GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
15 Şubat 2023 Çarşamba 13:09

Cüruf dağları ile ilgili korkutan iddia... İzmir’in Çernobili, Aliağa’ya mı taşınacak?

Aliağa açılması planlanan ‘Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atik (Cüruf) Bertaraf Tesisi’, genişletilmek isteniyor. Talep yarın toplanacak olan İzmir İl Mahalli Çevre Kurulu’nda ele alınacak. Cüruf tesisini kuracak şirketin İzmir’in Çernobil olarak nitelendirilen Gaziemir Emrez’deki nükleer atıkların bulunduğu alanda iş makineleri bulunuyor. Gündemle ilgili açıklama yapan çevre avukatı Arif Ali Cangı “Gaziemir'deki radyoaktif bulaşıklı atıklar Şehitkemal'e mi gönderilecek?” sorusunu sordu.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İzmir’in Aliağa ilçesinde bölge halkının tepkilerine rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ‘ÇED olumlu’ kararı verdiği ‘Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atik (Cüruf) Bertaraf Tesisi’ daha açılmadan genişletilmesi gündeme geldi.

Gaziemir'deki radyoaktif bulaşıklı atıkların temizlenmesi konusunda son aylarda adı geçen firma olan Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm Şirketi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü Mahalli Çevre Kurulu’na başvurarak proje sahasının genişletilmesini talep etti. Başvuruya göre, 7008 ada 1 parsel, 7008 ada 2 parsel, 7008 ada 7 parsel ve 7009 ada 10 parselin proje alanına dahil edilmek isteniyor.



İZİN BEKLİYOR
Nükleer atıkların gömülü bulunduğu Gaziemir ilçesi Emrez Mahallesi’ndeki 70 dönümlük arazide Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm Şirketi’nin araçları bulunuyor. Şirketin Nükleer Düzenleme Kurumu'ndan da izin beklediği ileri sürülmüştü.

KARAR MÇK’DA
Şirketin başvurusu 16 Şubat 2023 tarihinde toplanacak İl Mahalli Çevre Kurulu’nda ele alınacak. Kurulun onay vermesinin ardından şirket ÇED artışı izni talep edecek.

Gündem maddesi şu şekilde:

- Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm A.Ş.nin 18.01.2023 tarihli yazısı ile bildirilen İlimiz Aliağa İlçesi Şehitkemal Mahallesi Akçekise Mevkii adresinde yapılması planlanan "Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atik (Cüruf) Bertaraf Tesisi" için 05.10.2022 tarih ve 6840 sayılı ÇED Olumlu Kararı alındığı, projede kapasite artışı yapılmadan alan revizyonu yapılarak 7008 ada 1 parsel, 7008 ada 2 parsel, 7008 ada 7 parsel, 7009 ada 10 parsellerin proje alanına dahil edilmesinin planlandığı belirtilerek yer seçimi uygunluğunun onaylanması

KORKUTAN SORU!
Gündem maddesi ile ilgili açıklama yapan EGEÇEP Yürütme Kurulu üyesi ve çevre avukatı Arif Ali Cangı Gaziemir'deki radyoaktif bulaşıklı atıklar Şehitkemal'e mi gönderilecek?” sorusunu yöneltti.

Kuruldan ret kararının çıkmasını talep eden Cangı “Aliağa Şehitkemal 'de yapılacak Batı Ege ve Güney Marmara atık tesisinin kapasitesi artırılmak isteniyor. Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm A.Ş.nin 3 parselin proje alanına dahil edilmesini öngören kapasite artırımı projesinin yer seçimi uygunluğu, İzmir İl Mahalli Çevre Kurulu'nun 16 Şubat 2023 tarihinde yapılacak gündeminde görüşülecek.  Kapasitesini artırarak Aliağa'nın var olan kirliliğinin yanı sıra bütün Batı Anadolu'nun atıkları buraya gelecek.  Gaziemir'deki radyoaktif bulaşıklı atıkların temizlenmesi  konusunda son aylarda adı geçen firma olması göz önüne alındığında Gaziemir'deki atıklar da Şehitkemal'e mi götürülecek sorusunu gündeme getiriyor. Aliağa gözden çıkartıldı mı?  Sorun sadece Aliağa'nın değil, öncelikle İzmir'in, bölgenin ve hatta yerkürenin sorunu.  Aliağa'daki ekokırım durdurmalı.  Öncelikle Mahalli Çevre Kurulu'ndan kapasite artırımı yer seçiminin uygun olmadığı kararının çıkmasını sağlamak gerekiyor.” açıklamasında bulundu.



7 İLİN CÜRUF ATIKLARI TOPLANACAK
Projenin hayata geçmesi ile birlikte İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Çanakkale, Balıkesir, Bursa illerinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne kayıtlı bulunan çelikhane tesislerinde çelik üretimi faaliyeti sonucunda oluşan cüruf atıkları bu alanda toplanacak. 50 milyon liraya mal olacak projenin ömrünün en az 21 yıl olması hedefleniyor. Proje kapsamında biri 138 bin metreküp diğeri 3 milyon metreküp olmak üzere iki depolama alanı kurulacak. Tesisin yapılmak istendiği parsellerin önemli bir kısmı tarım alanı statüsüne sahip.