GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
1 Mart 2023 Çarşamba 09:49

İhracatın amiral kaptanı Eskinazi’den ‘ihracat’ uyarısı: 7/24 çalışıp açığı kapatmaya hazırız!

Ege İhracat Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin ardından ihracatın olumsuz etkileneceğini vurgulayarak, “İlerleyen süreçlerde olumsuz ölçüler belli olacak ancak yüzde 15’lik ihracatın yüzde 5’i eksildi. Diğer bölgelerimizdeki ihracatçılarımızın üzerine düşen sorumluluk bir kat daha artacak. Biz 365 gün, 24 saat çalışarak bu açığı kapatmaya hazırız” dedi.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Türkiye depremin yaralarını sarmak için seferberliğini sürdürüyor. Yıkımın vurduğu 10 ilden Türkiye’nin çeşitlik kentlerine ise yoğun göç sürüyor.

Sıkıntılı günler geçiren Türk ekonomisi de depremler ile birlikte zor bir dönemece girdi.  Diğer yandan kentlerdeki sanayi, tarım ve hayvancılık da durma noktasına gelmiş durumda… Yine ihracatta azalma, işsizlikte artış ve vergi gelirlerinde azalma da depremin yaratacağı diğer olumsuz unsurlar arasında…

Depremin ihracata etkileri ile ilgili olarak Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, deprem sebebiyle üretim ve ihracatta düşüş yaşanacağını kaydetti.

‘İŞÇİ PROBLEMLERİ VAR’
Yıkım olmayan sanayi bölgelerinde işçi sıkıntılarının yaşandığını belirten Başkan Eskinazi,“Bölgede kaos sürüyor. Depremin mutlaka ihracata olumsuz etkisi olacaktır ancak ölçüleri ilerleyen zamanlarda ortaya çıkacaktır. Türkiye ihracatının yüzde 15’i deprem bölgesinden gerçekleştirilirken bunun yaklaşık yüzde 5’i eksik olacaktır. Bölgede, sanayinin yalnızca bir kısmı devam edebiliyor. Adana’da, Gaziantep’te organize bölgelerinde yıkım olmasa da işçi problemleri yaşanıyor ancak çözülüyor. Antakya, Maraş, Malatya, Adıyaman kötü durumda… Bu illerin ihracatında eksilmeler olacak. 1-2 aya kadar bölgenin toparlanmasını umuyorum. Yaşanan gelişmeler 2023 yılında Türkiye’nin genel performansını da etkileyecektir. Diğer bölgelerimizdeki ihracatçılarımızın üzerine düşen sorumluluk bir kat daha artacak. Biz 365 gün, 24 saat çalışarak bu açığı kapatmaya hazırız” dedi.

‘GERİ DÖNMEK İSTEMİYORLAR, YABANCI UYRUKLU İŞÇİLER DE BÖLGEYİ TERK ETTİ’
Afet bölgesinden göç eden vatandaşlarla birebir yaptığı temaslardan bahseden Eskinazi, “Bölgeden göç eden vatandaşlar, psikolojik yıkımdan dolayı haklı olarak bir daha bölgeye dönmek istemiyorlar. Orada kötü anıları, cenazeleri var. Temaslarımdan edindiğim bilgilerde, bölgeye geri dönüşlerin sorun olacağını söyleyebilirim. Psikolojik olarak zor bir süreç olduğu için geri dönmek yerine kalıcı olmak isteyeceklerdir. Kolay atlatılacak bir durum değil. Yabancı uyruklu işçiler de bölgeyi terk etti. Onlar da dönmek istemiyor” ifadelerini kullandı.