GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
15 Kasım 2023 Çarşamba 20:50

Hükümet-yerel yönetim gerilimine neden olmuştu… 300 milyonluk krediye onay!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in sıklıkla dile getirdiği 300 milyon TL’lik İller Bankası kredisi meclisten onay aldı. Başkan Soyer’e kredi çekme yetkisinin verildiği öneriye meclisteki tüm partiler kabul oyu verdi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ- Yerel yönetimler ile merkezi iktidar arasında en fazla tartışmaya neden olan konuların başında kredi konusu geliyor.

İzmir'de de özellikle Dünya Bankası Kredisi ile birlikte başlayan ve sonrasında Narlıdere Metrosu için ihtiyaç duyulan kredi ile devam eden 'onay' tartışması AK Parti ve CHP arasında 'engelleniyoruz' gerilimi yaşanmıştı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'de geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiği bir toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yazdığı metni okumuştu. Metinde 300 milyon TL'lik İller Bankası kredisine onay beklediklerini belirtirken, AK Partili isimler ise işin takipçisi olacaklarını belirtmişti.

ONAY GELDİ
Yapılan görüşmeler sonrası ise 300 milyon TL'lik kredinin kullanılması için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e yetki verilmesi önerisi komisyonlardan oy birliği ile meclise gönderildi. Meclis oturumunda da tüm partilerin oy birliği ile kabul edilen ilgili önerge ise meclisten geçti.

İlgili gündem maddesinde şu ifadelere yer verildi;

 Yatırım ve kamulaştırma harcamalarında kullanılmak üzere İller Bankası A.Ş’den 300.000.000,00-TL ye kadar (faiz hariç) gayri nakdi kredi kullanılmasına, krediden kaynaklanacak anapara, faiz, denetim giderleri, komisyon, vergi, resim, harç, ücret vs. ödemelerin, İller Bankası A.Ş’ce; teminat olarak alınacak Belediyemiz gelirlerinden ve İller Bankası A.Ş ve Hazine ve Maliye Bakanlığınca dağıtılan yasal paylarımızın mevzuattan kaynaklanan herhangi bir kesinti oranına bağlı kalmaksızın tamamından (%40'ın dışında ve %100'üne kadar) karşılanmasına, kredi teminatına konu gelirlerden krediye ilişkin ödemelerin karşılanamaması halinde, bu krediyle elde edilen tesis, inşaat ve her nevi gayrimenkul ile araç, gereç ve malzemenin, İller Bankası A.Ş’ce talep edildiği takdirde aynı şartlarda ve talep tarihinde İller Bankası A.Ş adına ipotek veya rehin edilmesine, İller Bankası A.Ş’ce Belediyemize kullandırılacak krediye ilişkin olarak her türlü sözleşmeyi ve evrakı imzalamaya ve kredi ile ilgili devam eden işlemleri yürütmeye, Belediyemiz mülkiyetindeki her türlü gayri menkulü İller Bankası A.Ş’ye ipotek vermeye, Belediyemizin her türlü gelir, hak ve alacaklarını İller Bankası A.Ş.ye terhin ve temlik etmeye, Belediyemize ait her türlü ticari işletmeyi İller Bankası A.Ş’ye rehin vermeye, İller Bankası A.Ş’nin mevcut mevzuatı ve bunda meydana gelebilecek her türlü değişiklik çerçevesinde, krediye konu işle ilgili her türlü işlemi yapmaya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tunç SOYER'in yetkilendirilmesinin oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu