GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
15 Kasım 2023 Çarşamba 19:55

Gündem bir kez daha 'Cezaevi' planları... AK Parti ve CHP arasında 'samimiyet' gerilimi

İzmir’de çok defa tartışmalara neden olan Buca Cezaevi alanı ile ilgili plan değişikliği önerisi bir kez daha meclis gündemine geldi. Komisyonlardan oy çokluğu ile kabul edilen önerge mecliste yaşanan tartışmalar sonrası oy çokluğu ile kabul edildi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı olağan meclisinin ikinci oturumu gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yokluğunda oturuma Başkan Vekili Mustafa Özuslu başkanlık yaptı.

Mecliste İzmir'de çözüm süreci yılan hikayesine dönen Buca Cezaevi alanının planlama süreci ile ilgili görüşmeler yer aldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisine getirilen "Rekreasyon Alanı (özel projesine göre)", "Genel Otopark Alanı", "Hafif Raylı Toplu Taşıma İstasyonu" ve diğer kamusal kullanımların belirlenmesine yönelik hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Önerileri tartışmalara neden oldu. İmar ve Bayındırlık Komisyonu'ndan oy çokluğuyla gelen ilgili gündem maddesi AK Parti ve CHP'li üyeler arasında tartışmalara neden oldu.

BOZTEPE: 5 YILDA KAÇ AĞAÇ DİKİLDİ
İlk olarak söz alan AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, "Uzun bir süreden beri gündemimizde olan Buca Cezaevi ile ilgili İmar Komisyonu gündem maddesi olarak geldi ve komisyonda arkadaşlarla konuyu değerlendirdik. İzmir’de bu mecliste yaşı benim kadar olan ve benden büyük olanların hemen hemen herkesin yolu 12 Eylül dönemi ve sonrası oradan geçmiştir. Bu alanla ilgili daha önce CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın Bey burada dövizler gösterdi. Burada çok güzel ağaçlar çiziliydi. Ancak gerçek anlamda ağaçlandırmak ise, Türkiye'nin bütün anlamda 20 yıldan beri ülkemizin her yerini ağaçlandıran bir iktidar var. Ağaç dikmek sadece dövizlerin üzerine çıktılar almakla olmuyor. Bu mecliste birçok satışlar oldu. Geçen sene Haziran-Temmuz aylarında 27 adet arsa sattık. Hepsi boştu... Bunların hepsini çok iyi şekilde yeşil alan yapabilirdik. Ancak dün bize geldi ve buranın tamamen rekreasyon alanı olması yönünde plan tadilatı geldi. Bu tabii ki kabul edilebilecek bir olay değil. Bizim alanımızda çukur dediğimiz alanda yüzde 30 hissemiz var. Orayı İzmir Büyükşehir Belediyesi alsın ve orayı yeşil alanlara katsın diye önerilmişti. Burayı siz kamulaştırmamak için rekreasyon alanı ilan ediyorsunuz. Aynı şekilde İzmir Büyükşehir Belediyesi bunu yaşadı. 2005-2006'da Aşık Veysel Rekreasyon Alanı için çok ciddi paralar ödendi. Siz kamulaştırma yapmadan buraya nasıl planı getirebiliyorsunuz? Burası İller Bankası'nın mülkü. Bırakın başkasının yeri ile uğraşmayı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin mülkiyetinde olan alanları yeşil alana çevirelim. Bu konunun daha fazla düşünülüp tartışılması lazım. Bir yeri kalemle çizerek yeşil yapmakla yeşil olunmuyor. Ağaç dikerseniz oluyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi 5 yılda kaç ağaç dikti?" ifadelerini kullandı.

YILDIZ: BAKANLIK ÜSTÜNE DÜŞENİ FAZLASIYLA YAPTI
Boztepe'nin ardından söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, kurum görüşlerinin alınmamasına dikkat çekerken "4,5 yıllık meclis üyeliği dönemimizde CHP grubu tarafından planlama ilkeleri, onlara göre ilke kararları bize göre ilkesizlik kararlarına çok tanık olduk. Burada samimiyetten uzak bir planlama var. Planın 2022 yılında meclise ilk geldiğinde aynı yerin 750 metre kuş uçuşu alanda biz BHZ 2,5 imar verdik. Sizin yeşil alanı koruma iradeniz varsa en azından daha önce spor tesisi olarak ayrılmış yerde 2,5 emsalli yer vermezsiniz. Bakanlık burada rezerv alan ilan etti. 2011 yılında buranın bir planı var. Hatta 2003 yılında da bir plan var. Yoğun bir yapılaşma planı olan ve yine bu belediye meclisleri tarafından onaylanmış bir plandan bahsediyoruz.  Belediyeleri finanse eden, gelen kaynak ile belediyelerimiz asli görevini verdiği bütçesini oluşturan kamu kurumunun yeri burası. Bize para veren kurumun mülkiyeti ile ilgili inanılmaz tasarruflu bir karar alıyoruz. İmar Komisyonu Başkanına sormak istiyoruz. Bu yeri planlarken kurum görüşü aldınız mı İller Bankası’ndan? Siz zorunlu kılınan bir maddeyi uygulamıyorsunuz. Yani planlamanız baştan hukuk olarak sorunlu başlıyor. Burada oluşturacak kamu zararı ile ilgili nasıl bir planınız var? Bu planda kurum görüşü eksikliğiyle, kendinizi kurum yerine koyarak plan yapıyorsunuz. Dün bakanlık yetkilileri ile ilgili görüşme yaptığımızda Buca Belediye Başkanı ne dediyse biz o planları ekledik dedi. Devletin bir kurumu ile ilçe belediye başkanı ile bir plan yapılıyor. Belediye başkanı planlara onay veriyor, bugün ise bunun üstüne bir irade ortaya koyamıyor. Bir meclis üyesi çıksın başkanınız niye o gün planlara evet dedi, bugün niye hayır diyor.  Alanın planlanması ile ilgili bakanlık üstüne düşeni fazlasıyla yapmıştır. Bakanlık orada plan yaparken kurum görüşünü hep sormuş" diye konuştu.

AKTAŞ: İNSANLARIN HUKUKU ÜZERİNDEN BAKILMALI
CHP sıralarından söz alan Buca Meclis Üyesi Fikret Aktaş, "Buca Cezaevi ile ilgili çeşitli zamanlarda görüşmeler yaptık. Mahkeme kararlarından sonra AK Partili meclis üyesi arkadaşlarımızın Buca’nın ruhuna, orada yaşayan insanlara hürmet ederek söylemelerinden vazgeçeceğini düşünürken, hala aynı düşüncelerini sürdürüyorlar. İller Bankası'nın hülle ile aldığı yeri, sanki İller Bankası'nın olunca kutsallaştırılıyormuş gibi yapan, İller Bankası Buca'ya lütfediyormuş, bütçeden aldığı parayı Bucalıların adına Buca'ya veriyor.  Cezaevi alanı başka yerlerle karşılaştırılabilecek bir yer değil. Buca'da bir daha öyle bir alan yaratılması mümkün olmayabilir. Buca'da yaşayan insanların hukuku üzerinden bakılmalı. Lütfen bu ısrardan vazgeçelim" dedi.

ÖNAL: İMAR PEŞİNDE KOŞAN ANLAYIŞTA DEĞİLİZ
İddiaları yalanlayan CHP'li Meclis Üyesi İrfan Önal, "Söz konusu alan daha önce rezerv alan ilan edilmiş, biz buna itiraz etmişiz, iptal edilmiş, şimdi burası ile ilgili bir plan yapılıyor. Temelde hayata aynı yönden bakarsak biz hicap duyarız. Rezerv alan ilan derken dönüşüme katkısı olsun diye ilan edilir. Burada öyle bir durum yok. Burada bakanlığa ait olan yer alelacele iller bankasına devredilmiş ve yarın birine satılmak için ayarlanmış bir yer. Bizden toplanan yerleri bize vermesi gereken paralar iller bankasında. Yani orada toplanan paralar halkın paraları ve devlete ödediğimiz paralar. İller Bankası yeni bir anlayış ile devletin mallarını alıp dışarıya satmak için kullanılıyor. Biz cezaevinin kaldırılması ile ilgili tüm yurttaşlarımız çalışıyor. Buca’nın sıkışmış nefes alacak yer olmayınca biz bu öneriyi sunduk ancak bunu yaparken İller Bankası alelacele rezerv alan olarak ilan edildi. Bizi o gün AVM planı yapmakla suçlayanlar, bugün yeşili önerdiğimizde itiraz ettiler. Bahsettikleri 2,5 emsalleri yerde de 0,5'lik emsal var BHZ'li. İzmir'de bizim anlayışımızda elzem olmadıkça bir yerin imara açılmasını doğru bulmuyoruz. Bununla ilgili planlama görüşümüze göre elzem değilse kente nüfus yoğunluğu getirmeyi savunmuyoruz. Biz imar peşinde koşan bir anlayışta değiliz. İller Bankası ile yapılmasıyla özel birinin yapması ile ilgili bir fark yok" diye konuştu.

HIZAL: POPÜLİZM YAPIYORSUNUZ
AK Parti sıralarından söz alan Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "Samimiyet önemli bir şey, samimiyetsizlik kötü bir şey, popülizm ondan da kötü bir şey. Burada Buca Cezaevi problemi vardı. İlk meclis üyesi olduğumuzda konuyu tartıştık, konuştuk ve bugün kaldırıldı. İzmir için çok önemli bir adım atıldı. O günler bu çalışmalar yapılırken o gün yeşil hassasiyetinden bahseden, alanla ilgili çalışmalar yapma hassasiyeti duyan Tunç Soyer piyasada yoktu. Bu alan ilişkin olarak bugün bi takım çalışmalar yapma ihtiyacı duyuyor.  Samimiyetsizlikleri ve popülizmi eleştireceğim. Burada İller Bankası'nın yaptığı plan eleştirilebilir. Bunla ilgili eleştirimiz yok. Ancak bunu eleştirirken samimi olmalarını istiyoruz. Bu şehirde fiilen park olan alan satıldı. İmar durumunun ne olduğunu önemi yok. İşinize gelince imar durumu. Onu 1 saatte değiştirebilirsiniz. Fiilen park olan alanı sattınız. Kime sattınız? İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin içerisinde ağaç olan alanı satıldı İZBETON'a. İZBETON'da konut yapılması için bir firmaya sattı. Yeşil hassasiyetiniz olabilir ancak samimi olacaksınız. Alana gidip 1 zeytin dikmekle yeşil ve zeytin sevdası olmaz. 30-40 yıllık zeytinlikleri konut için sattınız. Demek ki yeşil alan konusundaki hassasiyetiniz samimi değil. Popülizm yapıyorsunuz. Bunu başta yapan Tunç Soyer. Yalandan bir yeşil sevdası ile hareket ediyorlar. Cezaevi'ne 800 metre kuş uçuşu olan Şirinyer Parkı var.  Saat 20:00'de gidip oranın halini görün. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin mülkiyetinde... İzmir Büyükşehir Belediyesi parkın içerisindeki yapıların yıkılması ilişkin ne yapmış? Hiçbir şey. Tam 4 yıldır tüm faaliyet raporlarına bakıyoruz proje hazırlanıyor, şu kadar bütçe hazırlanıyor... Yapın oraya park. Ancak amacınız üzüm yemek değil bağcıyı dövmek olunca böyle oluyor. Hizmet binamız deprem yıkıldı, proje yapmak dışında alan şantiye alanı oldu. Siz asli görevlerini yapacaksınız. Bu şehirde tartışılan konular var. Bunlardan biri Balçova arsa mağdurlarına verilen sözler var. Bununla ilgili hangi sözler tutuldu? 5 yıl oldu. Buca'nın revizyon planı 5 ay askıya çıkmadı, kurula gönderilmedi. Elbette ki bakanlığı yaptığı plan, İller Bankası'nın yaptığı plan eleştirilebilir. Ancak bunu yaparken biz yeşili seviyoruz, zeytin ağacı diyeceğiz diye olmaz. Yeni gelen planda bir metro durağı var. Buca Belediye Başkanının bu durağın başka yerden buraya alınması ile ilgili bir düşüncesi var mı? Varsa itirazı var mı? Var. Böyle hoyratça işler yapamazsınız, bunlar doğru değil. Bu belediyenin 50 bine yakın zeytin ağacı kayıp. Mezarlıkta dediniz ancak, ölülerin zeytin ağacına ihtiyacı yok. Dirilerin zeytin ağacına ihtiyacı var. O zeytin ağaçlarını birilerine peşkeş çekiyorsunuz" ifadelerini kullandı.

AYDIN: YEŞİL ALAN YAP DİYE BAS BAS BAĞIRIYOR 
Söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, devredilen alanın İzmirlilerin olduğunu belirtirken "Meseleleri birbirinin üstüne bindirerek bir gerçeği gizlemenin bir örneğini daha gördük. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu yerle ilgili plan hazırlığında girdiğinde bir anda önümüzde 2 yıl önce verilmiş rezerv alan kararı çıkarıldı. Tartışma meclise getirildiğinde rezerv alan kararını ilgili yönetmeliğe aykırı olduğunu, kanuna karşı hile yoluyla oluşturulduğunu dile getirdim. Arkadaşlarımız burası başkasını mülkü diyor. Burası halkın mülkü. Babanızın malını mı satıyorsunuz. İller Bankasına biz 100'üncü yılımızı kutlarken babanızın yerini mi sattınız. Burası hepimizin mülkü. Size para veren kurum dediniz. Size para veren ne demek. Bizim vergimiz o. Bizim vergimizi geri veriyorsunuz. Biz bu ülkede en çok vergi veren 3'ncü şehirden geri almada 70'ncı sıradayız. İller Bankası bir kurum değildir şirkettir. Görüş alınması gerekmez. Kendi deyimleri ile, yalancı demiyim, yalan söylüyorlar. Bakanlık buradaki inşaat alanını azalttı denildi, yeşil arttırıldı denildi. Bunlar doğru değil. Belediyelerin asli görevi plan yapmak, kamusal alanları korumak, yeşil alanları belirlemek değil mi? Bu alana moloz dökmeye izin verdiniz deniliyor. Alanın yerinin sahibi olduğu söyleyen iller bankası ne yapmış? Sayın Sözcü dedi ki, insanlara kent halkına sorun dedi. Gözlerini kör, kulaklarını sağır mı? İnsanlar 3 yıldır yeşil alan diye bağırıyor Burada İYİ Parti ve CHP grubu defalarca dedik, insanların ne istediği ortaya koyduk. İzmir halkı alanın yeşil alana olmasını istedi. Çevre Şehircilik Bakanlığı planını alabilmek, alnın konut miktarını 2 kat arttırmak için rezerv alan ilan ederek planlama yetkisini aldığını iddia etti. 9 Eylül'de ise İller Bankası'na sattı. Sonra döndü inşaat miktarını 2 katına çıkardı, yeşil alanın azalttı ve orayı beton yığını haline döndürmek istedi. İzmir halkı buna karşı çıktı.  Rezerv alan iptali için de mahkeme karar verdi.  Bizim derdimiz İzmir halkının malının İzmir halkına açılmasıdır. Kendilerinin millet bahçesi projeleri var, bunu da yapabilir, birlikte de yapabiliriz. Bundan gocunmayız. Gelin burayı yeşil alan olarak kazandırın. Binaların arasındaki alan bize bağırıyor yeşil alan yapıyon diye" dedi.

HIZAL: BİRİLERİNE PEŞKEŞ ÇEKERSENİZ... 
 Yeniden söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "Bir plan eleştirilebilir. Ancak bunu eleştirirken burayı İller Bankasına sattınız, kimin malını kime satıyorsunuz demek... Kimse kimsenin malını kimseye satmıyor. İzmirlinin malı hiçbir yere gitmiyor. Orası Adalet Bakanlığı'na aitti. Adalet Bakanlığı orayı takas etti. Konuyu manipüle etmek için İzmirlinin malını satamazsınız, sattırtmayız demenin anlamı yok. İzmirlinin malını nasıl Bornova'da siz sattınız. 50 tane 100 tane, 500 tane 50 yıllık ağacı sökme ihtiyacı duymadan kestirdiniz. Hepiniz suçlusunuz. Siz kestirdiniz. Tunç Bey'in de haberi var.  Çiğli'deki parkı da sattınız. Şimdi çıkıp orası fiilen parktı ama hukuken park değildi demeyin. Değiştirin o zaman. Samimiyet önemli bir şey. Siz İzmirlinin malını İZBETON'a finans sağlamak için verdiniz. Ne yaptı peki? İzmir siyasetini dizayn etmeye çalıştı onun da altında kaldı. Kamu kurumlarını siyaseti dizayn etmek için kullanır ve birilerine o ağaçları peşkeş çekerseniz altında kalırsınız" ifadelerini kullandı.

ÇAMUR: NEZAKET DERSİ VERMEYİN
CHP Grup Sözcüsü Gamze Gül Çamur ise, "Tartışmalar siyaseten de çirkinleşmeye başladı. Samimiyeti biz AK Parti Grup Başkanvekilinden öğrenecek değiliz. Samimiyet dersi vermek için önce kendileri samimi olmaları gerekir. Bugün tartışılan konu bakanlığın verdiği usulsüz rezerv alanı planı sonrası yapılan planlar. Bakanlık plan yaparken Büyükşehir Belediyesi'ne sormuş mu? Sormuşsa uzlaşı için demi yapılmış?  Halkın yararı için yapılan planlar için bu kadar kıyamet koparmanızın altında ben başka bir neden arıyorum. İnsanın fikri neyse zikri odur. Samimiyetsizlik ile bizi itham edemezsiniz. Siz farklı yollardan yürürken işinize gelmediğinde bizi samimiyetsizlikle itham ederseniz bende sizin zikriniz bu diye sizi onla itham ederim. Lütfen artık bize nezaket samimiyet dersi vermeyin" diye konuştu.

AYDIN: TÜM ÖVGÜYÜ SİZ ALIN
 Son olarak söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, "Bunu çok uzun süre tartıştık. İzmir yararına değil bu. Alanın kamusal alan olarak kullanılması park alanı olarak kullanılması Buca’nın yararınadır. Gelin birlikte yapalım. İsterseniz siz yapın. Tüm övgüyü takdiri siz alın sorun değil" ifadelerini kullandı.