GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
15 Kasım 2023 Çarşamba 20:36

Mecliste İZTARIM ve Grand Plaza gerginliği... AK Parti ve CHP arasında 'ayrımcılık' atışması

İZTARIM ve Grand Plaza'ya işletme hakkının devredilmesi ile sermaye artışı gündemleri meclis oturumunda tartışmaya neden oldu. AK Partili isimler şirketler arasında ayrımcılık olduğunu belirtirken CHP'li isimler ise herhangi bir ayrımcılık olmadığını belirtti.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı olağan meclisinin ikinci oturumu gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yokluğunda oturuma Başkan Vekili Mustafa Özuslu başkanlık yaptı. 

Mecliste İZTARIM A.Ş’ye Dokuz Eylül Kapısı üstünde yer alan ve Bornova Metro çıkışında yer alan iki kafenin işletme hakkının devredilmesi ve 193 milyon TL’lik sermaye artışı gündem maddeleri tartışmalara neden oldu.

YILDIZ: İZTARIM FAALİYET ALANI DIŞINA ÇIKIYOR
İZTARIM’ın bu önergeyle faaliyet alanı dışına çıktığını ifade eden AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, “Belediyemizin esasında maalesef ki belediye şirketlerinin görev ve tanımlarının son 4,5 yıllık Tunç Soyer yönetimi tarafından nasıl değiştirildiğinin yeni somut örneği. Sayın Başkanın yönetim anlatışında romantik, hayalperest ve samimiyette uzak bir anlayışla İZTARIM’a bir anlam yükledi. Başka bir tarım mümkün değil dedi. Biz İZTARIM’ı burada beklerken başkan tarım mümkünden çok sonuç alamadı ki belediye şirketimiz Grand Plaza’nın ana faaliyet alanına girdi. Yeni 9 Eylül kapısını yıkıp aslına uygun yaptık. Üstüne bir kafeterya yapıyoruz İZATARIM bunu işletecek. Acaba dedik bu İZTARIM kendi bilmediğimiz ürettiği bir ürünü ü orada satacak. Hayır, çay veya kahve satacak. İZTARIM’ın ana faaliyet alanı dışına çıkarıyoruz. İZTARIM şirketimiz İZDOĞA gibi asıl kuruluş amacını terk etti” ifadelerini kullandı.

HIZAL: ARKA SIRADAKİLERE HİZMET ETMEK İÇİN KURULDU
Gündem maddesi ile ilgili söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “İzBB’de her şey karmakarışık oldu. Her şey birbirine girdi. Şirketler birbirine girdi. Bürokrasiyi birbirine karıştırdınız. Şirketleri öyle bir kategoriye sokuyorsunuz ki, bazı şirketler öz, bazı şirketler üvey. İZBETON öz, başındaki adamın CHP’nin yüksek katında tanıdıkları var. İZTARIM öz, başındaki kişi tunç beyin eşi Neptün hanımla yakın ilişkili var. İZDOĞA öz, başındaki kişi Sayın Tunç Soyer’in yakın bir danışmanı. Bakıyoruz, ki şirketlerin bütün faaliyet alanları birbirine girmiş. İZTAIRM’a kafeterya işletmek için bir yer tahsis etmenin ne anlamı var? Çay ve kahve satacak. Bunun için bir şirketi kurulmuş mu? Grand Plaza kurulmuş. Yıllardır İzmirlilere hizmet ediyor. Grand Plaza'nın karlılığı zararlılığı üzerinden tartışma yapmayacağım. Grand Plaza'nın kuruluş amacı İzmirlilere, özellikle arka sıradakiler hizmet etmek için kurulmuş bir şirket. Siz Grand Plaza’yı elinizin tersiyle iteliyorsunuz, bir takım özel organizasyonlar yapmak için görevlendiriyorsunuz ama dönüyorsunuz Grand Plaza’nın yapması gereken işi İZTARIM’A veriyorsunuz. Çekim alanı yapacağız diye milyonlarca liraya kiraladığınız yeri Grand Plazaya veriyorsunuz, sonra oradan alıp özel bir firmaya veriyorsunuz. Levent Marina dediğimiz yer. Şimdi orada özel bir firma var. Niye verdiniz? O amaçla mı kiraladınız? Arka sıradakiler gidip orada çay kahve içip yemek yiyemiyor? İzmir Büyükşehir Belediyesi son 4-5 dönem boyunca belli noktada ayrımlara tutmuş belediyeler. CHP’li bile olsa ayırma tutmuş. Kendi şiirlerini, vatandaşı ayırma tutmuş. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde bir yönetim zafiyeti var. Planlama yapılmaksızın, sonunu nereye gideceğine bakmaksızın bu tarz tahsislerin yapılması doğru değil. Elbette İzBB bünyesindeki mülkü tahsisi edecektir. Ancak bunu yaparken planlamalar çerçevesinde yapın diyoruz. Bu böyle olmaz. Demin istifa ettiniz para aldığınızı söylediniz. Orayı özel şirkete para kazanmak için mi aldınız? orada özel şirket vardı zaten. İzmir’in simgesel restoranı vardı, adamın önüne gidip çukur kazdınız  tahliye etmek için. Demek ki o zaman burayı da Basmane kapısını da birine vereceksiniz İZTARIM'da burayı birisine verecek.  Geçmişte marina için de vermeyeceğiz demiştiniz" ifadelerini kullandı.

ÖZUSLU: KAMU ZARARI YOK
Başkan Vekili Mustafa Özuslu, marina ile ilgili eleştirilere yanıt verirken, "Apartman dairesini kiralıyorsunuz 3 oda 1 salon var. Odanın biri diyor ki ben burada kalacağım. Olur mu öyle şey? Şu anda 89 tekne var orada. 185 tekne sırada. Orada bizim işlediğimiz marinada yer alabilmek için sıraya giriyorlar. O kadar büyük tesisin bir kısmını böldük ve dedik ki geli burda yaşayın. Orası şu an kar eden bir işletme. Mehmetçik Vakfı'na para ödüyoruz ama biz onun parasını fazlasıyla çıkarıyoruz. Orada kamu zararı yok" diye konuştu.

AYDIN:  BELEDİYENİN ÖZ EVLATLARIDIR
Söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tüm şirketleri belediyenin öz evlatlarıdır. Bu nedenle hazırlana protokole kabul oyu vereceğiz" dedi.

BOZTEPE: AKLIM ALMIYOR
Son olarak söz alan AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “Özgür Başkan Grand Plaza’nın asıl arka sıralara hizmet etme gerektiğini söylemişti. Grand Plaza'nın şu an işlettiği yerler İzmir’in en iyi kafeteryalarından fiyatları hemen hemen hepsinden daha fazla. Grand Plaza’nın ve Kent A.Ş’nin İzmir’de zarar etmesini aklım almıyor. Fiyatlar çok yüksek” diye konuştu.

ÖZUSLU: İNSAFLI OLACAĞIZ
İZTARIM ile ilgili konuşan Başkan Vekili Mustafa Özuslu, "İZTARIM'ın ana iştigal alanı tabii ki tarım. Kahve büfeleri var mı? Var. Ancak büyük resme baktığınızda bu büyük resmi değiştirmiyor. İZTARIM gibi bir şirket 350 milyon TL yatırım ile yılda 36 milyon 500 litre süt işleme kapasitesine sahip bir fabrika kurmuşsa, buna ülkemizde gerkes önce bir teşekkür edecek. Çünkü o yörenin 200'dne fazla insanına iş sağlayacağız. Bunu İZTARIM yapıyor. Yılda 250 milyon TL'lik işlem hacmine sahip. Bunu hangi parti yaparsa yapsın Allah bin kere razı olsun denilir. Buradan yola çıkarak İZTARIM'ın yaptığı bazı diğer işleri konuşmaya başlayarak onun esas alanından soyutlarsak doğru yapmayız. O kurumu yüceltmek istiyoruz. İzmirli markası diye bir marka yaratıldı. ABD pazarına girdi. İnsaflı olacağız. Bir yanlışımız varsa eleştireceksiniz tabii ki. Ancak burada teslim edilmesi gereken bir hak varsa onu da teslim edelim" dedi.

50 MİLYON İSTENDİ 25 MİLYON ONAYLANDI
Grand Plaza'nın 50 milyon TL'lik sermaye artışı kararı meclis gündemine geldi. Personel ücretlerinin ödenmesi için istendiği iddia edilen paranın 50 milyon TL olduğunun belirtilmesine rağmen İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi 25 milyon TL'lik miktarının verilmesi kararını alırken konu AK Parti  cephesinde tartışmalar neden oldu.

Gündem maddesi hakkında söz alan Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, "Üvey evlat muamelesi gören şirketimiz Grand Plaza’nın sermaye artışı. Sayın bütçe komisyonu başkanımız çok güzel açıklama yaptı, teşekkür ediyorum. İZTARIM’ın sıcak paraya ihtiyacı var, Grand Plaza’nın yokmuş. Yokmuş ki bu sermaye artışına da 50 milyon talep etmişler. Büyükşehir ben sana 25 milyon veririm demiş. Senin sıcak paraya ihtiyacın yok gerekçesiyle personel maaşını ödeyemeyecek duruma düşmüş. 25 milyonu şimdi veririm, 25 milyonu da önümüzdeki ayki yeni yıl bütçesinden veririm diye bilgi notu var. Sıcak para eğer büfeden kafeden geliyorsa İZTARIM’a sıcak para, vay İZTARIM’ın haline. Sıcak para  demek ki kafelerde yok.  Şirketlerin ana kuruluş amacını anlattık. Bugüne kadar Grand Plaza ile ilgili tüm devirlere oy birliği yaptık. Bunları çıkarabilirsiniz. Sermaye artışlarına her zamana karşı çıktık. Bir şirketiniz varsa ve zarar ediyorsa... Bizim İZTARIM'ı küçültme hedefimiz yok. Biz başkanın Başka Bir Tarım vizyonundan daha büyüğünü bekliyoruz. Asıl faaliyeti yıllardır sürdüren Grand Plaza'nın tüm faaliyetlerini daraltırsanız... Yamanlar Su Grand Plaza'nın elindeydi. Onu alıp İZDOĞA'ya verdik. Bunu Grand Plaza yapsın dedik. Siz su fabrikası kuruyorsunuz sonra İZDOĞA yapsın diyorsunuz. Niye Grand Plaza yapmıyor? Herhalde bizim kadar Grand Plaza'yı savunan bir grup yok. Bugün sermaye artışı talep eden maaşları ödemek için 50 milyon isteyen Grand Plaza'ya biz 25 milyon verelim demişiz" dedi.