GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
29 Nisan 2023 Cumartesi 10:26

Hak-İş'ten İktisat Kongresi'nde 'asgari ücret' çağrısı: Ekonomide belirleyici olmamalı!

İzmir İktisat Kongresi’nde konuşan Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Osman Yıldız, “Asgari ücretle çalışma Türkiye'nin modeli gibi algılanıyor. Bizim sosyal taraflarla buna çözüm bulmamız lazım. Asgari ücret konusunu ekonominin belirleyici unsuru olmaktan çıkarmalıyız" ifadelerini kullandı.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Osman Yıldız ve Türkiye Genç İş İnsanları Konfederasyonu Genel Başkanı Erkan Güral İzmir İktisat Kongresi’nde konuşmalarını gerçekleştirdi.

TEK BAŞINA EKONOMİK MODELİN ANLAMI YOK
Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Osman Yıldız kongreye davet edildiği için teşekkür ederek, "Ben emek kesimini temsil ediyorum. 100 yıl önce hangi şartlar olursa olsun Atatürk'ü farklı kılan tüm şartlara çözüm üretmesiydi. İzmir İktisat Kongresi de toplumun özellikle ekonomi, sosyal, siyasi, kültürel diye 4 ana grupta toplarsak, ekonomiyi organize etti. Bir devlet bütün kurum ve kurullarıyla oluşur. Modern Türkiye Cumhuriyeti'nin ekonomisinin hangi model üzerine inşa edileceğinin arayışıydı. Burada birçok ilke ortaya konmuş. Bunlar sosyal hayatı da organize edecek kurallar. Biz ekonomik anlayışı işçi kesimini temsilen söylüyorum; ekonomik modelle sosyal modelin iç içe olduğu anlayışı ortaya koyuyoruz. Tek başına ekonomik modelin anlamı yok. Dünyaya baktığımızda da ekonomik model arayışı söz konusu" ifadelerini kullandı

SOSYAL VE EKONOMİK UYUM EL ELE
Yıldız kuralların birlikte konulmasını gerektiğini kaydederek, "Aktörleri, mekanizmaları, kuralları tam olarak tanımlayabiliyor muyuz, herkes görevini rahatça yapıp istediği hedeflere ulaşabiliyor mu, önemli olan bu. Sistemi doğru temellere oturtan bir arayışın ürünü olarak görüyoruz. Atatürk'ün Cumhuriyeti kuruşuna baktığımızda sosyal açılımları da bu modelle uyumlaştırdığını görüyorum. 1 Mayıs'lara izin veren anlayışı görmek mümkün. Sosyal ve ekonomik uyum el ele devam ediyor. Bu ekonomik modellerin aranışı son derece önemli, biz kuralları birlikte koyarsak, toplumsal sözleşmeyi oluşturmuş oluyoruz. Bu arayışın Türkiye'de toplumsal sözleşmenin modelinin oluşturulduğunu görüyorum. Bizim bütün çalışmalarımızda, hak ve özgürlüklerde bu toplumsal sözleşmenin son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Var olan ekonomik modelin karşılığında sosyal model geliştirmek istiyoruz. Bunları aynı kotada birleştirmek mümkün. Bütün yollar kesişiyor, hepimiz güçlü, hakların ve özgürlüklerin hayata geçtiği modeli oluşturuyoruz. Bu yüzden bu çalışmayı son derece önemli buluyoruz.

Yıldız, "Ekonomimiz büyüyor, Türkiye'nin üretim gücü çok arttı, ekonomimizin geliştiğini görüyoruz, işyerlerinde, sanayi organize bölgelerinde, çıplak gözle bile Türkiye'nin aşırı geliştiğini görüyoruz. Fakat; Türkiye'de şu anda 15 milyon kayıtlı çalışan, hala yüzde 40 kayıtsız çalışan var. Bu kayıtlı çalışanların büyük çoğunluğu asgari ücretle çalışıyor, 6 milyona yakın asgari ücret düzeyine çalışıyor. Türkiye geçmişte üretemiyordu, şimdi üretiyor ama o zaman da asgari ücretle çalışanlar yüzde 40-50 arasındaydı, şu anda da aynı. Bu kadar asgari ücretli ekonomimizin sağlığı açısından doğru değil. Kamu çerçeve protokolünü yapıyoruz, asgari ücret baskısından başka bir şey konuşamıyoruz. Asgari ücretle çalışma Türkiye'nin modeli gibi algılanıyor. Bizim sosyal taraflarla buna çözüm bulmamız lazım. Asgari ücret konusunu ekonominin belirleyici unsuru olmaktan çıkarmalıyız" ifadelerini kullandı.

GÜRAL: "YAPACAĞIMIZ ÇALIŞMALARLA GELECEK NESİLLERE ÖRNEK OLACAĞIZ"
Türkiye Genç İş İnsanları Konfederasyonu Genel Başkanı Erkan Güral ise, "100 yıl önce başlayan süreç ekonomik, sosyal planlamanın başlangıcı olarak gerçekleştirildi. Bu toplantıların 100 yıl sonra Türkiye'nin muasır medeniyetler seviyesine çıkaracak toplantılar olduğunu gördük. Sanayi atılımları, devlet eliyle başlamış olmakla beraber sonrasında ailelerin kurduğu sanayi tesisleriyle daha gelişmiştir. 1960'lı yıllarda bu son derece iyi idare edilmiştir, aileler, yaptıkları sanayi tesisleriyle ülkemize katma değer sağlamaya devam etmekteler.  Geçmişten gelen o tecrübelerin korunması, kullanılması bizler için ayrıca bir görev. Biz de yapacağımız çalışmalarla gelecek nesillere örnek olacağız. Geleceğimizi planlamak için, plan ve projeleri şimdiden ortaya koymalıyız. Katma değer ve istihdamın liderliğinde, bunların ardından gelecek diğer zenginlikler ülkemizin en büyük kazanımı olacaktır" ifadelerini kullandı.

Güral şunları söyledi: “Türkiye ekonomisinde katma değer düşüklüğü hepimizin malumu. Yatırımların daha fazla artması, iş gücünün azalması, teknolojik beyinlerin iş gücüne katılmalı. Beyaz yakalıların bu teknoloji kullanması ve teknolojik yatırımları sağlanması gerekiyor. Dünya genelinde üretilen ürünlerin yüzde 95’i ülkemizde üretiliyor. Bunun artması gerekiyor”