GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
29 Nisan 2023 Cumartesi 09:39

100 yıl sonra yeniden... İzmir İktisat Kongresi start verdi

İzmir İktisat Kongresi 100. yıl dönümünde "Küresel Güç Olma Yolunda Türkiye Ekonomisi" ana temasıyla start verdi. Kongrede açılış konuşması yapan Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin,“Hedefimiz dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmektir. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmamız, sanayimizi dönüştürmemiz, yüksek katma değerli üretimler, ihracatımızı artırmamız gerekmektedir. Bunlar olmadan orta gelir tuzağını aşmak mümkün değil.” dedi

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- 100 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş temelleri arasında yer alan İzmir İktisat Kongresi, 100 yıl sonra yeniden düzenleniyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile İzmir Valiliği tarafından düzenlenen kongre, 29-30 Nisan tarihlerinde iki gün boyunca gerçekleştiriliyor.

Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, Kongre Akademik Koordinatörü kongrenin açılış konuşmalarını gerçekleştirdi. Bilgin, "Bu kongrenin ana teması küresel güç olma yolunda Türkiye ekonomisidir. Cumhuriyet henüz ilan edilmeden 17 Şubat 1923'te, İktisat Kongresi toplanmıştır. Söz konusu kongre yeni Türkiye'nin iktisadi geleceğini belirlemek üzere toplanmış ve dünyaya duyuran bir manifesto niteliğindendir. Kongre 2 haftalık çalışmanın ardından tamamlanıp ayrılmıştır. İktisat Kongresinin ikincisi Kasım 1981'de yapılmıştı. Üçüncüsü 1990'lı yılların başında Haziran'da gerçekleşmiştir. Türkiye'nin uzun dönemde bilgi toplumuna dönüşmesi, AB'ye giriş kapsamında düzenlenmiştir. Şimdi ilk kongreden tam 100 yıl sonra aynı mekanlarda bu defa küresel ekonomik güç olma yolundaki ana temayla toplanmış bulunuyoruz" dedi.

TARIM SEKTÖRÜ İHMAL EDİLMEMELİ
İlerleyen süreçte sanayi sektörünün büyük ilerleme gösterdiğini anlatan Bilgin, Türkiye ekonomisi küresel ekonomiye entegre olmayı başarmıştır. Hedefimiz dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmektir. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmamız, sanayimizi dönüştürmemiz, yüksek katma değerli üretimler, ihracatımızı artırmamız gerekmektedir. Bunlar olmadan orta gelir tuzağını aşmak mümkün değil. Tarım sektörünün de ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulamak gerekir" ifadelerini kullandı.

BİNA CUMHURBAŞKANIMIZIN TEŞRİFLERİYLE AÇILACAK
Bilgin, “Kongremizde ilk 100 yılın iktisadi değerlendirmesi yapılacak ve 10 büyük ekonomi arasına girmenin yol haritası yapılacaktır. İlk kongrenin yapıldığı tarihi bina Sayın Valimiz sayesinde aslına uygun yapılmış olup, Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle açılacaktır. Ekonomik olarak çok mesafe aldık ancak önümüzde daha büyük hedefler var. Türkiye Yüzyılında ekonomimizi en üst lige çıkarmak amacıyla tüm paydaşların yoğun emek harcayacağına olan inancımı belirtmek isterim.” diyerek sözlerini tamamladı