GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
4 Şubat 2022 Cuma 20:45

Gaziemir'de şehidin ismine 'şartlı' veto!

İzmir'den geçici görev ile gittiği Şırnak'ta PKK'lı teröristlerin açtığı ateş sonrası şehit olan polis memuru Cemil Koç'un isminin Gaziemir Belediyesi'ne ait bir spor salonuna verilmesine ilişkin öneri Cumhuriyet Halk Partili Meclis Üyeleri'nin 'gerekçeli' kararı sonrası reddedildi. İlgili meclis gündemi için alınan komisyon kararı ise mecliste eleştirilere neden oldu

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Gaziemir Belediyesi Şubat ayı olağan meclisinin ikinci oturumu gerçekleştirildi. Gaziemir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen oturum, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda'nın yokluğunda Başkan Vekili Necati Kırmaz yönetiminde gerçekleştirildi.

Meclisin gündeminde ise Milliyetçi Hareket Partisi Meclis üyelerinin önergesi ile İzmir'den geçici görev ile gittiği Şırnak'ta PKK'lı teröristler tarafından keskin nişancı tüfeği ile şehit edilen polis memuru Cemil Koç'un isminin Altay tesislerinin yanında bulunan Gaziemir Belediyesi'ne ait spor tesislerine verilmesi önerisi meclis gündemine geldi.

Spor ve Hukuk Komisyonları'ndan 'şehitler anıtı' yapılacağı gerekçesiyle reddedilerek gönderilen önerge meclis gündeminde tartışıldı.

KEMAHLI: BUNUN BAŞKA BİR ORTAMDA DEĞERLENDİRİLMESİNİ RİCA EDİYORUZ
Meclis gündeminde görüşülen ilgili maddde hakkında söz alan MHP'li Meclis Üyesi Aydın Kemahlı, "Biz bu önergeyi verirken düşüncemiz rahmetli Cemil ağabeyimiz spor camiasından geldiği için bir spor kompleksinden gelmesinin uygun olduğunu düşünmüştük. Bunun başka bir ortamda değerlendirilmesini rica ediyoruz" diye konuştu.

ÇAĞLARSU:  RAPORA KATILMIYORUM
Söz alan Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu ise "Cemil Koç'un adını yaşatmak için spor tesisine ismi vermekle anıt yapılması arasında bir bağlantı görmedim. Anıtı yine yapalım. Ancak Şehit Cemil Koç Gaziemir'e hizmet etmiş birisi. Ben bu bağı kuramadım. Komisyonlar böyle bir karar vermiş ancak ben bu raporlara katılmıyorum" dedi.

TÜRKBAY: ŞEHİTLERİMİZİN İSMİNİN BİR PARKTA EŞİT ŞARTLARDA ANILMASI KARARINI VERDİK
CHP adına söz alan Tahir Türkbay ise, "Biz Hukuk komisyonu olarak 4 defa bu konuda toplantı yaptık. Türkiye Cumhuriyet tarihinde en çok şehit veren yapının TSK olduğunu düşünerek Gaziemir'de pek çok emekli askerin bulunduğu bir derneği de ziyaret ettim. Gaziemir'de birinci derece yakınları olan Şehit yakınları ile birebir görüştük. Maalesef bu güne kadar çok şehit verdik ülkemizde. Tüm şehitlerimize sokak ismi park ismi vermeye kalksak, hayat devam ettikçe şehitlerimiz gelmeye devam edecek… Şehit kavramı çok geniş bir kavram… Şehitlerimizin ismi bir parkta eşit şartlarda anılması kararını verdik" ifadelerini kullandı.

CHP OYLARI İLE REDDEDİLDİ
Tartışmalar sonrası oylamaya geçilen 'ret' teklifi gündem maddesi AK Parti, MHP ve Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu'nun 'ret' CHP'nin ise 'kabul' oyları sonrası Şehit Cemil Koç'un isminin spor kompleksine verilmesi önerisi oy çokluğu ile reddedildi.

KAT KARŞILIĞI DEVRİ MECLİS GÜNDEMİNDE
Gaziemir ilçesi sınırları içerisinde yer alan Atıfbey Mahallesi'nde Gaziemir Belediyesi'nin de hissesi bulunan parselde yüklenici firma ile yapılan kat karşılığı anlaşması meclis gündemine geldi. Yüklenici firma tarafından sözleşmenin yerine getirildiği belirtilen meclis gündeminde belediyenin de yükümlülüklerinin yerine getirilmesi konusu meclis üyelerinin onayına sunuldu. Bayındırlık ve İmar, Plan ve Bütçe ile Hukuk Komisyonları'nda görüşülen ilgili gündem maddesi, AK Partili Meclis Üyesi Uğur İnan Atmaca'nın 'ret' oyu sonrası oy çokluğu ile meclis gündemine geldi.

ATMACA: SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Gündem maddesi ile ilgili söz alarak alınan kararla birlikte belediyenin maddi kaybı olduğunu ifade eden ve karara karşı çıkan AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, “Yapılan kat karşılığı sözleşmede belediyemiz hissesine düşen payın yüzde 60’ı belediyede kalacak şekilde proje yapılmış. İlk proje yapıldığında 12,5 metrekare bahçenin otopark dizayn edilmiş. Buraya kadar bir sıkıntı yok. Bizim için binanın son geldiği nokta önemli. O noktada örneğin 100 metrekare dükkan varsa bunun yüzde 20’i bizimse yüzde 60’ının bizim uhdemize geçmesi lazım. Akçay Caddesi üzerinde bir dükkanın metrekare satış bedeli ile konut satış bedelinin aynı olması mümkün değil. Dolayısıyla bizim dükkan ve konut metrekaremizi total metrekareler üzerinden almamız gerekiyor. Bizim yaptığımız hesaba göre dükkandan az, daireden fazla metrekare almışız. Bu d aradaki bir fiyat farkında denk geliyor. Bunu önceki komisyon toplantılarında da dile getirdik. CHP’li meclis üyesi arkadaşlarımız da aynı fikirdeydiler. Beraber ret oyu verdik, sonra ne olduğunu bilmiyorum. Biz ret oyu vermeye devam ettik ama arkadaşlarımız kabul oyu kullandılar. Bizim belediyemizin burada zarara uğradığını görüyoruz. Yapılan işlemin doğru olmadığını, Gaziemir Belediyesi’nin zarara uğradığından hareketle ret oyu kullanacağız. Sadece ret oyu kullanmakla da kalmayacağız sürecin de takipçisi olacağız ve gerekli hukuki girişimleri de yapacağız” dedi.

Atmaca'nın konuşması sonrası oylamaya geçilen ilgili gündem maddesi Cumhur İttifakı'nın 'ret' Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu'nun 'çekimser' oyuna karşı, CHP'nin 'kabul' oyu sonrası oy çokluğu ile kabul edildi.