GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
4 Şubat 2022 Cuma 19:27

Londra seyahati gerginlik çıkardı... Buca'da üslup tartışması!

Buca Belediye meclisinde, Belediye Başkanı Erhan Kılıç ve ekibinin Buca'da gerçekleştirilmek istenen bir projenin örneğinin Londra'da bulunması üzerine, bölgeye ziyaret gerçekleştirecek olması AK Partili meclis üyeleri ve Başkan Kılıç arasında gerginlik yarattı. Yapılacak ziyaretteki harcamaların belediye bütçesinden karşılanması konusunda AK Partili Meclis Üyesi İbrahim Şengöz'den gelen eleştirilere Başkan Kılıç, "Kendi cebimden karşılarım! Kimin gidip gitmeyeceğine de ben karar veririm. Sen veremezsin. Ben belediye başkanıyım. Sen bana saygısızlık yapıyorsun" ifadeleriyle yanıt verdi.

Ceren KORKMAZ / EGEDESONSÖZ - Buca Belediyesi Şubat Ayı Olağan Meclis toplantısı birinci oturumu, Buca Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç başkanlık yaptı. Mecliste Başkan Kılıç, Başkan Yardımcıları Barış Özreçber, Erdem Başer Balkır ve Özel Kalem Müdürlüğü Personeli Çağdaş Kaya’nın Buca’da yapılması planlanan projenin yerinde incelemesi için 7 günlüğüne İngiltere – Londra’ya gitmesi konusu gündeme oturdu. AK Partili Meclis Üyesi İbrahim Şengöz’ün kinayeli bir söz söylediğini iddia eden Başkan Kılıç ile Şengöz arasında tartışma alevlendi. Bunun üzerine AK Partili Şengöz meclisi terk ederken ardından CHP’li Meclis Üyeleri sakinleştirerek geri gelmesini sağladı.

Tartışmalara neden olan meclis kararında şu ifadeler yer alıyordu:

“İngiltere ve Londra kentinde Şubat ya da Mart ayı içerisinde 7 günlüğüne vizyona katkı sağlamak ve Buca halkına hizmet kalitesini artırmak amacıyla belediyeye ait yapılması planlanan projeyi yerinde incelemek, araştırmak ve gerekli tespit çalışmaları için Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Başkan Yardımcıları Barış Özreçber, Erdem Başer Balkır ve Özel Kalem Müdürlüğü Personeli Çağdaş Kaya’nın değerlendirilmesi ve harcamaların da belediye bütçesinden işlem tesis edilmesi"

GÜNDOĞDU: SANKİ BUCA’YA HİZMET ETTİNİZ BİR DE LONDRA’YA GİTMEK İSTİYORSUNUZ
Bu karar üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Ekrem Gündoğdu, “Sayın Başkan, 3 sene oldu başkanlık yapıyorsunuz. Maşallah bir sürü hizmetler yaptınız. Türkiye duydu hizmetlerinizi... Ama bir de yetmemiş gibi İngiltere’ye Londra’ya gitmek istiyorsunuz. Sanki Buca’ya çok hizmet yaptınız, Buca halkının sorunlarını çözdünüz. Biz AK Parti Grubu olarak, Cumhur İttifakı olarak Londra’ya gitmenize red vereceğiz” şeklinde konuştu. Gündoğdu'nun ifadeleri ardından Buca Belediyesi Başkanı Erhan Kılıç yanıt vermeyerek oylamaya sunulmasını istedi ve önerge oy çokluğu ile kabul edildi.

Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından dilek ve temenni kısmında söz alan AK Partili Meclis Üyesi İbrahim Şengöz, Buca’da yaşanılan trafik sorunları hakkında konuşurken “Bu gideceğiniz Londra’nın, vizyoner bir yaklaşım ve farklı bir göz olarak katkı sağlayacağını düşünüyorum” diyerek tartışmanın başlamasına neden oldu. Bunun üzerine Başkan Kılıç, “Londra için alacağımız harcı iade edeceğim. Hadi bir daha söyle aynısını! Başkan yardımcıları dahil iade edeceğim” dedi. Ardından sözüne devam eden Kılıç, “Siz de çatır çatır her yere gidiyorsunuz, ben bir şey diyor muyum?” diye sordu.

“Siz benim konuşmamdan ne anladınız?” diye Başkan Kılıç'a soran Şengöz, “Ben size harcırahı ilgili bir şey demedim. Ben diyorum ki; bize farklı katkılarla gelirsiniz. Dalga mı geçiyorum sandınız?” şeklinde sorularını yöneltti. Başkan Kılıç ise “Başka ne için sordunuz sanki?” derken, Şengöz; “Üslübünuz yanlıştı!” şeklinde yanıt verdi. Bunun üzerine Başkan Kılıç “Asıl sizin üslubunuz yanlış!” diyerek ekledi ve şu ifadeleri kullandı:

“Belediye başkanları ve gerektiğinde belediye personeli bir proje ile ilgili ki bizim de yapmak istediğimiz proje; şuan kamulaştırmasını yaptığımız belki 100 milyon lira tutarındaki 7 bin metrekarelik 10 milyona kamulaştırdığımız yerde yapılacak projeyle ilgili Londra’da bir örneği olduğu bizlere söylendi. Biz de onun için gidiyoruz. Yoksa ben kendi cebimden paramı veririm, giderim."

KILIÇ: SAYGISIZLIK YAPIYORSUN!
Başkan Kılıç'ın sözleri üzerinde Şengöz “O zaman cebinizdeki parayla gidin!” şeklinde yanıt verdi. Bunun üzerine Kılıç, “Öyle yapacağım zaten. Kimin gidip gitmeyeceğine de ben karar veririm. Sen veremezsin. Ben belediye başkanıyım. Sen bana saygısızlık yapıyorsun” dedi. Şengöz ise “Ben size saygısızlık yapmadım. Ben hiçbir zaman makamınızla ilgili dalga geçemedim. 3 yıl boyunca saygısızlık yapmadım siz de yapmayın!” şeklinde yanıt verdi. Tartışmanın ardından meclisi terk eden Şengöz, CHP’li meclis üyelerinin kendisini sakinleştirmesi üzerine tekrar meclise geri döndü.

CHP Grup Başkanvekili Özkan Yorulmazbaş ise araya girerek “Londra’dan vizyoner Buca’ya güzel şeyler katarak geleceğinizden eminiz” dedi ve "Kinayeli bir cümle olarak anladık biz de. Ama gerek yoktu" ifadelerini ekledi.

TOURCHAİN: NE YAPACAĞINIZI SOMUT OLARAK SÖYLEYİN
Söz alarak konuya dahil olan AK Partili Meclis Üyesi Burçin Kevser Tourchain ise, “Bize meclis öncesinde 7 gün İngiltere - Londra’ya gidilecek diye haber geliyor... Bizim beklediğiniz şey şu; bize somut olarak ne yapacağınızı, ne için gideceğinizi söyleyin. 7 günlük İngiltere - Londra seyahati... Bizim bu tepkimiz bence çok normal. Şu projemiz için gidiyoruz vs. diye bir sebep söyleyin. Pasaport meselesinden de detaylı bilgi verilirse konuşuruz. Çünkü AK Parti olarak hizmet ve yatırım belediyeciliği yaptığımızı söylüyoruz. Konya Büyükşehir Belediyesi de metaverse için yaptığı projede Newyork’a gitti. Biz zaten bunu çok normal karşılıyoruz” şeklinde konuştu.

Son olarak bu cümlelere yanıt veren Kılıç “Ben hiçbir harcırahı kabul etmeyeceğim. Eğer kullanırsam da şartlı bağış olarak meclise geri getireceğimi söyledim. Gri pasaport ile ilgilide her türlü masrafı ben karşılayacağım. Ha bir de; Konya Belediyesi’nden bahsediyorsunuz ama biraz da Buca’ya bakın. Kızılçullu Sanat Merkezi uluslararası çalışmalarda 60 tane ödül aldı. Biz bilim ve sanata önem veriyoruz. O yüzden iyi yapılan her şeye iyi deriz” diyerek tartışmayı sonlandırdı.

BUCA’YA HAYVAN BARINAĞI SÖZÜ
AK Partili Meclis Üyesi İsa Nezir’in dilek ve temennilerde söz alması üzerine “Hayvan barınağı ile ilgili bir yer yapacağınızı söylemiştiniz. Bir adım atmadığınızı görüyoruz. Çözüm bekliyoruz” cümlelerini kurdu. Buna yönelik açıklamalarda bulunan Kılıç, “TÜİK verilerine göre, Buca nüfusunda 10 bine yakın bir artış var. Buca’da 511 bine yaklaşan bir nüfus var. Böyle bir hayvan barınağı, hastanesi olmaması bizleri de üzüyor. Çok yakın bir zamanda sunumları hazırlayıp sizlere ileteceğiz. 14. Şubat’ta sizlere sunmuş oluruz diye düşünüyorum. Belki de lansmanını yaparız” şeklinde konuştu.

YOLDAKİ GÖÇÜKLERE ÇÖZÜM GELİYOR
Yine AK Partili Nezir’in Buca’da ki yollarda oluşan göçüklere çözüm bulunması talebi üzerine Kılıç, “Size hak veriyorum. Biz asfalt plentimizi kuruyoruz. Tahminim; Mart başı ya da ortası gibi üretime başlayacak. Şantiyeyi de yeniliyoruz. Mevcuttaki şantiye binamız Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tınaztepe Kampüsü içerisindeydi. Fakat DEÜ orada yurt yapacağını belirtti ve çıkmamızı istedi. Bizim de bu nedene sıkıntımız oldu. Buca’ya yakışır bir şantiye alanı yapıyoruz. Sıfır, yepyeni günlük 160 ton üretim kapasitesi olan bir asfalt plenti olacak” şeklinde konuştu.

HASTANE YOLU İÇİN UKOME KARARINI BEKLİYORUZ
AK Partili Meclis Üyesi Ziya Aksu’nun Buca’daki trafik sorunu ile ilgili son zamanlarda gelişme niteliğinde olan Buca Cezaevi’nin kaldırılması ile ilgili ne aşamaya gelindiği hakkında soru yöneltti. Bunun yanı sıra Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi’nin inşaatının Nisan ayında biteceğini ve oradaki Şehitler Parkı’nın yola açılması gerektiğini dile getirdi. Konu üzerine konuşan Başkan Kılıç, Buca Cezaevi’nin yıkılması için çok çaba gösterdiklerini söyleyerek en kısa zamanda buranın biteceğini söyledi. Aynı zamanda Şehitler Parkı için de cümlelerini sürdüren Kılıç, “Biz Şehitler Parkı yolunda da kamu yararını gözetiyoruz. Yasal olarak da imar yoluysa biz açarız. Ki öyle... Açılması gerekiyor  ve zaten bir artı olarak da kamu yararı var. Çünkü orada oldukça kazalar da oluyor. Yalnızca bunların tamamı UKOME’nin alacağı karar ile açılacak. Biz başvurumuzu yaptık. İhtiyaç vardır dedik. Henüz bir karar alınmış değil. UKOME’den onayı aldığımızda yapılacak, bizim açımızdan bir sorun yok. Sadece çift ışık olacağı için çekingenlik yaşıyor. Çalışma yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

SAMSUN’DAKİ OLAYA MECLİSTEN TEPKİ YAĞDI
Hassas bir konuya değinmek istediğini dile getiren CHP’li Yorulmazbaş geçtiğimiz gün Samsun’da Atatürk Heykeli’nin halat geçirilerek devrilmeye çalışılması konusuna yönelik “Samsun’a giden herkesin fotoğraf çekildiği bir anıttır. Atatürk’ün bir heykelini yıkmakla Atatürk’ü ülkemizden akıllardan sileceğini inanıyorlar” dedi.

Başkan Kılıç ise bu konuya yönelik düşüncelerini ifade ederek “Toplumun hafızasındaki Atatürk sevgisi önemli olan. Toplum Atatürk’ü kendi içerisine almış. Bu ülkeye bireylere şuan sağlamış olduğu konforlu yaşamı, toprakları elbette ki 2 tane meczubun vereceği saçma sapan tepkiler değiştiremez. Biz onun sevgisini yüreğimize kazıdık” sözlerini kullandı.

AK Partili Tourchain ise bu konuda destek vererek “Bizim bazı değerlerimiz var ki tek bir partiye ya da tek bir kişiye ait değil. Bu anıta yapılan saldırı... Biz AK Parti Grubu olarak da şiddetin her türlüsüne karşıyız, değerlerimize yapılan şiddete de karşıyız. Biz de bu şiddeti kınıyoruz. Tasvif etmiyoruz. Buca meclisinden bunu bildirmek istedik” dedi.