GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
15 Haziran 2024 Cumartesi 14:25

Emeklilerin sendikasından bayram mesajı: Torunlarımıza harçlık veremiyoruz

Aldıkları emekli maaşı ile geçinemeyen emekliler bu bayram da bayram havasına giremedi. 3 bin liralık ikramiyenin de yeterli olmadığını söyleyen DİSK Emekli Sen Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Hüseyin Özkaynak, “Torunlarımızın yüzüne bakamıyoruz, harçlık veremiyoruz.  Bayramlık alamıyoruz. Bayramın gelmesini istemiyoruz. Çünkü bayram demek, masraf demek. Gelecek misafire ikram edecek ne şeker ne kolonya var. Emeklilerde o para yok” dedi.

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Yüksek enflasyon ve ekonomik krizin gölgesinde geçim sıkıntısı yaşayan emekliler Kurban Bayramına buruk giriyor.

1 kurbanlık fiyatının 1 asgari ücrete denk düştüğü bu bayramda emekliler, bayram ikramiyesi olarak 3 bin lira aldı.

Egedesonsöz’e konuşan DİSK Emekli Sen Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Hüseyin Özkaynak, emeklilerin sıkıntılarını dile getirdi.

‘GIDA ERİŞİMİNİ ENGELLEYEREK ÖLÜME TERK EDİYORLAR’
Özkaynak şunları söyledi:

“Emeklilere gerçekten çok güzel bir bayram ikramiyesi verdiler. Harca harca bitiremeyeceğimiz bir 3 bin lira verdiler. 2018 yılında emeklilere 1000 lira bayram ikramiyesi verildiği zaman asgari ücretin yüzde 65’ine tekabül ediyordu. 17 bin liranın üzeri… Şimdi 3 bin lira ile, bir de yüzde 50 zammı ‘müjde’ diyerek verdiler, emeklilerin aklıyla dalga geçiyorlar. Biz asla böyle bir şeyi kabul etmiyoruz. Emekliler son derece zor durumdalar. Gıda erişimine büyük bir zorluk var. Hitler, Yahudileri gaz odalarında zehirleyerek öldürdü. Bugün iktidar, emeklileri gıdaya erişimde yetersiz bıraktığı için, insanlar hastalanarak ölmeye başladı. Hastaneye, ilaca erişimde zorluk yaşanıyor. Emeklileri ölüme terk ediyorlar. Emeklilerin kasabın önünden geçmesi bile mümkün değil. Peynir alamıyorlar, çökelek yemeye başladılar. Akşamüstü pazara gidip çürük sebzeleri alıyorlar.”

‘BAYRAMIN GELMESİNİ İSTEMİYORUZ’
Bayramda torunlarına bayramlık alamadıklarını ve harçlık veremediklerini belirten Özkaynak, “Okullar tatil oldu. Torunlarımızın yüzüne bakamıyoruz, harçlık veremiyoruz.  Bayramlık alamıyoruz. Bayramın gelmesini istemiyoruz. Çünkü bayram demek, masraf demek. Gelecek misafire ikram edecek ne şeker ne kolonya var. Emeklilerde o para yok. Kendimden örnek vereyim. 11 bin 400 lira emekli maaşım var. 7 bin 500 lira kiram var. Temmuz’da zam gelecek. Adam 12 bin mi 15 mi isteyecek bilmiyorum. Maaşım olduğu gibi ev kirasına gidiyor. Çocuklarım bana yardım etmese, geçinmekte zorlanıyorum. Ek iş yapmak durumundayız. Emeklilerin yüzde 40’ı 10 bin liranın çok altında maaş alıyor. 4-5 bin lira emekli maaşı alanlar var. Dul ve yetimler var… Emeklilere bu hayatı zehir ettiler” dedi.

‘EMEKLİLER, EN ERKEN SEÇİMDE İKTİDARA KIRMIZI KARTI GÖSTERECEK’
Özkaynak, emekli mitingi ile birlikte seslerini duyurduklarını düşündüğünü ifade ederek erken seçim yapılmasını istediklerini dile getirdi. Özkaynak, “Emeklileri yok sayma peşindeler. 16 milyon emekliyi öldürmeleri mümkün değil. Ankara ve İstanbul’da yaptığımız emekli mitingleriyle sesimizi duyurduğumuza inanıyoruz. Ana muhalefet partisi bu konuda önderlik yaptı. Ankara’da büyük bir miting yapıldı. O mitinge benim gözlemimle 500 bin emekli katıldı. Partililerden çok emekliler katıldı. Emekliler mücadele veriyor ama bu iktidarın yapabileceği bir şey yok. Bu böyle devam edemez. Emekliler bugüne kadar iktidara sarı kart gösterdi. Emekliler, yapılacak en erken genel seçimde kırmızı kartı gösterecek. Bütün krizin yükünü sadece emeklilerin ve emekçilerin sırtına yıktılar. Dolaylı vergiler eskiden yüzde 30, dolaysız vergiler yüzde 70’ti. Şimdi tam tersi oldu. Bir avuç zenginden doğru düzgün vergi bile almıyorlar” şeklinde konuştu.