GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
14 Haziran 2024 Cuma 14:39

İzmir’de minibüs ücretlerine zam!

İzmir’de minibüs ücretlerine zam geldi. Yeni tarifeye göre, indi-bindi 20 TL oldu.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşım için talepte bulunduğu yeni rakamları oybirliğiyle kabul etti. Otobüs, metro, tramvay ve gemi ücretlerine yapılan bu zamma en çok sevinen minibüsçü esnafıydı. Ancak minibüsçülerin sevinci, Ocak ayında aldıkları zammı şimdi uygulamak zorunda kaldıkları için buruk oldu.

MİNİBÜSÇÜLER, UZUN SÜREDİR TOPLU ULAŞIMA ZAM YAPILMASINI İSTİYORDU
UKOME kararına göre toplu ulaşımda ilk biniş 13 liradan 17,5 liraya yükseltildi. İlk aktarmada 6,52 lira olan ücret, 8,78 liraya, ikinci aktarma ücreti ise 3,28 liradan 4,42 liraya yükseltildi. İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Kayışdikici, 2024 Ocak ayında UKOME’den onay mesafenin uzunluğuna göre 20, 25, 30 ve 35 lira olan yolcu taşıma ücretini, toplu ulaşıma yapılan zam sayesinde nihayet uygulamaya başlayabileceklerini söyledi.

Ocak ayındaki tarifeye rağmen yaklaşık bir yıl önceki tarifeden yolcu taşımaya bugüne kadar devam ettiklerini hatırlatan Başkan Kayışdikici, şu değerlendirmelerde bulundu:

KAYIŞDİKİCİ: YAKLAŞIK BİR YILDIR AYNI FİYAT TARİFESİYLE YOLCU TAŞIYORUZ
“Biz hala 15, 19, 22 ve 25 liradan yolcu taşıyorduk. En uzak mesafe olan 25 kilometre ve ötesi için aldığımız 25 lira ücret, sadece 6 güzergah için geçerliydi. En çok birinci ve ikinci kademede yolcu taşıyoruz. Artık 15 liramız 20, 19 liramız 25, 22 liramız 30, 25 liramız 35 lira oldu. Bizim toplu taşıma araçlarından daha yüksek fiyata yolcu taşıma şansımız, böyle bir ihtimalimiz yok. Yolcu, dolmuşa neden daha fazla para ödesin ki? Dolayısıyla bizim alacağımız ücretin, toplu taşımaya paralel olması lazım. Bir aktarma yapacak yolcu, 26,28 lira, iki aktarma yapacak yolcu ise 30,70 lira ödeme durumunda. Dolayısıyla 16 kilometrelik bir mesafe gidecek olan yolcu, dolmuşa 25 lira ödeyerek daha ucuza yolculuk yapmış olacak.”

BAYRAM DÖNÜŞÜ 24 HAZİRAN’DA UYGULAMAYA GİRECEK
Yeni uygulamaya başlayacakları yolcu taşıma tarifesinin bugünün şartlarına göre çok zayıf kaldığını, ancak zam yapmalarının mümkün olmadığını belirten İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Kayışdikici, “Bu rakamlar bizi bir nebze rahatlatacak ama para kazandırmayacak” dedi. “Minibüs ücreti ne kadar olmalıydı?” sorusuna, Kayışdikici’den şu yanıt geldi:

“Devlet, her yıl TÜFE, TEFE oranları çerçevesinde zam yapıyor. İşçiye, memura ne kadar zam yapılıyorsa, ulaşım araçlarına da o oranda zam yapılmalı. Devletin buna izin vermesi lazım. Başka bir şey istemiyoruz. 6 ay önce aldığımız zammı yeni uygulamaya başlıyoruz. Bize yazık değil mi? Yeni tarifeyi hemen uygulamak isteyen arkadaşlar oldu. Fakat bayramda toplu ulaşım ücretsiz olacak. Hiç olmazsa bayramda da eski tarifeyi kullanalım dedim. Bayram sonrası, 24 Haziran pazartesi gününden itibaren yeni ücretler üzerinden yolcu taşımaya başlayacağız.”