GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
20 Mayıs 2024 Pazartesi 13:16

Emeklilerden ‘KYK tatili’ne tepki: Aklımızla dalga geçiyorlar!

Hayat pahalılığı karşısında geçim sıkıntısı yaşayan emekliler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın ‘emeklilere ücretsiz KYK tatili’ açıklamasına tepki gösterdi. Emekli Sen Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Hüseyin Özkaynak, “İnsanlar zaten evlerine gıda almakta zorlanıyor. Ev kiraları 10-15 bin lira olmuş. KYK yurtlarından yaz tatillerinde yararlanma, yok pttcell’den yararlanma gibi şeylerin tek bir açıklaması var: Emeklilerin aklıyla dalga geçmek. Emekli, kahveye gidip çay içmeye bile çekinirken bir de cebinden para harcayıp KYK yurtlarına tatil mi yapacak?” dedi.

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Toplumda ekonomik krizden en çok etkilenen kesim olan emekliler, aldıkları 10 bin lira maaş ile yaşamaya çalışıyor.

Temmuz ayında zam beklentisi içinde olan emeklilere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, aldıkları bazı kararları duyurdu. Bakan Işıkhan, emeklilerin yaz aylarında KYK yurtlarında ücretsiz kalabileceklerini söyledi.

Egedesonsöz’e konuşan DİSK Emekli Sen Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Hüseyin Özkaynak, emeklilerin geçim sıkıntısını ve alınan bu kararları değerlendirdi.

EMEKLİLERİN AKLIYLA DALGA GEÇİYORLAR
Özkaynak, emekli maaşının gıda ve kira masraflarını karşılamadığını söylerken bir bardak dışarıda çay içmeye bile çekindiklerini belirterek “Emeklilere verdikleri para 10 bin lira. En düşük emekli maaşı 10 bin lira ama bunun altında maaş alanlar da var. İnsanlar zaten evlerine gıda almakta zorlanıyor. Ev kiraları 10-15 bin lira olmuş. KYK yurtlarından yaz tatillerinde yararlanma, yok pttcell’den yararlanma gibi şeylerin tek bir açıklaması var: Emeklilerin aklıyla dalga geçmek. Emekli, kahveye gidip çay içmeye bile çekinirken bir de cebinden para harcayıp KYK yurtlarına tatil mi yapacak? Orada onlara yemek mi verecekler? Hayır. Yol parası bir yandan, yemek parası bir yandan… Evine ekmeği zor alıyor emekli. Akşamları pazardaki artıkları toplayarak geçinmeye çalışan büyük bir kesim var. Görüştüğüm hiçbir emekli bu durumu kabul etmiyor” dedi.

AÇLIK VE SEFALET DAYANILMAZ BOYUTTA
Emeklilerin insanca yaşamak istediğini belirten Özkaynak, “Emekli maaşı en az asgari ücret düzeyine çıkarılmalı. Biz insanca yaşamak istiyoruz. Bunu yapmıyorsanız bizim ne KYK yurtlarına gidecek paramız ne tatil yapacak paramız var diyor emekli. Bir bardak çaya verecek paramız bile yok. Emeklinin beklentisi insanca yaşayabilmek. Zaten emekliler, yerel seçimlerde bir ders verdiler. Yapılacak ilk genel seçimde bu iktidarı tepe taklak edecekler. Çünkü açlık ve sefalet dayanılmaz bir boyutta. Önümüzde kurban bayramı var. Zaten bir komşu et keserse verirse et veriyor, midesinden bir lokma et geçiyor. Onun dışında ne beyaz ete, ne kırmızı ete erişim imkanı var” sözlerini kullandı.

EMEKLİLERE UMUT VERMEYE ÇALIŞIYORLAR
Özkaynak, bu tarz açıklamaların emeklilere umut vermek adına yapıldığını söyleyerek “Emeklide bir beklenti var. Emekliler temmuz ayında maaşlarına zam bekliyor ama yapmayacaklar. Ne yapacaklar? Yüzde 25 emekli maaşını yine 10 bin liraya tamamlayacaklar, 10 bin lira alanları 12 bin 500’e tamamlayacaklar. Biz elimizden gelen bütün imkanları kullanarak sizi rahatlatmaya çalışıyoruz gibi bir umut vermeye çalışıyorlar.  Sözüm ona emeklileri mutlu etmeye çalışıyorlar ama kimse bunu yemiyor. Aslında emekliler bu tarz açıklamalarda onlara daha fazla tepki gösteriyor” şeklinde konuştu.