GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
2 Aralık 2022 Cuma 09:01

Ekmeğe yeni zam gelir mi?

İzmir Ticaret Odası Ekmek ve Unlu Mamuller Komitesi Meclis Üyesi Hüseyin Sağır, ekmeğin 5 TL'ye yükseltilmesinin ardından, yakın zamanda, ekmeğe bir zam beklenmediğini aktardı. TMO'dan indirimli un almaları sayesinde zam yapmadıklarını söyleyen Sağır, "Devlet süspansiyon yaparak yaklaşık yüzde 50’sini karşılıyor. Eğer bunu karşılayamaz,  bize tahsis verdiği unu keserse biz de serbeste dönersek 2023 yılının ilk çeyreğinde yine bir fiyat değişikliği olur diye düşünüyorum" dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Bu yılın başlangıcında İzmir’de 2,5 TL olarak satılan ekmek Şubat ayında 3 TL’ye, Haziran ayında ise 4 TL’ye yükseltilmişti.

Son olarak İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İzmir İl Ticaret Müdürlüğü, İzmir Fırıncılar Esnaf Odası, İZTO ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin temsilcilerinden oluşan komisyon kararı ile İZTO Meclisi'nde 210 gram ekmeğin fiyatı 4 TL'den 5 TL'ye yükseldi. Ayrıca Süreç içerisinde 230 gram olarak satılan ekmek 210 grama kadar indirilmişti.

TMO UNU İNDİRİMLİ VERMEYE DEVAM EDEMEZSE…
İzmir Fırıncılar Odası ve İzmir Ticaret Odası Ekmek ve Unlu Mamuller Komite Başkanı Hüseyin Sağır, 2022 yılında adeta füze gibi yükselen ekmek fiyatlarının yeni yılda nasıl bir seyir izleyeceğine dair değerlendirmelerde bulundu. Sağır yaptığı açıklamada “Girdi maliyetlerinden bizi sıkıntıya en çok sokan enerji tüketimi… En büyük giderlerimiz enerji, daha sonra da asgari ücret uygulaması geliyor. Unda TMO bize tahsis veriyor ve çuvalını 350 TL ile 380 liradan satın alıyoruz.  Devlet süspansiyon yaparak yaklaşık yüzde 50’sini karşılıyor. Eğer bunu karşılayamaz,  bize tahsis verdiği unu keserse biz de serbeste dönersek 2023 yılının ilk çeyreğinde yine bir fiyat değişikliği olur diye düşünüyorum. Un süspansiyon desteği kesilirse, unun çuvalı 650 TL- 700 TL’ye yükselerek yüzde yüz artış olacak" dedi.

Fırıncı esnafına öneride bulunan Sağır şunları söyledi:

“Fırıncı esnafı günde bir bakkala 3-4 sefer servis yapıyor. Bunu 2 seferde indirirse devletin vermiş olduğu kaideler içinde yüzde 20’nin üstünde vermezse, un fiyatları artmazsa kısa vadede yeni zam görünmüyor ifadelerini kullandı”