GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
24 Mart 2023 Cuma 11:35

EYT yükü isyan ettirdi… İzmir’de SGK çalışanları iş bırakıyor!

EYT düzenlemesinin ardından yaklaşık 2,5 milyon vatandaşın emekli hakkı kazanacak olması, SGK müdürlüklerini oldukça hareketlendirdi. İş yükü artan memurlar ise artan çalışma koşulları sebebiyle 30 Mart günü iş bırakma eylemi yapacaklarını duyurdu.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Sosyal Güvenlik Kurumu işçileri, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile artan iş yükü ile birlikte süregelen sorun ve talepleri için 30 Mart Perşembe günü İzmir’de iş bırakma eylemi düzenleyecek.

Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından tüm Türkiye’de olduğu gibi İzmir’de de  Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) binalarında yoğunluklar oluştu.

SGK kurumlarında çalışan işçilerin iş yükünde artış oldu. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendika Başkanı (BES) Mustafa Güven, tüm işçilere ve diğer sendikalara çağrı yaparak 30 Mart Perşembe günü İzmir’de iş bırakacaklarını söyledi.

ÇALIŞMA SAATİ 10’A ÇIKTI, ACİL PERSONEL ALINMALI
Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan Başkan Güven, Nisan ayında EYT’lilere bağlanması gereken aylıkların yetiştirilemeyeceğini dolayısıyla emeklilerin de mağdur olacaklarını da ifade etti.

Güven çalışanların sayısının iş yükünü karşılamadığını personel açığının giderilmesi gerektiğini kaydederek şunları söyledi:

 “EYT yasası ve yapılandırma ile birlikte abartısız, iş yoğunluğu, 10 kat arttı. 20 bin civarı aylık bağlama işlemi yapılırken şu an 240 bin civarında, 10 kat fazla personelle yapılacak iş yükü yaratıldı. Çalışma Bakanı 5 bin gün prim üzerinden EYT çıkarmayınca geçtiğimiz yıl yapılan borçlandırmalar yetersiz kaldı. Prim şartı devam etti. Bu da ilave bir iş yükü ortaya çıkardı. Emeklilik ve borçlanma talepleri ayrı yapılıyor. Her seçim öncesi yapılan prim borçlanması yapılandırması geçtiğimiz hafta yapılandırma yasası ile geldi. Yaşanan depremle birlikte de SGK çalışanlarının talepleri unutuldu, unutulmak da isteniyor. Çok acil olarak personel alınması gerekiyor. Sabah 08:30 ila akşam 17:30 arasında mesai saatleri vardı. Şu an insanlar akşam 20:00-21:00’e kadar çalışıyorlar. Hafta sonu da çalışılıyor. Günde 10 saati buluyor.  Mesai saatinin ücreti 27 lira. Birçok birimde çalışanlara yemek verilemiyor. Bu koşullar resmen kölece çalışma koşulları… Hiçbir çalışan 27 TL için çalışmıyor, vatandaşa olan vicdani sorumluluk için çalışmış oluyorlar. Öğle aralarında da çalışılıyor. Hükümetin siyaseten yaptığı seçim hazırlıkları kapsamında çıkan EYT yasası nedeniyle bunlar yaşanıyor. Kazanılmış bir hak olan EYT, alt yapısı oluşturularak yıllar önce de çıkarılabilirdi.

İŞ BIRAKMA EYLEMİNE BÜYÜK KATILIM OLACAKTIR
En önemli talebimiz personel eksikliğin giderilmesi ve fazla mesai ücretlerinin artırılması, bazı yerlerde yasal fazla mesainin aşılarak bedava ve angarya iş yapılması söz konusu. SGK çalışanlarının kazanılmış hakkı olan, anayasa kararına rağmen verilmeyen yılda 2 ikramiye hakkının verilmesi, uzmanlaşmış iş yaptığımız için uzmanlık kadroların verilmesi, ücretsiz yemek ve yol yardımı için 30 Mart Perşembe günü iş bırakıyoruz. Tüm sendikalara çağrı yaptık. Türk Büro Sen, Büro Memur Sen İzmir Şubesi, Büro- İş’e de resmi yazıyla davet ettik. Görüşmelerimizde, büyük oranda katılım olacağını düşünüyoruz.

NİSAN'A AYLIKLARIN BAĞLANMASI YETİŞMEZ
Güven, EYT’lilerin hükümet tarafından açıklanan Nisan ayında aylık bağlama işlerinin tamamlanamayacağının altını çizerek, Emeklilerin Nisan ayında bağlanması gereken aylıkları yetişemeyecek. Emekliler, mağdur olacak. Bakanlığın açıklama yapması gerekiyor. Herkesin dosyası farklı ve bu iş yoğunluğunun bu kadar personelle iş yetiştirmesi mümkün değil”