GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
4 Mart 2016 Cuma 17:01

ESHOT’ta bir garip rüşvet iddiası!

Son dönemde kamu kurumlarında sıkça rastlanmaya başlanan ‘dolandırıcılık’ iddialarına İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ESHOT’ta bir yenisi daha eklendi.

EGEDESONSÖZ - İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada tam 150 ayrı suçtan sabıkası olduğu öğrenilen bir şahıs ESHOT Genel Müdür Yardımcısı’nın şoförünün kendisinden iş vaadiyle 10 bin lira aldığını iddia etti. Genel Müdür Yardımcısı Fazıl Ölçer iddialara el koyarken, makam şoförü A.G de hakkında ortaya atılan iddialar nedeniyle 150 farklı suç kaydı olan şahıstan davacı oldu.

OLDUKÇA KABARIK BİR SUÇ LİSTESİ
Taraflar mahkemede birbirlerini suçlarken 150 ayrı suçtan sabıkalı şahsın hakimin sorularına verdiği yanıtlar davaya dair soru işaretlerini arttırdı. Genel Müdür Yardımcısı’nın şoförüne verdiği iddia edilen 10 bin lirayı nasıl/nereden bulduğu yönündeki soruya, “İllegal yollardan… Burada söylersem suç olur” diye yanıtlayan müşteki-sanık S.K’nın sözlerine “37 yıldır yetimim. 150 ayrı suçtan sabıkam var” diye başlaması dikkat çekti.

ADLİYE ÖNÜNDE ALTI YAŞINDAKİ KIZINI YAKMAK İSTEMİŞTİ
S.K'nın dava dosyasına konulan sabıka kayıtlarında “uyuşturucu kullanmak, hırsızlık, tehdit, yağma, yol kesmek/adam kaldırmak, kasten adam yaralama, uyuşturucu imal etme” gibi suçların olduğu, hatta Müşteki Sanık S.K’nın bir süre önce Bayraklı Adliyesi önünde altı yaşındaki kızının üzerine benzin döküp yakmak isteyen kişi olduğu öğrenildi. S.K, haber bültenlerinde geniş yer bulan ve altı yaşındaki kızının korku dolu anlar yaşadığı bu olayda da ‘bazı kişilerin evini basarak’ kendisini tehdit ettiğini iddia etmişti. 

AYNI KOĞUŞU PAYLAŞAN MAHKUMLAR İDDİASI!
S.K’nın baş rolde yer aldığı son davayı ilginç kılan bir önemli detay da olayın içinde ‘sabıkalı kadrosundan belediyede istihdam edilen ancak iş vaadiyle rüşvet iddiasıyla ilişiği kesilen eski bir çalışanın da adının geçmesi… Söz konusu davada adı geçen sabıkalı isimlerin bir dönem aynı koğuşu paylaştığı, başka bir makam şoförü hakkında da benzer iddiaları gündeme getirdikleri dava sürecinde ortaya çıktı.

ŞAKA YAPTIĞINI SANDIM
Sabıkalı şahıstan davacı olan Genel Müdür Yardımcısı’nın şoförü A.G mahkeme heyetine başından geçenleri şu cümlelerle anlattı: “27 Temmuz günü saat 14.30 sıralarında bir telefon geldi, Arayan kişi bana "A… ne haber iyi misin" dedi. Ben de telefon kayıtlı olmadığı için kaydetmediğim herhangi birisi diye düşündüm. 'İyiyim siz nasılsınız' diye cevap verdim. Daha sonra da sesinden tanıyamadığım için 'kusura bakmayın kim olduğunuzu çıkaramadım, siz kimi aramıştınız' dedim. Bana 'A…'i aramıştım' dedi. Ben de 'Evet A…benim' dedim. Bana ''Sen beni nasıl tanımazsın. Sen beni işe sokmak için benden 20.000 TL para aldın' dedi. Ben önce birisi şaka yapıyor diye düşündüm. Yanlış birisini aramış olabileceğini de düşündüm. Karşıdaki şahsa 'Böyle şaka olmaz, kimsen söyle' dedim. Fakat karşıdaki şahıs iddialarına devam etti. Ben de bunun üzerine 'Kim olduğunu söylemezsen küfür edeceğim' dedim. Ama yine aynı şekilde konuşmaya devam etti. Ben işin ciddiyetini anlayınca hemen şoförlüğünü yaptığım Genel Müdür Yardımcısı Fazıl Ölçer’e gittim. Olayı anlattım. 'Birisi var böyle böyle iddialarda bulunuyor. Bilginiz olsun' diye izah ettim. O da bana, 'A…Bey böyle şeyler sürekli oluyor. Eğer sıkıntısı varsa gelsin' dedi. Ben ilk aramada küfür edeceğim dedim ama küfür etmeden telefonu kapattım ve söylediğim gibi Genel Müdür Yardımcısı’na gittim. Ertesi gün cep telefonuma mesajlar gelmeye başladı. Tehdit içeren bu mesajları dosyaya ibraz etmiştim. 'Senin memuriyetini yakacağım' diye tehdit ediyordu. Ben memur değil, şirket işçisiyim. Karşı taraf heralde beni memur sanıyordu. Genel Müdür Yardımcım, 'Kimse gelsin' dedi.

FAZIL ÖLÇER İDDİALARA EL KOYDU
Sözlerine devam eden A.G, "Ben de kendisine, 'Alacağın varsa gel seni genel müdüre çıkarayım' dedim. Huzurda bulunan sanık S.K, yanında tanımadığım birisi olduğu halde geldi. İkisini de ilk kez o gün görüyordum. İkisi de ESHOT Genel Müdürlüğü’ne geldi. Onları Genel Müdür Yardımcım Fazıl Bey’in yanına çıkardım ve görüştürdüm. Fazıl Bey bir iki soru sordu. 'Derdini anlat' dedi. Sanık S…orada, 'A…benden 20.000 TL para aldı. Hükümlü kadrosunda işe sokmak için' dedi. Genel Müdür Yardımcım da, 'A…burada bir şoför. Araba kullanmaktan başka yetkisi yoktur' dedi.

PARA ALMIŞSAM BENİ İDAM EDİN…
Açıklamaları sürdüren A.G, "Ayrıca bunun dışında, 'Ne zaman aldı. İspatlarsan işten çıkaracağım' dedi. Ondan sonra gittiler ve hiçbir şekilde aramadılar. Ben hemen İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulundum. Ben kesinlikle huzurda bulunan sanık S.K ve M.Y isimli şahıstan para almış değilim. Böyle bir şeyi ispatlasın, beni cezaevine göndermeyin, idam edin. İnsanlar sokakta 25 kuruşa mendil satıyor. Burada alın teri dökmeden, emek harcamadan para kazanmaya çalışan kişiler var. Okunan kayıtlar bana aittir' ifadelerini kullandı.

Müşteki sanık müdafii A.G’ye, “Telefonunu karşı tarafın nereden edindiğine dair bir fikrin var mı?” sorusu üzerine ise Görücü, “Hiçbir fikrim yok. Ancak bana yapılanın aynısını benden iki ay önce Park Bahçeler Müdürlüğü’nde Daire Başkanı’nın şoförlüğünü yapan D.’ya yapmışlar. Bunu yapan yine sanık S.K’ymiş” cevabını verdi.   
 
PARAYI NEREDEN BULDUN: İLLEGAL YOLLARDAN…

Müşteki sanık S.K savunmasında ise, “A.G’yi 1 yıldır tanırım. Bunların orada toplandıkları bir çay ocağı vardır. Ben orada seyyar satıcılık yapıyorum. Parfüm, saat, tesbih, cüzdan gibi şeyler satarım. Benden alışveriş yapıyorlardı. D.Y ve A.G’yi oradan tanırım. Ben D’ya 5 bin TL verdim ancak işimi yapamadığı için paramı geri aldım. D'nın herhangi bir şikayeti olmadı. Sanık A. ise beni ESHOT’ta hükümlüler ve sabıkalılar kadrosundan işe sokacağını söyledi. '10.000 TL’ni alırım' dedi. Ben de benimle aynı durumda olan M.Y’yı buldum. Sanık A. ile tanıştırdım. M.Y bana güvenmediği için bizzat kendisi ile tanışmak istedi. Şeklini şemalini gördü, ona inandı. 'Bu parayı sana 2-3 güne kadar hazırlayacağım' dedi. Benim param da hazırdı. Bu olaydan 2-3 gün sonra M.Y ile beraber kendisi bizi Buca’ya çağırdı. Arabada bunlar 2 kişi geldi. M.Y’yı arabaya almadılar. 'Sen 10 dakika bekle geliyoruz' dediler. Arabaya ben bindim. Elimde paranın olduğu poşet vardı. M.Y’nın parası da torbanın içindeydi. Torbanın içinde toplam 20 bin TL vardı. Bunun 10 bin TL’si benim,10 bin TL’si M.Y’nın parasıydı. Birlikte Buca’daki ESHOT’un oraya gittik. Arabayı diğer şahıs kullanıyordu. Parayı arabanın içinde şoföre verdim. Rüşvetin şahidi olmaz. Bu işler illegal işlerdir. Bu lafları bana A. söyledi. Parayı arabanın içinde kendisine teslim etti. '2 ay içerisinde ben seni arayacağım' dedi ama aramadı. Paramı istedim fakat kendisi, 'Bana hakaret, tehdit ettin' dedi. Mesajlarda yazdığım bir iki tane ağıza alınmayacak kelime vardır. Bunları hakaret olarak kabul ediyorum ama tehdit etmedim. Paramı halen geri alamadım. Alamadığım için bunlar oldu. Sanık A.’den şikayetçiyim. Davaya katılmak istiyorum” dedi.

Sanık S’ye Şoför A’ye verdiğini söylediği 10 bin TL parayı nereden temin ettiği sorulması üzerine ise S., “Ben 37 yaşındayım. 37 yıldır yetimim. 150 tane suç dosyam var. Bu parayı illegal yollardan kazandım. Ben şimdi o konuyu açarsam suç olur” dedi.