GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
3 Mart 2022 Perşembe 07:55

EMO Başkanı Tamer: Kepçeyle zam yapıp, kaşıkla iade ediyorlar!

Elektrikte yüzde 18’lik KDV’nin yüzde 8’e çekilmesiyle sağlanan indirimi değerlendiren Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Özgür Tamer, kepçeyle yapılan zamların kaşıkla iade edildiğine dikkat çekerek “KDV’den indirimin yanı sıra karlılıktan da indirim olmalıydı. Devlet, elektrikte vatandaştan alamadığı vergiyi bir başka hizmetten alır. Bu indirim, gerçek bir indirim değil” ifadesini kullandı

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, kabine toplantısı sonrası açıkladığı elektrikte KDV indirimi vatandaşın gündemi oldu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun da açıkladığı gibi, yüzde 18 olan KDV’nin yüzde 8’e düşürüldü, birinci kademe 210 kwh olan elektrik kullanımının 240 kwh olarak düzenlemeye gidildi. Bu değişimle Şubat ayında 350 liralık elektrik faturası ödeyen vatandaş, aynı harcama miktarı koşuluyla mart ayında 302 lira ödeyecek. Bu düzenleme, vatandaşa az da olsa nefes aldırırken, Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Özgür Tamer, indirimin sadece KDV indiriminden kaynaklandığını, bunun yeterli olmayacağını karlılıktan da indirim gerektiğini söyledi.

BİRİNCİ KADEMEDE 1 KWH ELEKTRİK 1 LİRA 26 KURUŞ
1 Mart’tan itibaren geçerli olacak mesken aboneleri için düşük kademe limiti günlük 8, aylık 240 kwh saat olarak belirlendi. 32 milyon haneyi kapsayan bu indirimi değerlendiren Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Özgür Tamer, “KDV indirimiyle gelen ucuzlamayla, birinci kademede bir kwh elektrik bedeli 1 lira 26 kuruş olacak. Günlük tüketimi 8 kwh üstü olan abonelere 1 lira 89 kuruş olarak hesaplanacak” dedi ve konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

DEVLET, ELEKTRİKTEN ALMADIĞI KDV’Yİ BAŞKA HİZMETTEN ALACAK
“Kepçeyle yapılan zamlar, bir şekilde kaşıkla iade ediliyor. Bu yorum yanlış bir yorum değil. KDV indiriminden kaynaklı bir ucuzlama söz konusu. Burada karlılıktan bir indirim yok. KDV indirimi yapıldığı için haliyle faturalarda bir miktar düşme olacak. Fakat bu, tatmin edici bir karar değil. Çünkü KDV buradan alınmıyor, karlılıktan indirim söz konusu değil. Bu, elektrik faturasıyla daha az vergi ödenecek demektir. Devlet, buradan alamadığı vergiyi başka bir hizmetten mutlaka alacaktır ve yine vatandaşın cebinden çıkacaktır. Bunda sevinilecek bir durum göremiyoruz. Mesken ve tarımsal sulamada kullanılan elektrikte KDV indirimi, ticarethaneler için daha avantajlı görünüyor. Aylık 900 kwh saat altında tüketim yapan küçük esnaf, yüzde 25’lik az ödemeyle biraz olsun rahatlayacaktır. Fakat bu dolaylı indirim, doğrudan karlılıktan yapılsaydı, daha gerçekçi bir düzenleme olurdu.”