GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
2 Mart 2022 Çarşamba 09:21

Kasalı, akaryakıt zamlarına isyan etti: Klişelere karnımız tok!

Mazota ve benzine yapılan zamlarla lojistik sektörünün çok büyük sarsıntı geçirdiğine vurgu yapan BASİFED Başkanı lojistik firması sahibi Mehmet Ali Kasalı, “Dünyada da böyle diyorlar. Bizim bu klişe lafa karnımız tok. Dünya ülkeleri zamlardan bir etkileniyorsa, biz iki, hatta üç kat etkileniyoruz. Yanlış faiz ve ekonomi politikaları davet ettiği sürece, bu zamların sonu gelmez” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Geçtiğimiz hafta benzine ve mazota yapılan zam, lojistik sektörünü de vurdu. En önemli girdisi akaryakıt olan lojistik dünyası, son zamların dayanma sınırını zorladığını savunuyor. Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Başkanı ve aynı zamanda köklü bir lojistik şirketin sahibi olan Mehmet Ali Kasalı, “Şimdi bu zamları, dünyada da zamların olduğunu söyleyerek savunacaklar. Hiç kimse bize dünyada da böyle, demesin. Bizim bu klişe laflara karnımız tok. Dünya ülkeleri, zamlardan bir etkileniyorsa, biz iki kat, hatta üç kat etkileniyoruz. Yanlış faiz ve ekonomi politikaları devam ettiği sürece, bu zamların sonu gelmez” diye konuştu.

BU ZAMLARIN MANTIKLI BİR YANI YOK
Dünyanın pek çok ülkesinde zamlar olsa da yüzde 5’lik, 10’luk artışlar görüldüğünü belirten Mehmet Ali Kasalı, “Fakat bizde 6-7 aydır, hiçbirimizin anlam veremediği faiz politikaları yüzünden olağanüstü bir kur artışı oldu. Bu kur artışı da geçici bir dönem sükunete kavuşturmuş gibi görünse de ekonominin sorunları devam etti. Yanlış faiz politikaları halen devam ettiği için bizler devamlı  o zamları katlamalı hissediyoruz” dedi. Enflasyon ve kur artışları daha sakin olan ülkelerde yüzde 10’luk artarken, Türkiye’de iki, üç kat zam olmasının mantıklı bir yanı bulunmadığını anlatan Kasalı, “Bugün akaryakıta, yarın elektriğe, doğalgaza zam geleceğini öngörmek artık zor değil” ifadesini kullandı.

ARJANTİN’DEN, VENEZUELA’DAN DA KÖTÜ DURUMDAYIZ
Türkiye’nin, temel ekonomik sorunları dünyada en ağır hisseden ülke olduğunun altını çizen Kasalı, “Arjantin, Venezuela gibi ülkelerin, son dalgalanmalardan en çok etkilenen ülkeler olacağı öngörüsü vardı. Biz Türkiye olarak gerek enflasyon tablomuz, gerek kurdaki olağanüstü artışla Arjantin’den, Venezuela’dan da kötü duruma düştük” dedi. Lojistik sektörünün, akaryakıt zamlarından en çok etkilenen bu sektör olduğunu belirten Kasalı, lojistik sektörünün girdi maliyetinin artışının, tarımdan sanayiye her türlü ürüne yansıyacağı, tüketicinin de etkileneceğini sözlerine ekledi.

Bugün için artan maliyeti üstlendiklerini, ancak önümüzdeki süreçte neler olacağını tahmin edemediklerini dile getiren Kasalı, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Lojistik sektörü de bir şekilde zarar etmemek için gerekli adımları atacaktır. Bu durum, her alanda yeni zamları beraberinde getirecektir. Hiç kimse savaşa, pandemi şartlarına sığınmasın. Dünyada böyle, diye o klişe lafı da etmesinler. Bizim bu tür bildik laflara karnımız tok. Almanya’da şöyle, Fransa’da, ABD’de şöyle demesinler. Ne acıdır ki, akıllara zarar en büyük zamlar bizim ülkemizde. Dünyada bu tür gelişmelerden negatif en çok ayrışan ülke, maalesef Türkiye.”