GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
25 Şubat 2016 Perşembe 09:33

Çavuşoğlu: Suriye’nin bölünme riski var

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin Suriye açıklamasını değerlendirirken, "Suriye'nin bölünme riski var" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'nin bölünme riski olduğunu söyledi.

AA'ya konuşan Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin Suriye'nin bölünebileceğine yönelik açıklamasını değerlendirdi.

ABD'nin tecrübelerine dayanarak konuya temkinli yaklaştığını ifade eden Çavuşoğlu, "Rusya'nın daha önceki anlaşmalara uymadığı ve bu noktaya gelinmesinde Rusya'nın negatif rolü olduğunu ABD kabul ediyor. Bunu söylemesinin sebebi de Rusya'nın buna uymaması" dedi.

Çavuşoğlu şöyle devam etti: Eğer ateşkes sağlanmazsa çatışmalara devam eder diyor. Siyasi çözüm olmazsa Suriye'de bir bölünme riski olduğunu söylüyor. Kendilerinin Suriye'yi bölme ve bu yönde bir planları olduğnu söylemiyor. Bu risk var. ABD de biz de Suriye'nin toprak bütünülğünü destekliyoruz ama çatışmalar devam ederse bölünme riski var buna vurgu yapmış.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: "Ateşkes bizim beklediğimiz bir süreçti ama bunun uygulanması gerekiyor. Ateşkesin sağlanmasından sonra Rusya'nın hava saldırılarını durdurma teminatı önemlidir. Gelişmeleri olumlu buluyor destekliyoruz ama bunu arazide de görmemiz gerekiyor.

Ateşkesin sağlanması Suriye'nin geleceği için önemlidir. Muhalefetin bir zarar uğraması söz konusu değil. Suriye bölünmeye gider diyor ki bu risk var."

Bizim, Suriye Uluslararası Destek Grubu olarak amacımız Suriye'nin topraklarını birine vermek değil tamamında dönüşümü sağlayarak Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamaktır."