GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
17 Mart 2022 Perşembe 16:35

CHP'li Torun'dan hükümete sert tepki!

İlçe belediye başkanları ile bir araya gelmesinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, "AKP’li belediyelere gelince bakanlıklardan her türlü kaynaklar, araç gereç kaynakları ve proje destekleri sağlanıyor. Maalesef bizim belediyelerimize bu imkanları sunmuyorlar. Ancak bunlara rağmen yatırımlara hizmetlere bakıldığında bizim belediyelerimiz AKP'li ve MHP'li belediyelerden daha başarılı" ifadelerini kullandı

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi'nden 2019 yerel seçimlerinde İzmir'de ilçe belediye başkanlığı görevine seçilen belediye başkanları; CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun ve Esnaf ve Sanatkârlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın başkanlığında bir araya geldi.

Tarihi Asansör'de gerçekleştirilen toplantıya bazı belediye başkanları programlarından dolayısıyla katılım sağlayamadı ve yerlerine ise temsilci gönderdi.

SOYER TOPLANTIDAN ERKEN AYRILDI
Saat 15.00 civarında başlayan zirveden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer erken ayrıldı. Sadece 15 dakika toplantıda kalan Başkan Soyer, SODEMSEN toplantısı için toplantıdan ayrıldığı öğrenildi.

BU İŞİN BU HALE GELMESİ ENGELLEMEDİR
Buca Mertosu'nda yaşanan yargı gelişmesinin sorulmasını basın mensuplarına değerlendiren CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, "Yargı süreci devam ediyor. Arkadaşlarımız o süreci takip edecekler.  Başlamış ve devam eden bir iş. Olacak bir şey zamanında yapılmalıydı. Başlamış bir işin bu hale gelmesi bir engelleme..." diye konuştu.

SÜRECİ İNANILMAZ SÜRATLİ İŞLİYOR
Cumhuriyet Halk Partili isimler söz konusu olduğunda yargının hızlı bir karar mekanizması işlettiği yönündeki iddiaları da değerlendiren Torun, "Kesinlikle. Sabahında. Öyle olaylarla karşılaşıyoruz ki… Belediye başkanlarımız soruşturma geçiriyor. Anında kararlar çıkıyor. Anında İçişleri Bakanlığı devreye giriyor, görevden alıyor. Anında meclisten Belediye Başkan Vekili seçimi yapılıyor. Bizimle ilgili bir konu olduğunda yargı ve bakanlık süreci inanılmaz süratli işliyor. Ama AKP’li belediyelere geldiğimizde mahkeme kararı olmasına rağmen Suçişleri Bakanı bir tarafına bir belediye başkanını diğer tarafına diğer belediye başkanını alıyor. Yargıda görevden alınması gereken, tutuklanması gereken belediyeye başkanına işlem dahi yapmıyorlar AKP’li belediye başkanı olunca" dedi.

AK PARTİLİ VE MHP'Lİ BELEDİYELERDEN DAHA BAŞARILI
İzmir'deki belediyelerin performansını nasıl bulduğu yönünde soruya yanıt veren Torun, "Belediyelerimiz her şeye rağmen ellerinden gelenin en iyisini yapıyorlar bu iktidar bütün kamu kaynaklarını bizim belediyelerimize kapattı. Kredi değil teminat mektubu bile alamıyorlar. AKP’li belediyelere gelince bakanlıklardan her türlü kaynaklar, araç gereç kaynakları ve proje destekleri sağlanıyor. Maalesef bizim belediyelerimize bu imkanları sunmuyorlar. Ancak bunlara rağmen yatırımlara, hizmetlere bakıldığında bizim belediyelerimiz AKP'li ve MHP'li belediyelerden daha başarılı" ifadelerini kullandı.

Toplantıda nelerin konuşulduğu yönündeki soruya da yanıt veren Torun, "Genel sorunlar görüşüldü. Belediyelerimiz içinde olduğu durumu, bunu nasıl çözebiliriz diye konuştuk" dedi.

ÇÖZÜM ÜRETMEK DE ZORLAŞIYOR
En belirgin sorunun belediyelerin ekonomisi olduğunu vurgulayan Torun, "Hepimizin bir aile ekonomisi neyse bir belediye  ekonomisi de o. Bütün yaşanan ekonomik buhran belediyelerimizin de üstünde. Bütün maliyetler arttı. Akaryakıt ve enerji maliyetleri arttı. Haliyle gelirler azalıyor ancak giderler de sürekli artıyor. Çözüm üretmekte zorlaşıyor bununla birlikte" diye konuştu.

GERÇEKLE BAĞDAŞMAYAN İFADELER
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in 'İzmir 40 verip 1 alıyor' sözleri İzmir'de tartışmalara neden olurken geçtiğimiz günlerde Sonsöz TV ekranlarına katılan AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, "İzmir Büyükşehir Belediyesi kişi başına alınan gelir oranında İzmir ikinci sırada. Bin 250 TL alıyoruz kişi başı devletten İzmir'de. Bursa'da 665 TL. Manisa'da İzmir'in altında. Konya 753 TL yani İzmir'in yarısı kadar yardım alıyor. Merkezi hükümetten İzmir'e kişi başı bin 250 TL geliyor" ifadelerini kullanarak böyle bir şeyin olmadığını söylemişti. Kaya'nın iddialarının sorulması üzerine ise 'gerçek dışı' tepkisi veren Torun şu ifadeleri kullandı:

"Onun yalan olduğunu kendiside biliyor... Rakamları çarpıtmakta son derece ustalar. Ancak İzmirliler de görüyor. İzmir'de yapılan kamu yatırımların herkes görüyor birebir farkında. Onlar rakamlarla oynaması gayet iyi biliyorlar ancak konuştuklarının hiçbiri gerçekle bağdaşmayan ifadeler. İzmir bu ülkeye sağladığı katma değerin çok azını alabiliyor kamu yatırımı olarak. Onların kafasında İzmir imajı farklı. Bu sayede İzmir'in yaptığı siyasal tercihin bedelini ödettirmeye çalışıyorlar. Anca güzel günler yakın. İzmir'de bugün güneş var, Türkiye'de de güneş doğacak yakında."