GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
14 Aralık 2021 Salı 15:46

CHP'li Beko hükümete yüklendi: Türkiye'de Kurtuluş Savaşı yok, peşkeş var!

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bütçe görüşmeleri sırasında söz alan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko hükümete ekonomi üzerinden yüklenirken, "Bugün ülkemizde Kurtuluş Savaşı yoktur, peşkeş vardır. Bu ülkede gerçek Kurtuluş Savaşı bir kez verilmiştir. O Kurtuluş Savaşı’nın önderi de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Yirmi yıldır sata sata bitiremediğiniz millî varlıkları yoktan var etmiş, bu varlıkları halkın esenliği için hepimize emanet etmiştir. Sayın Erdoğan, siz Kurtuluş Savaşı vermiyor, ülkenin varlıklarını yabancı sermayeye satıyorsunuz" dedi.

EGEDESONSÖZ- Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bütçe görüşmeleri hız kesmeden sürüyor. Cumhuriyet Halk Partisi İzmir milletvekillerinin de söz aldığı oturumlarda, bugün gerçekleşen TBMM oturumunda CHP İzmir Milletvekili Kani Beko'da konuşmasını yaptı.

Hükümete atamalar ve 3600 ek gösterge üzerinden yüklenen CHP'li Beko AK Partili siyasilerin 'Ekonomik Kurtuluş Savaşı' sözlerine sert bir dille karşı çıkarken, Türkiye'de Kurtuluş Savaşı olmadığını, yaşanan sıkıntıların hükümet tarafından 'peşkeş' çekilme kaynaklı olduğu iddiasında bulundu.

BU GÜZELİM İNSANLARIN ATAMASINI NEDEN YAPMADINIZ?
CHP'li Beko bakanların ve Cumhur İttifakı'nın 'Türkiye gelişiyor' sözlerini eleştirirken, "Bugün bu kürsüye çıkan Bakanlarımız, AKP’li ve MHP’li milletvekilleri sürekli Türkiye’nin geliştiğini, Türkiye’nin büyüdüğünü ve dolayısıyla neredeyse Türkiye’nin uçtuğunu burada bize anlatmaktadırlar. Ben de bugün soruyorum… Diyorum ki: Madem bu ülke bu kadar büyüdü, madem bu ülke bugün bu noktaya geldi dolayısıyla buradan soruyorum: Siz çiftçi kardeşlerimizin 2006 yılından bu yana 250 milyara varan borçlarını neden ödemediniz? Emeklilerin ve EYT’lilerin sorunlarını bugüne kadar neden çözmediniz? Peki, kamu çalışanlarının 3600 ek göstergesini neden vermediniz? Pandemi döneminde 750 bine yakın sağlık çalışanı görev beklerken atamalarını neden yapmadınız? Sayıştay raporlarına göre kamuda 60 bine yakın açık olmasına rağmen atamalarını neden yapmadınız. Mustafa Kemal Atatürk’ün güzel bir sözü var. Mustafa Kemal Atatürk der ki: “Gelecek gençlerin, gençler ise öğretmenlerin eseridir.” Bugüne geldiğimizde maalesef, ataması yapılmayan 500 bin öğretmenin 100’e yakını intihar etmiştir. Bu güzelim insanların atamasını neden yapmadınız?" diye sordu.

ASGARİ ÜCRET 5 BİN TL'NİN ALTINDA OLMAMALI
Belirlenme süreci devam eden asgari ücret ile ilgili de yorum yapan Beko, "İşçi sağlığı, iş güvenliği önlemlerine bütçe ayırmadığınızdan dolayı siz iktidara geldiğiniz günden bu yana 28 bine yakın işçi kardeşlerimiz iş cinayetlerinde ölmüştür. Bugün hâlâ iş cinayetlerinde maalesef, biz Avrupa’da 1’inci, dünyada 3’üncü konumdayız. Madem ekonomimiz büyüdü, açlık sınırı 4 bin lirayı, yoksulluk sınırı 13 bin lirayı geçerken yoksul aile sayısı 6,5 milyon olurken yardıma muhtaç aile sayısı neden 2 katına çıktı? Binlerce öğrenci yurt bulamadığı için neden açıkta kalmıştır? Bugün Ankara’ya yurt sorunları için gelen öğrencileri neden gözaltına aldınız? Cumhurbaşkanı 2,5 milyara ABD’de yani New York’ta Türkevi yapacağına bu 2,5 milyar dolarla 500 yataklı 23 öğrenci yurdu yapabilirdi. Böylece çocuklarımız parklarda yatmak zorunda kalmazdı. Döviz kurunda artış, bitmeyen zamlar ve düşük ücretlerle birlikte ülke daha da yoksullaşmıştır. DİSK’e, TÜRK-İŞ’e, HAK-İŞ’e bağlı yakın olan sendikalarımız baraj altında kaldığından dolayı on binlerce işçi Türkiye'de toplu iş sözleşmesinden faydalanamadığı için açlığa ve yoksulluğa terk edilmiştir. Milyonlarca emekli açlık sınırı altında yaşarken emekliliği temsil etmeyi amaçlayan DİSK, EMEKLİ-SEN kapatılması için dava açıyorsunuz. Bu durum Anayasa’nın 90’ıncı maddesine aykırıdır. Dolayısıyla, baktığımızda bugün asgari ücret için görüşmeler başlayacaktır. Asgari ücretler Asgari Ücret Tespit Komisyonundan insan olmaktan kaynaklanan temel ihtiyaçlarını giderebilecek bir maaş beklemektedirler. Bunun kesinlikle 5 bin liranın altında olmaması gerekmektedir. Meksika Devlet Başkanı, var olan tek Başkanlık uçağını “Ülkede bu kadar yoksulluk ve kriz varken binmeye utanırım.” diyerek satmış, parasını hazineye devretmiştir" dedi.

KURTULUŞ SAVAŞI VERMİYOR, ÜLKENİN MALLARINI PEŞKEŞ ÇEKİYORSUNUZ
Mustafa Kemal Atatürk'ün ülkeye kazandırdıklarını mevcut hükümetin sattığını vurgulayan Beko, şu ifadeleri kullandı:

"Bizde ise Cumhurbaşkanı saraylarına saray, uçaklarına uçak katarak açlık ve sefalet içindeki halka Bakara suresini anlatmaktadır. Bugün ülkemizde Kurtuluş Savaşı yoktur, peşkeş vardır. Bu ülkede gerçek Kurtuluş Savaşı bir kez verilmiştir. O Kurtuluş Savaşı’nın önderi de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Yirmi yıldır sata sata bitiremediğiniz millî varlıkları yoktan var etmiş, bu varlıkları halkın esenliği için hepimize emanet etmiştir. Sayın Erdoğan, siz Kurtuluş Savaşı vermiyor, ülkenin varlıklarını yabancı sermayeye satıyorsunuz. İktidara geldiğinizden bu yana devletin mallarına çöktünüz, savaş ganimeti gibi dağıtıyorsunuz. Dolayısıyla, bu bütçe halkın, emeklinin, işçinin, çiftçinin, öğrencinin, esnafın, dul ve yetimlerin bütçesi değil; bu bütçe sarayın ve 5’li çetenin bütçesi olduğu için bütçeye “hayır” diyoruz, “hayır” diyoruz, “hayır” diyoruz. Yâr saçların lüle lüle, saray sana güle güle."