GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
14 Aralık 2021 Salı 15:04

İki vekil arasında 9/8'lik kavga

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bütçe görüşmeleri, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir'in  Roman Milletvekili Özcan Purçu ile AK Parti İzmir'in Roman Milletvekili Cemal Bekle arasında yaşanan 'romanlara yardım' tartışmasına sahne oldu. CHP'li Purçu Suriyelilere yapılan yardımları anımsatarak Romanlara yardım edilmediğini belirtirken, AK Partili Bekle ise Çeşme ve Selçuk'ta Roman vatandaşların çadırına mühür vurulması üzerinden eleştirilere yanıt verdi.

EGEDESONSÖZ- Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bütçe görüşmeleri hız kesmeden sürüyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) başta olmak üzere muhalefet partileri AK Parti ve bakanlarla sık sık karşı karşıya geldiği görüşmelerde, İzmirli vekiller arasında da zaman zaman tansiyon yükseliyor.

Roman vatandaşlar, pandeminin ilk gününden itibaren salgından daha fazla etkilendiğini ve ekonomik açıdan daha fazla mağdur olduklarını belirtirken hükümete sık sık yardım talebinde bulunmuştu. Romanların içinde büyük bir kitle geçimini müzisyenlik yaparak sağlarken, düğün salonlarının ve eğlence mekanlarının kapatılması ve sokak müzisyenlerinin yasaklanması sonrası başta Roman kökenli milletvekili olan CHP'li İzmir Milletvekili Özcan Purçu olmak üzere CHP'li vekiller hükümete 'destek' çağrısında bulunmuştu. AK Parti ve CHP arasında yaşanan 'destek' tartışmaları bu kez de TBMM'ye taşındı.

Bütçe görüşmelerinde söz alan CHP'li Purçu, Roman müzisyenlere dikkat çekerek verilen yardımların kısıtlı olduğunu vurgulaması ve sigortasız çalışıldığını belirtmesi sonrası AK Partili İzmir'in Roman Milletvekili Cemal Bekle'den de yanıt gecikmedi.

Purçu'nun 'CHP'li belediyeler olmasa Romanlar bitmişti' sözlerine sinirlenen AK Partili Bekle, Purçu'ya yönelik, 'Kim ne yapmış? Hangi belediye ne yapmış?' sözleri ile tepki gösterdi. İzmirli iki Roman Vekilin tartışmalarına ise CHP'li Sertel de dahil olarak Roman vatandaşların intihar ettiğine dikkat çekti.

Mecliste yaşanan diyaloglar şu şekilde;
Özan Purçu- 
Bakın, müzisyenlerimiz Türkiye’nin en değerli insanları ya, bütün sanatçıların arkasında çalıyorlar. Dünyanın en değerli müzisyenleri Türkiye’de ya, ta Amerika’ya kadar gidiyorlar.

Sayın Bakan, bir kere, iki kere para verdiniz, olmuyor. Bakın, bunların emeklilikleri yok, geriye dönük emeklilik hakları için geriye borçlanma sistemini getirin; getirin, bu insanlar emekli olsun. Sizin en neşeli düğünlerinizde, en mutlu günlerinizde sizlerle, bizlerle beraberler bu insanlar. Ama aç; aletlerini satıyorlar, müzik aletlerini satışa çıkardılar; inanın çoğu aç. Bülent Ersoy, Zeki Müren, İbrahim Tatlıses, Orhan… Hepsinin arkasında çalıyorlar ama sigortaları yok.

Atila Sertel– Canlarına kıydılar, canlarına.

Özcan Purçu– Ve intihar ettiler, 200’den fazla Türkiye’deki en ünlü Roman müzisyenleri intihar etti. Ben çok üzülüyorum, değerimiz kayboldu, sanatımız bitti, bitiyor. Sahip çıkın bunlara, bu insanlara sahip çıkalım, lütfen, yoksa sanat bitti. Türk sanat müziğini, Türk halk müziğini en iyi icra eden müzisyenler Romanlarda, bizde. (CHP sıralarından alkışlar) Yok ama yok, bitti artık. Bin lira vermekle kaç gün geçinebilecek? Bin lirayla bir ay mı geçinecek, iki ay mı? İnanın CHP’li belediyeler olmasa Romanlar aç kalmıştı, onların erzaklarıyla geçiniyorlar, onların erzaklarıyla.

Cemal Bekle– Ne yapmış ya? Hangi belediye ne yapmış ya? Hangi belediye bir şey yapmış ya?

Özcan Purçu– Cemal Bey… Cemal Bekle…

Cemal Bekle– Ya, Kültür Bakanlığının verdiği…

Özcan Purçu – Sayın Başkan, son cümle…

BAŞKAN – Buyurun efendim.

Özcan Purçu– Sayın Cemal Bekle, Suriyelilere bu Hükûmet 35 milyar dolar para harcadı, bir kuruş şuraya para koydurmadın ya!

Cemal Bekle– Yazıklar olsun ya!

Özcan Purçu - Roman Strateji Eylem Planı’na 1 kuruş para harcatmadın, 1 kuruş.

Cemal Bekle– Çeşme’de, Selçuk’ta ne yaptınız? Rezil ettiniz ya!

Özcan Purçu- Roman mahallelerine gidemeyeceksiniz! Mahallelere gidemeyeceksiniz, gidemeyeceksiniz!

Cemal Bekle– Yağmurlu havada çadırları kaldırdınız! Çadır mühürlettiniz ya!

Özcan Purçu- Sayın Bakan, Allah aşkına, Suriyelilere 35 milyar dolar para harcandı, bize 1 kuruş niye harcamadınız?

Cemal Bekle– Kültür Bakanlığının yaptıkları olmasa…

Özcan Purçu - Bak, “eylem planı” dediniz, Cumhurbaşkanı bizi kandırdı, romanları kandırdı.

Cemal Bekle– Yalan söylüyorsunuz ya! Yalan söylüyorsunuz!

Özcan Purçu - 2009 yılında dedi ki: “Romanlar çadırda kalmayacak, işleri olacak, müzisyenleri koruyacağız.” Hani nerede? Altı yıl geçti. Geçen gün, Aile Bakanlığının kitapçığında şu yazıyor… 2016’daki Strateji Eylem Planı'nı açın, diyor ki: “İzleme değerlendirme kurulu kuracağız 2016 Haziran ayı için.”

Özcan Purçu– Çok özür diliyorum, son cümlem…

BAŞKAN -  Selamlayın efendim.

Özcan Purçu– Şimdi, bu yılki Komisyon görüşmelerinde kitapçık basmışlar, bir açtım, ilk sayfada, Aile Bakanlığının kitapçığında 2016’da ilk yapılacak eylem yazıyor, diyor ki: “Biz şimdi 2022 için izleme değerlendirme kurulu kuracağız.” Hâlbuki 2016 Haziranda yapmaları lazımdı ama -onu da bilmiyor Sayın Bakan- proje bitti arkadaşlar bu aralık ayı itibarıyla, Roman Strateji Eylem Planı bitti, beş yıl bitti, elde var sıfır. Avrupa Birliği, Avrupa Komisyonu bu yıl da size raporlarda -Sayın Bakan bilir- eleştiride bulundu, “Roman Strateji Eylem Planı’yla ilgili Hükûmet hiçbir şey yapmadı.” dedi. 10 milyon civarında para geldi Avrupa Birliğinden, o paranın da nereye gittiği belli değil.

TARTIŞMALARA SERTEL DE DAHİL OLDU
Cemal Bekle
– Raporlarda sizin belediyeler eleştiriliyor Sayın Purçu, raporlarda sizin belediyeler eleştiriliyor.

Atila Sertel– Cemal, Romanları satma, satma.

Cemal Bekle– Ağabey, Romanları kimin sattığı belli. Sizin belediyelerde ne yaptığınız da belli.

Kadim Durmaz– Bırak bu işleri, bırak.

Cemal Bekle– Çadır mühürlediniz çadır; bu ayıp yeter.

Cemal Bekle– Ya, bırak bu işleri. Çadır mühürledin çadır. İzmir Çeşme’de, Selçuk’ta çadır mühürledin, yağmurlu havada çadır mühürledin.