GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
23 Temmuz 2023 Pazar 22:58

CHP’de başkanların itirazları reddedildi

CHP Parti Meclisi, görevden alınan dört il başkanı ile bir ilçe başkanının itirazlarını, yapılan oylamada 3’te 2 çoğunluğa ulaşılamadığı için reddetti. Her itiraz için ayrı oylama yapılırken, değişim isteyenlerin iki il için salt çoğunluğa ulaşması dikkat çekti. Kulislerde bugünkü oylamanın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu için bir güvenoyuna dönüşeceği yorumları yapılmıştı.

CHP Parti Meclisi (PM), Merkez Yönetim Kurulu (MYK) kararıyla görevden alınan Ağrı, Muş, Mardin, Kayseri il başkanları ile Beykoz ilçe başkanının itirazlarını görüşmek üzere toplandı.

Değişim çağrıları ile zoom toplantısı tartışmaları gölgesinde gerçekleşen PM toplantısında dört il ve Beykoz ilçesi için ayrı ayrı beş oylama yapıldı. Oylama sonucunda beş itiraz da, 3’te 2 çoğunluk olan 40 kabul oyuna ulaşılamadığı için reddedildi.

Ağrı İl Başkanı Nihat Aslan’ın itirazı 31 ret, 30 kabul; Muş İl Başkanı İsmail Adanur’un itirazı 30 ret, 31 kabul; Mardin İl Başkanı Mehmet Kılınçaslan’ın itirazı 31 kabul, 30 ret ve 2 çekimser; Kayseri İl Başkanı Zeki Özkan’ın itirazı 28 kabul, 33 ret; İstanbul Beykoz İlçe Başkanı Aydın Düzgün’ün itirazı da 26 kabul, 35 ret oyu ile reddedildi.

Zoom toplantısında il başkanları konuşulmuştu
İl başkanlarının kurultay sürecinde görevden alınması, partide değişim isteyenler tarafından Genel Merkez’in kurultay sürecine müdahalesi olarak yorumlanmıştı. Görüntüleri sızdırılan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından yönetilen zoom toplantısında da bu konuda eleştiriler getirilmiş ve PM’nin bu itirazları görüşmesi için toplanması gerektiği savunulmuştu.

“Değişimci”ler iki ilde salt çoğunluğa ulaştı
Görevden alınan başkanların itirazları PM’de reddedilse de değişim isteyenlerin iki il için yapılan oylamada salt çoğunluğa ulaşması dikkat çekti.

Muş İl Başkanı İsmail Adanur’un itirazı için yapılan oylamada 60 PM üyesinden 31 üye kabul yönünde oy kullanırken, Mardin İl Başkanı Mehmet Kılınçaslan’ın itirazı için yapılan oylamada da 31 üye kabul oyu verdi, 2 üye de çekimser kaldı. Ağrı İl Başkanı Nihat Aslan’ın itirazı için de yapılan oylamada değişim isteyenlerin 30 oya ulaşması dikkat çekti.

Bülent Tezcan, zoom toplantısını savundu
Öte yandan bugün saat 13.25’te başlayan ve 9 saatten fazla süren toplantının zaman zaman gergin bir havada geçtiği öğrenildi. PM Üyesi Bülent Tezcan’ın tartışılan zoom toplantısı ile ilgili konuştuğu ve “etik dışı” yorumlarına katılmadığını söylediği öğrenildi. Tezcan’ın Kılıçdaroğlu’na yönelik de eleştirilerde bulunduğu belirtilirken, PM üyeleri Deniz Demir, Müslim Sarı, Orhan Sarıbal ve Turan Aydoğan’ın ise Kılıçdaroğlu’nu savunan konuşmalar yaptığı öğrenildi.

Olağanüstü kurultay sayısına ulaşılmış oldu
Bu değişim isteyenlerin iki oylamada salt çoğunluğa ulaşması, bir oylamada da 60 olan PM üye sayısının yarısı olan 30’a ulaşmış olması, kulislerde dillendirilen olağanüstü kurultay iddialarını yeniden gündeme getirdi. PM’de olağanüstü kararı almak, kurultay tarihini belirlemek, kurultay olmaması halinde belediye başkan adaylarını belirlemek ya da veto etmek için salt çoğunluğa ulaşmak yeterli oluyor.(T24)