GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
18 Ağustos 2021 Çarşamba 15:45

CHP PM Üyesi Nalbantoğlu’ndan Sertel’e ‘mülteci’ yanıtı: Konuyu yanlış anlamış!

CHP PM Üyesi Rıfat Nalbantoğlu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in mültecilerle ilgili açıklamasının genel merkez politikalarıyla çelişmediğini söyledi. Nalbantoğlu, “Milletvekilimiz Sayın Atila Sertel konuyu yanlış anlamış. Değerlendirmeleri ve yorumlamaları doğru değil. Kendisine, Tunç Başkan'ın açıklamalarını yeniden okumasını ve iyi analiz etmesini öneriyorum” dedi.

EGEDESONSÖZ- Suriye’nin ardından Afganistan’dan Türkiye’ye gelen düzensiz göçmenlerle ilgili süreç devam ederken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) Üyesi Rıfat Nalbantoğlu konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Nalbantoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Türkiye’nin üçüncü büyükşehrinin ve 150 bine yakın mültecinin yaşadığı yerin belediye başkanı olarak gerekenleri yaptığını söylerken eleştirilerin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

SERTEL NE DEMİŞTİ?

Nalbantoğlu, CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in Başkan Soyer’i eleştiren sözlerinin yanlış anlamadan kaynaklandığın belirtti. Sertel’in, “Tunç Soyer’in ‘Onlarla birlikte yaşamaya alışacağız’ sözü parti politikamızla örtüşmüyor. Bizim partimizin politikası da ortada. Bu ortadayken bu konuşmayı ben doğru bulmuyorum. Genel Başkanımız açık ve net söylüyor. Biz iktidar olduğumuzda Suriyelilerin geri gönderilmesi için çalışmalar yaptığımızda Sayın Tunç Soyer ‘Hayır’ diyerek ‘göndermeyeceğiz, birlikte yaşayacağız, alıştık’ mı diyecek?" ifadelerinin haksızlık olduğunu dile getiren Nalbantoğlu, “Milletvekilimiz Sayın Atila Sertel konuyu yanlış yorumlamıştır. Kendisine, Tunç Başkan'ın açıklamalarını yeniden okumasını ve iyi analiz etmesini öneriyorum” diye konuştu.

Başkan Soyer’in mülteciler ve dış politika konusunda yaptığı açıklamaları örnek gösteren Nalbantoğlu, “Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’in açıklamalarına dikkatlice bakıldığında genel merkezimiz ile ters düşen hiçbir yanı yoktur. Bu tartışmasız ve nettir. Sayın Soyer açıklamalarında, ‘Ülkemizde hayat hızla normale dönmeli ve ülkemize gelen düzensiz göç durdurulmalıdır. Göçmenlere/mültecilere/sığınmacılara bir an önce yuvalarına geri dönecekleri koşullar sağlanmalıdır. Bu dönüş sağlanana kadar benim görevim İzmir'de yaşayan herkese hizmet etmektir’ diyor. Bir şehrin seçilmiş belediye başkanına yakışan sözlerinde parti politikalarına aykırı olan nedir? Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmalarında geçen, ‘Biz bu sığınmacı sorununu çözeceğiz; ve tabii ki bunu aklıselim ile yapacağız. Davul zurna ile uğurlayacağız misafirlerimizi’ sözleri de sürece nasıl baktığımızın göstergesidir” dedi

Nalbantoğlu ayrıca, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın mültecilerle ilgili sözlerini Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un “Görüşleri kendisini bağlar” diyerek değerlendirdiğini hatırlattı. Nalbantoğlu, “Bu konuda belediye başkanlarımızdan sorumlu olan genel merkez yöneticimizin açıklamaları ortadadır. Sayın Torun’un, ‘Partimizin kırmızı çizgisi hangi ırktan ve inançtan olursa olsun hiçbir insanın ayrımcılığa maruz kalmaması, mağdur edilmemesidir. CHP tek bir insanın bile yaşam hakkından mahrum bırakılmasını kabul etmez’ sözleri parti olarak bakış açımızın da tescilidir” ifadelerini kullandı.