GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
1 Aralık 2023 Cuma 19:49

Bornova meclisinde söz düellosu… Mahkeme beklenecek mi, gündemden mi çekilecek?

Bornova Belediyesi Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ilk oturumunu Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ yönetti. Mecliste, mahkeme süreci devam eden Kazımdirik Mahallesi’nde bulunan Akaryakıt ve Servis İstasyonu Alanı tartışmalara sebep oldu. AK Parti Grup Başkan Vekili Fatih Taştan, mahkeme sürecinin beklenmemesi gerektiğini ve konunun gündemde tutulması gerektiğini ifade ederken Başkan İduğ, kendisine gelen dilekçelerden bahsetti. Uzlaşılamayan konu sonrasında karşılıklı söz düelloları yaşandı.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Bornova Belediyesi Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ilk oturumu gerçekleştirdi. Oturumu Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ yönetti.

AK Parti Meclis Üyesi Cesim Çelik sözlü soru önergesi vererek, “Saruhanlı ilçesine çöp kamyonu tahsis edildi mi?” diye sordu. Başkan İduğ ise, “Talepte bulundular ama herhangi bir tahsiste bulunmadık” cevabını verdi.

AK PARTİLİ KASACI: DEPREMDEN SONRA KAÇ BİNA YIKILDI?
AK Parti Meclis Üyesi Adem Kasacı, 2020 yılında yaşanan İzmir Depremiyle ilgili olarak, “İzmir depreminden sonra kaç bina yıkıldı, kaç bina yeni ruhsat aldı, kaç bina yenileme talebinde bulunuldu?” diyerek konunun komisyonlarca tartışılıp meclis gündemine alınmasını önerdi.

AK PARTİLİ TATLI: DEPREM KOMİSYONU NASIL ÇALIŞMALAR YAPIYOR?
Söz alan AK Parti Grup sözcüsü Sait Tatlı ise, “Depremin üzerinden çok bir zaman geçmedi ama komisyon kurulalı epey zaman oldu. Depremle ilgili nasıl çalışmalar yapıldı merak ediyoruz” diye sordu. Başkan İduğ, konunun komisyonlarca tartışılması yerine tabloyu sunmak istediklerini belirterek, “İlgili müdürlüğün bir tablosu var. Size onu teslim edelim” dedi.

AK PARTİLİ TAŞTAN: KOMİSYON ARAŞTIRMALAR İÇİN TOPLANSIN
Başkan cevabı üzerine AK Parti Grup Başkan Vekili Fatih Taştan komisyonun toplanmasında ısrarcı olduklarını belirterek “Bu komisyon sadece deprem değil aynı zamanda bir doğal afet komisyonu. Geçtiğimiz günlerde taşkınlar oldu kentte. Bunlarla ilgili komisyonların, bilirkişileri davet edip meclisin önüne bir vizyon konulmasını talep ettik. Bürokratlarımız çalışmalar yaparlar ve bunları karşı karşıya getiririz. Zayıf ve güçlü yanlarını yan yana koyarız. Maliyeti olan bir çalışma değil sadece beyin jimnastiği istiyor” dedi.

BAŞKAN İDUĞ: KOMİSYON YERİNE ÇALIŞTAY YAPALIM
Başkan İduğ ise komisyonun toplanması yerine 2024 yılında çalıştay yapılabileceğini söyleyerek, “Bu konuyla biz de vizyon olarak gerçekten yaptığımız çalışmalarda bunu Ocak veya Şubat ayında planlayarak 2024 çalışması içerisine alabiliriz. Bu önerge ile ilgili tabloyu takdim edelim. 2024 yılının ilk aylarında bu çalışmayı ortaya koyalım. Komisyonun bu konuda çalışma yapmasını engelleyen bir durum yok. Bilgileri komisyona aktaralım. Bir önergeye gerek yok. İlgili müdürlük size tablo gönderecek” ifadelerini kullandı.

SAYIŞTAY RAPORU MECLİS GÜNDEMİNDE… KONU: KAÇAK YAPI VE YIKIMLAR
Sayıştay’ın 2022 yılı için hazırladığı rapor meclis gündemine geldi. Başkan İduğ, Sayıştay’ın en dikkat çekici noktası ve pek çok kez meclis gündeminde yer tutan kaçak yapı ve yıkım konusunda açıklamalarda bulundu. Konuyla ilgili olarak Başkan İduğ, “En önemli bulgu; kaçak yapı ve yıkım konusu. Geçmiş dönemlerin de sorunu ’80’li yıllardan gelen bir konu. Tabloya bakınca ne yaptık diye bakınca biz bu dönemde neler yaptık diye baktık. 219 bina yıkılmış, 92 tanesini Bornova Belediyesi yıkmış. 71 tanesini tebligat göndermişiz yıkın diye yıkmışlar. 56 tanesini de ihale ile yıkmışız. Yıkamadığımız çok şey var. Adam 5 katlı kaçak yer yapmış, 2 kat imarlı. 3 katını hangi iş makinesi ile hangi çalışan arkadaşımız ile yıkacağız? Öyle bir yeteneğe sahip değiliz. O dönemden bugüne birikmiş olan 4 bin 744 binanın daha yıkılması lazım. Bununla ilgili ihalelere çıkılıyor. En son ihale 15 Haziran 2023’te çıktı. İhaleye giren pek olmadı. Pandemi döneminde de çok fazla yol kat edememiştik. En önemli kalem yıkımla ilgili olan bölümlerdir” dedi.

Başkanın açıklamaları sonrasında komisyonlardan gelen raporlar meclis gündeminde tartışıldı.

Bornova ilçesi, Kazımdirik Mahallesi, 2 ada 20 parselde "Akaryakıt ve Servis İstasyonu Alanı (LPG İstasyonu yer alabilir)" belirlenmesine yönelik olarak talep edilen 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından 19.01.2022 tarih 2057 değişiklik no ve 04.07.2023 tarih 2121 değişiklik no ile onaylanmıştır. Parsel malikinin 22.08.2023 tarihli dilekçesi ile Kazımdirik Mahallesi 2 ada 20 ve 145 parselde 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği doğrultusunda 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği yapılmasının oybirliği ile uygun bulunmadığına ilişkin Ulaşım - Hukuk Çevre ve Sağlık Komisyonları raporu, oyçokluğu ile uygun bulunmadığına ilişkin Kent Yenileme Komisyonu raporu, oyçokluğu ile gündemde kalmasına ilişkin İmar Komisyonu raporu meclis gündemine geldi. Raporun sadece İmar Komisyonuna göre oylama alınması mecliste tartışmalara sebep oldu. AK Parti Grubu 4 komisyonun ortak kararına rağmen rağmen neden sadece imar komisyonuna göre onaylandığını sordu.

BAŞKAN: ÖNÜMDE İKİ TANE DİLEKÇE VAR
Başkan İduğ, konuyla ilgili olarak, “1/5000 neden bize geldi bilmiyorum? Bize gelen iki tane dilekçe var. Dilekçeleri veren yatırım yapmak isteyen şirket ile oradaki halk. İkisi de istinaf mahkemesinin sonuçlarına göre gündemde kalmasını talep ediyor. İstinaf mahkemesinin sonuçlanmasını talep eden iki tane dilekçe var önümde” dedi.

TAŞTAN: MADEM SONUCU BEKLEYECEKTİK NEDEN GÜNDEMDE?
İduğ’un yanıtının ardından Taştan, konunun davalar olmasına rağmen neden gündeme getirildiğini sorarak, “Eğer dava sonucu beklenecekse neden gündeme aldınız? Bu davalar siz başkanlık önergesi olarak gündeme almazdan önce açılmış olan davalar. Bu konuya devam eden bir süreç diyecek olsaydık o zaman hiç gündeme almayıp getirmeyecektiniz. 1000’lik konusu olup gündeme girdikten sonra yeni açılmış belediyenin çalışmalarına engel teşkil edecek bir hadise yok. Dolayısıyla usulde bir hata var. Bu davalar onun öncesine ait. Biz bunu görüşmeye başladığımızda zaten bu davalar vardı. Sonucun bu olacağını biliyorsak neden gündeme aldık, vatandaşı neden bekletiyoruz? İşin içinde mahkeme kararı varsa günü geldiğinde sonuçlandırıldığında görüşülür. Hali hazırda 4 tane komisyon hukuki gerekçelerini ortaya koymuş. Bunu raporların şerhlerini belirtmişler, metrekarelerin tutmadığını belirtmişler. Muhtemelen burada bahsettiğiniz yatırımcılar burada haklarından vazgeçip sadece akaryakıta dönmesini talep edecekler. Zaten bu haliyle mahkeme sonucu evet veya hayır dese bile mahkeme sonucu belediyenin 1000’liği ile alakalı bir sonuç değil. 1000’lik özelinde bizim gündemimize göre açılmış olan bir dava komisyonlardaki arkadaşlarımıza ulaşmadı. Bu büyükşehir ile alakalı bir süreç. Dolayısıyla mahkemeyle ilgili bekletiyorsak bu bir gerekçe değil. Hangi yasal süreç, açılan davalar. O davalar siz gündeme almazdan önce açılmış davalar. Sonucu bekleyecektik madem 4 aydır neden gündeme aldık?” eleştirilerinde bulundu.

SEVİNÇ: GÜNDEMDE KALMASI BİR ŞEY DEĞİŞTİRMEZ
Taştan’ın ardından söz alan İYİ Partili Kemal Sevinç, “Burada Fatih Taştan farklı bir açıdan bakıyor o da bir bakış açısı. Burada büyükşehirden gelen 5000’lik plan çerçevesinde orada bulunan vatandaşlarımızın yasal itirazı söz konusu. Aynı şekilde mal sahibinin de yasal başvurusu var. Sonuçta mahkemelerin kararı sonucu belediye olarak bir irade ortaya koyacağız. Bitmeden bir şekilde evet dememiz bizi haklı çıkarmaz. Bunda yasal merci ne derse ona uymak zorunda belediyemiz. Ona göre şekil almak durumunda. Gündemde kalması da bir şey değiştirmez, ret vermek de bir şey değiştirmez. Adam yeniden başvurur. Sonuçta hukuki süreç devam ediyor beklese de sorun yok” açıklamasında bulundu.

TAŞTAN: MAHKEME 3 SENE SÜRERSE 3 SENE GÜNDEMDE Mİ KALACAK?
AK Partili Taştan mahkeme süresine göre konunun gündemde tutulmasının mantıklı olmadığını belirterek, “Kemal Ağabey konuya vakıf veya bürokratlar biliyorsa onlar söylesinler. Buraya bizim belediye meclis gündemimize siz gündeme aldıktan sonra açılmış olan bir dava var mı? Yok. O zaman neyin hukukunu bekliyorum? Yasal süreç devam ediyorsa ve bizi bağlayıcı bir süreç değilse bunu neden gündeme aldık? O bizi bağlayan bir süreç değil, o 5000’lik ile alakalı bir süreç. 5000’lik büyükşehirden geçmiştir ve 1000’lik olarak karşımıza gelmiştir. Komisyonlar çalışmalarını yapmıştır. Tek karar vermeyen komisyon imar komisyonudur. Geri kalan komisyonlar kararını beyan etmiştir. Burada bir irade ortaya konmuştur. Bunun neticesinde mahkeme Bornova Belediyesi üzerinde bir dava olmadığı için bize yapın veya yapmayın demeyecek. O mahkeme 2-3 sene devam ederse gündemde 2-3 sene tutmaya devam mı edeceğiz? Bizi ilgilendiren bir tarafı yok” çıkışında bulundu.

BAŞKAN: CEVABIM NET, ÖNÜMDE DİLEKÇELER VAR
Taştan’ın ısrarı üzerine konuşan Başkan İduğ, dilekçenin önemini öne sürerek, “Benim cevabım net. Vatandaşın ve oradaki yaşayan insanların dilekçesi var. Yasal süreç bitinceye kadar gündemde kalmasını talep ediyorlar. Beni ilgilendiren vatandaşın verdiği dilekçe. Yasal süreç devam ediyorsa ve bunun gündemde kalması vatandaş tarafından talep ediliyorsa bunu yapmak lazım. 3 sene kalması tabi doğru değil. Bakılabilir 2-3 ay istinafla ilgili sonuçlanmıyorsa oturur konuşuruz” açıklamasında bulundu.

İDUĞ İLE TAŞTAN ARASINDA KARŞILIKLI SÖZ DÜELLOSU
İduğ’un cevabı üzerine Taştan ile İduğ arasında karşılıklı atışmalar meydana geldi.

Taştan: Burada mahkeme kararı bekleyen 2019’dan beri gündem önergeleri var.

Başkan İduğ: Bu konunun öyle olduğunu düşünmüyorum. 1000’lik konusunda bekleyelim.

Taştan: Bekleyelim ne değişecek. Mahkeme bizi ilgilendirse haklısınız.

Başkan İduğ: Ne değişecek bilemem ama sürece dair ben mahkemenin üzerinde değilim. Bizi ilgilendiren taraf bu dilekçedeki talep. Bunu görmezden gelemem.

Taştan: İradeyi meclis üyeleri koyar. Vatandaş bir talepte bulunduysa mal sahibinin de bir hakkı var. Biz burada haklıyı haksızı ayırt edecek bir konumda olan kişiler değiliz. Evraklar konuluyor, kendi bilgi ve tecrübeleriyle bir irade beyan ediyorlar. Sonra diyoruz ki mahkemeyi bekleyeceğiz. Mahkemeyi bekleyeceksek niye gündeme aldınız? Netim diyorsunuz cevap veremiyorsunuz. Gündeme alıp bekletmek için mi aldınız?

Başkan İduğ: Gelişmeleri takip ediyoruz. Yasal süreçte sonuçlanan gelişmeleri takip etmeden bir karar alabilir miyiz? Büyükşehirden geldiği için gündeme aldık. O dönemde vatandaşın talebini dinleyip gündeme aldık.

Taştan: 4 ay sonra beyan ediyorsunuz.

Başkan İduğ: Buradaki iki dilekçe benim için çok önemli.

Gündemde kalması AK Parti Grubu’nun şerh düşmesi ile birlikte oy çokluğu ile kabul edildi.

AK PARTİLİ TAŞTAN: ŞEHİR DIŞINA ÇIKINCA VEKALET BIRAKTINIZ MI?
Dilek ve temenniler bölümünde söz alan AK Partili Taştan, Başkan İduğ’un şehir dışı ve yurtdışı ziyaretlerinin altını çizerek, “Geçtiğimiz ayda bir önergemiz olmuştu. İl dışı ve yurt dışında bulunduğunuz dönemde bir meclis üyesi vekil bırakmanız gerekiyordu bununla ilgili kimler bırakıldı? Gelen cevapta Temmuz’dan sonra vekil ve görevlendirme bırakmadığınız üzere. Temmuz’dan sonra hiç şehir dışına veya yurtdışına çıkmadınız mı?” diye sordu.

BAŞKAN İDUĞ: TEKNOLOJİDE E-İMZA SİSTEMİ VAR, AKSAMA OLMADI
Taştan’ın sorusu üzerine Başkan İduğ, teknolojiden faydalandığını belirterek, “Tabi ki il dışına çıktım ama bu teknolojide e-imza sistemi var. Sabah gidip akşam döndüğüm seyahatlerim olmuştur. Herhangi bir aksama ve sıkıntı olmadığını bilmenizi isterim. Ayrıca yasal olarak da öyle bir şey yok. Ülke içinde herhangi bir yere gidince vekil bırakma zorunluluğu yok” açıklamasında bulundu.

Taştan, İduğ’un cevabı üzerine teknolojinin Temmuz’dan sonra gelmiş olduğuna şaşırarak, “Böyle bir kanun var başkanım. E-imza dediniz, teknoloji var dediniz. O teknolojilere Temmuz’dan sonra mı geçiş yaptık?” dedi.

Söylemlerini öneri olarak sunan Taştan, ayrıca istifa eden belediye başkan yardımcıları ile ilgili bilgilendirilmediklerini belirterek, “Kalmadığınız zaman da bırakmışsınız Temmuz’da. Aynı gün vekalet verip aynı gün almışlığınız var. Bu gibi şeyleri sürekli hatırlatmak zorunda kalıyoruz. Bir zaman sonra gerçekten baş ağrıtıcı hale gelebiliyorlar. Bunları bir tavsiye olarak değerlendirin. Geçmiş başkanlar, geçmiş meclis üyeleri olarak hiç ummadığımız kanunlar sebebiyle hala mahkemelere gidip geliyoruz. Dolayısıyla yerinize bir vekil bırakmanız gerekebiliyor. AK Parti veya İYİ Parti’den birini düşünmüyorsunuz, kendi mesai arkadaşınız CHP’li güvendiğiniz arkadaşları vekil bırakmanızda bir sorun yok. Ayrıca aynı şekilde belediyemiz içerisinde birim amirlikleri, başkan yardımcılıklarında değişikler var. Bunlarla ilgili bilgilendirme halen daha yok. Bununla ilgili de talepte bulunduk. İstifaları sosyal medyadan veya basından öğreniyoruz veya çok sonra haberimiz oluyor. Belediye kanunlarında bunlarda net bir şekilde var” dedi.

Bu konuda daha dikkatli olacaklarını söyleyen Başkan İduğ, “Son dönemde pek bir değişiklik yok ama olursa da aktarımını yaparız. Bu dönemde istifalar olabilir. Meclis üyelikleri, başkan yardımcıları artabilir istifa olarak seçimler için. Onu da bilgilendirebiliriz” açıklamasında bulundu.