GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
1 Aralık 2023 Cuma 19:29

Konak Meclisi'nde fair play rüzgarı ve 'Gürçeşme' teşekkürü: Bu meclis tarihe geçmiştir!

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, 17 bin kişinin yaşadığı Gürçeşme 1. Etap Planları'nın oybirliği ile geçmesiyle ilgili konuştu. Batur, "2019-2024 arasında görev yapan hem belediye çalışanları hem meclis üyeleri tarihe geçmiştir" dedi.

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ - Konak Belediyesi’nin 2023 yılının son meclis toplantısının ilk oturumu Başkan Abdül Batur yönetiminde gerçekleştirildi.  Oturumun ana gündemlerinden biri Gürçeşme 1. Etap planları oldu.  Yaklaşık 17 bin kişinin yaşadığı bölgenin imar planları önce İmar ve Kentsel Dönüşüm komisyonlarından ardından meclis üyelerinden onay aldı. 

PLANA MECLİS ONAYI... İZMİR'İN SİLUETİ DEĞİŞECEK!

‘VİDEOLARDAN ÖTEYE GEÇEMİYORUZ’
AK Partili Meclis üyesi Hakan Yıldız,  İzmir’deki belediyecilik anlayışını eleştirdi. Yıldız, planlanan projelerin hayata geçirilmediğini ifade ederek, “En temelde baktığımız şey şu, bir render izledik. 2024’te partimiz için süreçte yerel seçimde kampanyanın içinde olacağımı da belirtmek istiyorum. Biraz render belediyeciliği yapıyoruz. İzmir genelindeki belediyecilik anlayışı böyle. Projeler hazırlıyoruz, 3 boyutlu çalışmalar yapıyoruz ama hayata geçme konusunda videolardan öteye geçemiyoruz. Gültepe’de gördük, davalar gördük. Gürçeşme projesi beni umutlandıran bir proje. İçinde teknik olarak uymadığım konular da olsa. Yeşildere yapıldığından beri İzmir’in kalbi. 40 yıldır o yolu kullanıyoruz. Bizden önceki yönetimlerin maalesef başaramadığı şeyi konuşuyoruz. İzmir’in gecekondulaşması… 1965’ten sonra kalıcı hale dönüşmüş olması. Maalesef bu görüntüyü değiştiremedik. İzmir’e yakışmayan bir şehircilik bu. Değişmesini en fazla arzulayanlardanız” dedi.

‘UMARIM BİZİM DÖNEMİMİZDE GEÇER’
Projenin uygulama tekniği bakımından eksikleri olduğunu ifade eden Yıldız, bölgenin nüfusunun gittikçe azaldığına dikkat çekti. Yıldız, Gültepe ve Yeşildere projelerine göre Gürçeşme projesine daha umutlu olduğunu dile getirdi ve ekledi:

 “2018’den 2023’e kadar nüfusumuz azalmış, göç veriyoruz. Altyapısı yok, göç ediyor insanlar. Her koşulda buranın sorunu çözülmesi gerekiyor. Özellikle Konak’ın bu cephesi. Yeşildere’de Konak Belediyesi irade dışında da bir süreç ilerliyor. EXPO alanında kalan mahalle sakinleri de var. 300 bin küsur nüfusun 200 bin nüfusu bu sıkıntılı alan içerisinde kendini ifade etmeye çalışıyor. 31 Mart’ta oluşacak yeni yönetime bu meclis bir kredi veriyor. Tüm gruplarla birlikte oy birliği yapıldı. Diğerlerine göre daha çok inandığım bir proje. Uygulama alanı açısından Gültepe’ye göre daha avantajlı gördüğümüz bir yer. Şehrin kalbinde dönüşümü gösterebileceğimiz bir yer. Büyükşehir’den de geçeceğini ümit ediyorum. Umarım bizim dönemimizde geçer. Onaylanması Şubat’a ya da Mart’a kalabilir.”

‘BÜYÜKŞEHİR KAMULAŞTIRMAYA SON VERMELİ’
AK Parti  Meclis üyesi Öztekin Tosun ise Büyükşehir  Belediyesi’nin kamulaştırma çalışmalarına yönelik şu ifadeleri kullandı: 

“O bölgede yaklaşık 1 yıldır kamulaştırma çalışmaları yapılıyor. Büyükşehir Belediyesi insanların mülklerini alıyor. Aldığı paraları söylesem inanamazsınız. İnsanlar bir daire parası bile alamıyor. Hızlı kamulaştırma, 4 ayda sonuçlanıyo,r insanlara evden çıkın diyorlar.  Aldıkları parayla şehrin başka tarafında ev alamıyor.  Planlar çok güzel, ve rant sağlayacak planlar. Bu insanlara yazık değil mi?  Büyükşehir Belediyesi’nin bu kamulaştırmalara derhal son vermesi lazım.”

‘YORUM YAPMAMIZ YANLIŞ OLUR’
Kamulaştırmalarda vatandaşların mağdur edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Batur,  “Büyükşehir Belediyesi’nin EXPO çalışması var. Konak sınırları içerisinde. Kentin merkezinde veya kent dışında bir yer olması noktasında tartışılıyor. Hukuk düzeni içinde yürüyen acele kamulaştırma. Yıllardan beri merkezi hükümet tarafından da yapılan bir uygulama. Ama insanları mağdur etmeden yapılması lazım. Bazı vatandaşlar kabul ediyor, etmeyenler mahkemeye başvuruyor. Bizim burada yorum yapmamız yanlış” diyerek Tosun’a yanıt verdi.

‘BU MECLİS TARİHE GEÇMİŞTİR’
Batur, Gürçeşme projesinin ve projeyi onaylayan meclis üyelerinin tarihe geçeceğini belirterek şunları kaydetti: 

“Gelecek kuşaklara aktarabileceğimiz çalışmalardan üç bölge 300 hektarlık Gültepe 200 hektarlık Beştepe’ler 100 hektarlık Gürçeşme projesi. Konak’ın çehresini değiştirerek, kötü görüntüsünü ortadan kaldıracak yaşam şeklini yeniden biçimlendirecek çok önemli karar aldık. 2019-2024 arasında görev yapan hem belediye çalışanları hem meclis üyeleri tarihe geçmiştir. Oy birliğiyle büyük kararlara imza attık. Yaptığımız tarihi çalışmanın önemli alanlarından biri Gürçeşme. 6mahalleyi ilgilendiren, yaşam biçimini etkileyecek. Yerine oturmuş ve planda gerçek olarak işaretlenmiş, ileride yaşamın nasıl olacağını gösteren silüetler. Bu bölgenin planlama çalışması Büyükşehir’den onay aldıktan sonra diğer bölgelere göre daha hızlı hareket edebiliriz. Diğer bölgelere göre metrekare olarak daha az. Gültepe ve Beştepe planları Büyükşehir’den geçti. Tapudan bize gelmesini bekliyoruz. O bölgede sahada, 4 no’lu bölgenin saha çalışmalarına da başladık. Vatandaşlarla birebir tespit çalışmalarına Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü başladı. Kısa süre içerisinde sözleşmelere başlamış olacağız. Geçmişte böyle çalışmalar olsaydı farklı bir noktada olurduk. Bu kentin özellikle Konak’ın görüntüsünü değiştirmek için hepimiz elimizi taşına altına koyduk. Tarihe geçecek bir iş.”