GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
12 Eylül 2023 Salı 08:24

Bir taş ocağı daha yolda... Kozak kan ağlıyor!

Bergama’nın Kozak Yaylası’nda açılmak istenen bir taş ocağı için daha Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı çevresel etki değerlendirme süreci başlattığını açıkladı.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - Unesco Dünya Kültür Mirası koruma bölgesinde olan, dünyanın en kaliteli çam fıstıklarının üretildiği, bilim insanları tarafından ‘ekolojik hassas bölge’ olarak tanımlanan doğal harikası Kozak Yaylası’na bir taş ocağı daha yolda.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir-Balıkesir sınırındaki bölgede granit ocağı açmak isteyen Kocaeli merkezli Baki Beton isimli şirketin başvurusu ile ilgili çevresel etki değerlendirme süreci başlattığını duyurdu.

Bakanlığın yayımladığı proje tanıtım dosyasına göre, şirket Hacıhamzalar Mahallesi sınırlarındaki 71 bin 234 metrekarelik alanda yılda 2 bin ton kapasiteli granit ocağı işletmeyi planlıyor. Proje alanında ihtiyaç duyulduğunda patlatma yapılacak.



EN AZ 16 YIL
Proje ömrünün 16 yıl olması planlanan ocak 100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda fıstık çamları ile dolu ormanlık alanda kalıyor.  Proje alanına en yakın konut ise bin 520 metre uzaklıkta Balıkesir Hazıbozlar Mahallesi’nde kalıyor.

UNESCO LİSTESİNDE
UNESCO Dünya Mirası listesine 2014 yılında giren, “Ekolojik hassas bölge” ilan edilen alanda endemik bitki türlerine fıstık çamlarına kapalı orman ve tarım arazilerine sahip. Bölgede faaliyetini sürdüren maden ocaklarına yenilerinin eklenmesi tarımla geçimini sağlayan köylüleri olumsuz etkileyeceği tahmin ediliyor.