GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
11 Eylül 2023 Pazartesi 13:27

Bakanlık'tan kayyuma altın vetosu!

Kayyum tarafından yönetilen Koza Altın İşletmeleri’nin İzmir’in kuzeyinde açmayı planladığı 3’üncü altın madeni Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan döndü.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Darbe girişimi sonrası TMSF tarafından el konularak kayyum atanan Koza Altın İşletmeleri Şirketi, İzmir’deki madenlerine bir yenisini daha eklemek için harekete geçmişti.

Şirket, Dikili’nin Gökçeağıl Mahallesi sınırlarında 12,28 hektarlık alanda ‘Altın-Gümüş Madeni Açık Ocak İşletmesi’ projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurmuştu.

Bakanlık proje ile ilgili kararını açıkladı. Şirketin başvurusunu ÇED yönetmeliğine aykırı bulan Bakanlık ÇED sürecini sonlandırdığını duyurdu.

Bakanlığın duyurusunda “İlimiz, Dikili İlçesi, Gökçeağıl Köyü mevkii, tapunun 109 ada, 2 parsel, 112 ada, 1,2 parselinde Koza Altın İşletmeciliği A.Ş. tarafından yapılması planlanan “S:200707791 Altın- Gümüş Madeni Açık Ocak İşletmesi” projesine esas hazırlanarak Müdürlüğümüze sunulan Proje Tanıtım Dosyasına ilişkin devam eden ÇED süreci 29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliğinin 5.Maddesi 2.bendi a. fıkrası gereği sonlandırılarak iptal edilmiştir.” denildi.

ÇED Yönetmeliğinin 5’inci maddesi 2’nci bendi a. fıkrasında ise “Projenin gerçekleştirilmesinin ilgili mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, ÇED süreci aşamasına bakılmaksızın sonlandırılır. ÇED sürecinin sonlandırıldığı Bakanlık ve il müdürlüğü internet sayfasından ilan edilir.” ifadeleri yer alıyor.

PROJE HAKKINDA
Ocak alanı İzmir- Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda ‘ormanlık’ alanda yer alıyordu. Proje alanında yakınlarında zeytinlikler de yer alırken en yakın konuta olan uzaklığı ise 460 metreye kadar düşecek. Bu ocak alanı Çukuralan’daki altın madenine de 5 kilometre uzaklıkta kalıyordu.

Şirket bu proje için 2 milyon 775 bin TL bütçe ayırırken ocak alanının ömrünün 3 yıl olarak belirlenmesi de dikkat çekmişti. 3 yıllık çalışma sürecinde 337 bin 500 ton cevher elde edilmesi bekleniyordu.  Bu alandan çıkarılan cevher Ovacık Altın Madeni’nde işlenmesi bekleniyor. Ocak alanındaki hammadde patlatma yöntemiyle çıkarılacaktı.

3’ÜNCÜ OLACAKTI
Koza Altın İşletmeleri’nin projesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kabul edilirse Ovacık ve Çukuralan’dan sonra bölgedeki 3’üncü altın madeni hayata geçmiş olacaktı. Ayrıca şirketin yakın zamanda Bergama Kozak Yaylası’ndaki Gelintepe’si için de benzer bir şekilde ÇED süreci başlatması bekleniyor.