GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
11 Eylül 2023 Pazartesi 13:56

Ekonomistlerden 'halka arz' yorumu ve yatırımcılara uyarı: İnsanları aldatıyorlar!

Son dönemde borsada popüler olan halka arzların ardındaki perdeyi aralayan Ekonomist Uğur Civelek, “Sermaye piyasasının sağlıklı işlediği yönünde yaratılan görüntü doğru değil. Çok sağlıksız. 'Günü kurtarmak' ve 'dostlar alışverişte görsün' diyerek insanları aldatmak istiyorsanız sığınılacak son yer halka arzlardır. Halka arzları daha çok göreceğiz” derken Ekonomist Hüsnü Erkan da "Maalesef Türkiye’de borsanın sığ olması nedeniyle sonradan kaybediyorlar. Dikkatli olmak gerekiyor. Başka yatırım alanı olmayanlar için fırsat." ifadelerini kullandı.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Borsada son zamanlarda halka arzlar yoğun ilgi görüyor.  Pek çok kişi halka arz olan şirketlerden hisse almak ve onu en yüksek seviyede satmak istiyor.

Egedesonsöz’e konuşan ekonomist Uğur Civelek ve Hüsnü Erkan halka arzların finansa erişim sıkıntısı dolayısıyla ilgi gördüğünü söylüyor.

EVDEKİ HESAP ÇARŞIYA NE ZAMANA KADAR UYACAK?
4,5 milyon kişinin bir sene içinde borsaya geldiğini kaydeden Ekonomist Uğur Civelek, “Son 1 yılda 4, 5 milyon yeni yatırımcı geldi. Kendi iradeleriyle dövize gitmeyip de borsaya mı geldiler. Soru işareti. İş dünyasının finansmana ihtiyacı var. Bu finansmanı elde etmek için kredi kullanabilirsiniz, yeni ortaklar alabilirsiniz. Hisselerinizi halka arz yoluyla daha yüksek fiyattan satıp para çekebilirsiniz veya ortaklar halka arz yoluyla riskleri azaltabilir. Halka arza yoğun ilginin birinci nedeni iş dünyasına yönelik kredi hacminde ciddi bir daralma olması. Kredi yoluyla finansman bulmak çok zorlaştı.  Geriye halka arzla içeri para çekmek kalıyor. Sermaye piyasası da belli standartlar aramadan bu izinleri veriyor. Bireysel Emeklilik Fonları bu işte kullanılıyor. İş dünyasında maliyetlerde ciddi bir artış var. Üretimde emek önemli bir maliyet iş dünyası da bu düzende sağlıklı çalışamıyor, sağlık bozulunca krediler sorunlu hale geliyor. Bunu izlemenin yolu da banka kredi vermekten kaçınınca halka arzlara eğilim oluyor. Halka arzları daha çok göreceğiz. Evdeki hesap ne zamana kadar çarşıya uyar bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.



SIĞINILACAK SON YER HALKA ARZLAR
Ekonomist Civelek, dünyada hisse senedine ilginin olmadığını aktararak“ Sermaya Piyasasının sağlıklı işlediği yönünde yaratılan görüntü doğru değil. Çok sağlıksız. Günü kurtarmak, dostlar alışverişte görsün diyerek insanları aldatmak istiyorsanız sığınılacak son yer halka arzlardır. Şu anda dünyada hisse senedine ilgi yok. Profesyonel kimse hisse senedine yatırım yapmaz. Parasını fonlara götürenleri aldatmak için yüksek fiyattan satış fırsatını son şansı kullanmaya çalışır” şeklinde konuştu.



YATIRIM YAPACAK BAŞLA ALAN BULAMIYORLAR
Yoksul kesimin tasarruf etme şansının kalmadığını vurgulayan Ekonomist Prof.Dr.Hüsnü Erkan ise, “Orta kesim de büyük ölçüde eridi. Durumu daha iyi olan kişiler kendilerini koruyabilmek için küçük birikimlerini paradan para kazanma şeklinde değerlendirmek istiyor. Ev araba alamıyorlar. Önlerinde de kazanan örnekleri görünce seviniyorlar. Maalesef Türkiye’de borsanın sığ olması nedeniyle sonradan kaybediyorlar. Dikkatli olmak gerekiyor. Başka yatırım alanı olmayanlar için fırsat. Bu nedenle ilginin arttığını düşünüyorum. Bir de son günlerdeki ekonomi politikasındaki değişikliğinde etkisi olmuş olabilir. Düzelme yönünde beklenti olarak bir sinyal aldıklarından dolayı yönelme olabilir." dedi.