GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
18 Şubat 2024 Pazar 08:48

Başkan Yetişkin, projelerini açıkladı: Yapacak daha çok işimiz var!

Yeniden aday gösterilen CHP’li başkanlardan biri olan Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, “Memnuniyet anketleri yüzde 67 civarındaydı. 15 yaşından beri CHP’de her kademede görev yaptım ve her zaman halkın arasındayım. Ayrıca değişimden yana duruşum da adaylaşmamda etkili olmuş olabilir” dedi. Yetişkin, kaldığı yerden, bir çok projeyi hayata geçirmek için çalışacağını söyledi.

EGEDESONSÖZ – Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, SONSÖZ TV’de Gazeteci Yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtladı. CHP’nin tekrar aday gösterdiği Yetişkin, değişimden yana tavır aldığını, çünkü tabanın öyle istediğini söyledi. Tekrar aday gösterilmesinde hangi unsurların etkili olduğu konusunda da açıklamalar yapan Yetişkin, “Değişimden yana tavır almam da bunda etkili olmuş olabilir” ifadesini kullandı.

MEMNUNİYET ANKETLERİNDE ÇOK İLERİDEYDİM
İzmir’de CHP’li başkanların yönettiği 22 ilçe belediyesinden sadece üç başkanın tekrar aday gösterilmesini değerlendiren Başkan Yetişkin, “Tekrar aday gösterilmenizde en büyük etken ne oldu acaba?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Biz 13 aday adayıydık. Köksal Yıldırım bir rahatsızlık geçirdi, geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum, şifalar diliyorum. Bizimki demokratik bir yarıştı. Aramızda en küçük bir sorun yaşanmadı, kavgamız gürültümüz olmadı. 13 aday adayı arasından bir kişi başkan adayı olacaktı, o da ben oldum. Benim tekrar aday gösterilmemde en önemli etkenin, yapılan memnuniyet anketinin sonuçlarının olduğunu düşünüyorum. Genel Merkez’den mülakat için gelen milletvekilleri, 13 aday adayıyla tek tek görüştü, şehirde yanlarında partimizin ilçe yönetiminden bir kişi dahi olmaksızın dolaştılar, aday adaylarını esnafa, vatandaşa sordular. Bizim yaptırdığımız anketlerde de memnuniyet yüzde 67’lerdeydi. Ben siyasete yeni başlamadım. 15 yaşımdan beri Cumhuriyet Halk Partisi’nde siyaset yapıyorum. Gençlik kolları başkanlığı, ilçe başkanlığı yaptım. Partinin her kademesinde görev yaptım. Evet, ben bu özelliklerimden dolayı tercih edildiğimi düşünüyorum ama yeniden aday gösterilmeyen 19 belediye başkanı arkadaşımın da görevleri sürecinde bıraktıkları izler vardır elbette. Onların da başarısız oldukları için aday gösterilmediklerini düşünmüyorum.”

PARTİLİLERİMİZ DE YURTTAŞLAR DA DEĞİŞİMİ İSTEDİ
Başkan Yetişkin’in, “Özgür Özel’in yanında durmanızın, değişimden yana tavır almanızın etkisi yok mu?” sorusuna yanıtı ise şöyle oldu:

“Bu konuda çok netim; ben değişimden yanaydım. Bu duruşum, adaylaşmamda etkili olmuş olabilir. İlk turda da ikinci turda da değişimden yana oy kullandım. Bunu hiçbir zaman, hiçbir yerde saklamadım. Genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu başarısız mıydı? Kesinlikle başarısız değildi. Altı büyük partiyi bir araya getirdi, bir hikaye yazdı.  11 tane Büyükşehir belediyee başkanlığını kazandı. Fakat neticede bakıyorsunuz, cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetmişiz. Yüzde 2 gibi, 3 gibi farkla seçim kaybediyorsunuz. Bu başarısızlık, geçmişteki tüm kazanımları bir anda yok etti. Özetleyecek olursak, bir değişim gerekiyordu. Vatandaş, değişim istiyordu. Biz bunu cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra Seferihisar’da da hissettik, yurt genelinde de hissettik. İnsanlar, sandığa gitmeyeceğiz, artık CHP’ye oy vermeyeceğiz, demeye başladılar. Tabanın, halkın sesini dinlemek gerekiyordu. Biz de onu yaptık. Halktan kopuk bir başkan değilim, sürekli halkın içindeyim. Kahvelerde, çarşıda pazarda yurttaşların sesini dinledim, tepkisini gördüm. Kurultay için yola çıkıyordum ki, 22 yaşındaki kızım, baba sen şimdi oy kullanmaya gidiyorsun değil mi, dedi. Evet, kızım dedim. Sonra kızım aynen şunları söyledi: Ben 22 yaşındayım, bugünkü iktidardan başka bir iktidar görmedim. Git, bu sefer değiştir, başka bir iktidar görelim. Benim kızım bile değişim istiyorsa, benim bu talebe karşı kayıtsız kalmam mümkün değildi. Köylere gidiyordum, orada bile insanlar değişimden bahsediyordu. Değişim kaçınılmazdı ve nihayetinde geldi.”

YÜZDE 60 OY ORANINI YAKALAMAYI HEDEFLİYORUM
Karaburun’daki CHP aday adayları arasında bir küskünlük olacağına ihtimal vermediğini belirten Başkan Yetişkin, “Arkadaşlarla bir araya geldim ve benim arkamda duracaklarını söylediler.  Bir küskünlük olacağını sanmıyorum. Başka partiye giden olur mu, onu bilemiyorum. Bu tür işlerle hiç ilgilenmiyorum, ben kendi işime bakıyorum. Kim, nereden isterse aday çıkabilir. Cumhuriyet Halk Partisi, 100 yıllık bir çınar.  Bu ulu çınarın gölgesinden kaçanları gördük zamanında. Hepsi siyaset sahnesinden silinip yok olup gittiler. Bunu çok yaşadık. Geriye döndüklerinde de aynı itibarı, o çınarın gölgesinde bir daha bulamıyorlar” sözleriyle göndermede bulundu. Yetişkin, 2019’da ittifakla alınan yüzde 54’lük oy oranını yüzde 60’a çıkarmayı hedeflediğini açıkladı:

“Milletvekilliği seçimi, cumhurbaşkanlığı seçimi, yerel seçim, birbirinden farklı seçimler. Yerel seçimde aday faktörü çok önemlidir. 2019’da ittifakla o kadar oy aldık. AK Parti’nin adayı bizden üç ay önce açıklanmıştı. Hamit Nişancı, üç aydır sahada çalışırken biz 45-50 gün sahada çalışabildik. Buna rağmen o oyları aldık. Bugün bakıyorum, AK Parti’nin adayı var, DEVA’nın adayı belli. Gelecek Partisi bir aday çıkaracak. Zafer Partisi aday çıkardı. Saadet Partisi aday çıkardı. Bu sefer çoklu bir seçime gidiyoruz. Bu sefer karşımızda bir değil, daha çok rakip var. Yaptırdığım anketlere göre bu seçimde yüzde 60 oranında oy alacağımızı görüyorum. İttifakla yüzde 54, ittifaksız yüzde 60 oy alırız.”

YAŞLI BİR AMCANIN SÖZLERİ BANA İLHAM OLDU
2019 seçimleri öncesi vaatlerinin yüzde 80’inden fazlasını hayata geçirdiklerini anlatan Başkan İsmail Yetişkin, 5 yıllık süreçte yaptığı hizmet ve yatırımları şöyle özetledi:

“Vaatlerimizin yüzde 80’inden fazlasını gerçekleştirdik. İhtiyaç sahiplerine verdiğimiz Halk Kart’a eskiden 300 lira yüklüyorduk, artık 300 liranın bir kıymeti kalmadı. Bu rakamı 1000 liraya çıkardık. Her gün 1500 öğrenciyi evlerinden alıp okullarına bırakıyoruz, okullarından alıp evlerine teslim ediyoruz.  Milli Eğitim’in yapması gereken taşımalı eğitimin yükünü omuzladık. Köylerimizde bile öğrenci servisi yapıyoruz. Halk Market kurduk. Halk Market tüketiciye destek sağladığı gibi üreticiye de destek oldu. Seferihisarlı üreticinin yetiştirdiği hayvanların kesimini yapıyoruz, dışarıdan hayvan almıyoruz. Vatandaşlarımız da piyasanın 60-70 lir altında bir fiyatla Halk Market’ten etini alıyor. Manav reyonunda da aynı şey söz konusudur. 65 yaş üstü insanlarımıza 152 bin öğün sıcak yemek sunmuşuz. Yeni açtığımız Yaş Alma Merkezi var. Çay kahve bile ücretsiz burada. Bu merkez için bana ilham olan anımı anlatayım. Bir gün yaşlı bir amcaya, kahveye gelmiyorsunuz artık, bir sorun mu var, diye sordum. Oğlum ben emekliyim, nasıl geleyim, dedi. Sabah 50 lira bırakıyorum, akşam 50 lira daha… Günde 100 lira harcayınca ayda 3 bin lira yapıyor; benim çarşıya çıkıp bir çay kahve içmem artık lüks oldu, dedi. Bu amcamız kendini evine kapatmış. O anda bende şimşekler çaktı, büyüklerimizin hoşça vakit geçireceği, çayın kahvenin bedava olduğu bir yer açmaya karar verdim. Açtığımız merkezin bir tarafını, tamamen sosyalleşmeye ayırdık. Günlük gazeteleri okuyor büyüklerimiz, televizyon seyrediyorlar. Bir başka yere zihin oyunları alanları açtık. Oturarak yapabilecekleri sportif faaliyetler için alan açtık. Fizik tedavi için yer de açtık bu merkez içerisinde. Atölyeler oluşturduk. Bir çeşit aktivite merkezi oldu. Evde sosyal hizmet desteğini büyüttük, temizlik işlerini de ilave ettik. Büyüklerimizin evlerini temizliyoruz. 300 bin metrekare parke taşı döşedik. 19 araç satın aldık, peşin parayla... Halk Fırın açıyoruz. Pazaryeri eksiklerimiz vardı, onların ihalelerini yaptık. Mart ayında açılışını yapacağız. Kocaçay rekreasyon alanında yaşadığımız sıkıntıları aşıyoruz ve önümüzdeki dönemde onu da açacağız.”

MÜZE, ÇOCUK SOKAĞI VE KÜLTÜR SARAYI, ÖNCELİKLİLERİM
Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, yeni dönemde öncelikli projelerini şu sözlerle açıkladı:

“Turgut köyünde 300 dönümlük bir alan kiraladık. Orada büyük bir kent ormanı oluşturacağız. Seferihisar’da kültür sarayı eksiğimiz var. Belediye hizmet binası, ek bina yaptığımız halde bize yetmiyor. Yeni, modern bir hizmet binası yapıp, bugünkü yeri de kültür sarayına dönüştürmek istiyorum. Aynı zamanda bir amfitiyatro yapmak hedefindeyim. Çok amaçlı bir spor merkezi açacağım. Seferihisar’ın müzesi yok, bu eksiği de gidereceğiz. Taziye evi, aşevi yapmak istiyorum. Seferihisar’da Çocuk Sokağı açacağım. Orada unutulmaya yüz tutmuş oyunlarımızı oynasın çocuklar... Bizim sokakta oynadığımız oyunları çocuklar, Çocuk Sokağı’nda oynayacaklar. Sokak hayvanları için mutlaka mama üretim tesisi kuracağım. Gençlik ve Çocuk Merkezi kurmak istiyorum, içinde atölyelerin, sınava hazırlık birimlerinin olduğu... Seferihisar’da yapacağımız daha çok iş var.”

SEFERİHİSAR’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM KENDİLİĞİNDEN DEVAM EDİYOR
Seferihisar’da kentsel dönüşüm problemi olmadığını, ilçede 6 Kasım 1992’de meydana gelen büyük depremden sonra yapılan yapıların deprem yönetmeliğine uygun şekilde yapıldığına vurgu yapan Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, “Seferihisar’da kendiliğinden gelişen bir kentsel dönüşüm oldu aslında. İlçede yaşadığımız büyük bir deprem var ve o depremden sonra tüm evler, deprem yönetmeliğine uygun yapıldı. 30 Ekim depreminin merkez üssü Seferihisar’a çok yakındı ama deprem bizi hiç etkilemedi, geldi Bayraklı’yı yıktı. Bizde kentsel dönüşüm, yerinde dönüşüm olarak gerçekleşti ve aynı şekilde devam ediyor. Seferihisar’da eski bina pek kalmadı. Biz belediye olarak Acil Afet ekibini kurduk. Her türlü alet edevat alındı, eğitimler verildi.”