GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
18 Şubat 2024 Pazar 08:36

MHP’li aday, iddialı konuştu: Çeşme hizmete 'tanık' olacak!

Cumhur İttifakı’nın MHP’li Çeşme Belediye Başkan adayı Esat Tanık, ilçeye hizmet etmek için can attığını belirterek, “30 yıldır Çeşme’nin sorunları birikmiş, dağ gibi olmuş.  Altyapıdan doğalgaza, ulaşımdan konut sıkıntısına kadar tüm sorunları kökten çözmeye geliyorum. 31 Mart’tan sonra Çeşme, hizmete ‘Tanık’ olacak” dedi.

EGEDESONSÖZ – Cumhur İttifakı’nın Çeşme Belediye Başkan adayı MHP’li Esat Tanık, SONSÖZ TV’de Gazeteci yazar Muhittin Akbel’in konuğu oldu. Ortaokul, lise ve üniversiteyi ABD’de okuyan, siyaset bilimi eğitimi alan ve 2006 yılında Türkiye’ye dönen Esat tanık, çocukluğundan beri siyasetle uğraştığını, Süha Tanık, merhum Ahmet Piriştina gibi İzmir ve Türk siyasetine damga vurmuş siyasetçileri yetiştiren bir ailenin ferdi olduğunu anlattı. Çeşme’nin hizmete aç bir ilçe olduğuna vurgu yapan Tanık, projelerini açıkladı, “Çeşme, hizmete tanık olacak” ifadesini kullandı.

NASIL MHP’Lİ OLDUM?
Amcası Süha Tanık’ın 19 yıl Anavatan Partisi ve Doğru Yol Partisi’nde siyaset yaptığını, Ahmet Piriştina’nın DSP ve CHP’den hem milletvekili hem de Büyükşehir Belediye Başkanı olduğunu hatırlattığımız Esat Tanık, 13 yaşındayken eğitim için yurtdışına gittiğini belirten Esat Tanık, ailede MHP’de siyaset yapan tek kişi olduğunu söyledi. Tanık, MHP ile yolunun nasıl kesiştiğini şu sözlerle anlattı:

“Ben 13 yaşındayken yurtdışına gittim. O zaman ülkemizle ilgili siyasi durumlar, nedeniyle belli bir baskı altında yaşadım. Gurbette olduğunuzda ülkenizi özlüyorsunuz. İçimde de çok büyük bir Atatürk milliyetçiliği olduğu için kendime bir güç alabileceğim yer, bir çatı, bir aile aradım. Atatürk sevdası, vatan hasreti, milliyetçilik, beni Milliyetçi Hareket Partisi’ne götürdü. Ülkeme döndüğümde partim bana siyasete girmem konusunda çok destek oldu. Sonuçta Konak İlçe’de başkan yardımcılığı görevinde bulundum. Bizim ailemizde sağ partilerde siyaset yapmış insanlar da var, sol partilerde olmuş kişiler de var ama MHP’li benden başka kimse yok diyebilirim. Tanık ailesi, büyük bir ailedir, İzmir’de sevilen bir ailedir. Ailemin tamamının desteğinin arkamda olacağını biliyorum.”

ÇEŞME’YE HİZMET İÇİN CAN ATIYORUM
MHP Konak İlçe Başkan yardımcılığı görevini 4 yıl yürüten Esat Tanık, “Durup dururken Çeşme’ye aday olmadım. Partim beni beş yıldır Çeşme Belediye Başkanlığı için hazırlıyor” dedi ve ekledi:

“Çeşme Belediye Başkan adayı oluncaya kadar siyaseten pek çok aşamalardan geçtim. Okul hayatımda ve siyaset bilimi eğitimi alarak da kendimi çok doğru ve düzgün bir şekilde belediye başkanlığına hazırladım. Ayrıca partim beni ilçe başkan yardımcılığı görevi verdi. Bu görevde de çok iyi siyasi tecrübeler edindim. Buca Belediyesi'nde Genel Koordinatörlük yaptığım dönemde de belediyecilik adına çok şey öğrendim. Uzun zamandır da Çeşme’ye hizmet etmek için can atıyorum. İl başkanlığımız, ilçe başkanlığımız ve ülküdaşlarımız, beni bu göreve layık gördüler. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bana verilen bu görevi, en iyi şekilde icra edeceğimden kimsenin kuşkusu olmasın. Çeşme’ye, Çeşmelilere layık bir belediye başkanlığı yapacağımın sözünü veriyorum.”

ÇEŞME’NİN SORUNLARINI ÇÖZMEYE GELİYORUM
MHP’nin iki kez Kiraz, iki kez de Aliağa’da seçim kazandığı hatırlatılan Esat Tanık, Çeşme’de seçim kazanma şansını şu ifadelerle dile getirdi:

“Aliağa’dan yola çıkacak olursak, Belediye Başkanımız Serkan Acar, ilk seçildiğinde çok kolay kazanamamış olsa da ikinci seçimde rakiplerine çok büyük fark atarak kazandı. Bu gelişme neden oldu? Halk, gerçek belediyeciliği görünce, size saygı duyuyor, güven duyuyor. Gerçek belediyeciliği, halka dönüm belediyeciliği, hizmet belediyeciliğini gören vatandaş, sizden başkasına oy vermiyor. Çeşme’nin de çok büyük sorunları var. Çeşme ciddi anlamda hizmete aç bir ilçemiz. Ben de belediyecilik anlayışımla, öğrendiğim tüm belediyecilik icraatlarını uygulayarak Çeşme’nin tüm sorunlarını çözmeye geliyorum. Bu süreçte zorluklar olabilir, insanları ikna etmek durumunda kalabilirim ancak projelerimle onları ikna edeceğime inanıyorum. Çeşme, problemlerini çok yükseğe taşımış. Biz Cumhur İttifakı olarak bazı unsurları da devreye sokarak o sorunların tümünü çözeceğiz. Çeşme’de MHP’nin, Cumhur İttifakı’nın oylarının 2014 yılından bu yana artmaya, makasın kapanmaya başladığını görüyoruz. 2019 seçimlerinde yaklaşık 3 bin oyluk fark kalmış. Makas kapanıyor çünkü, Çeşmeliler, bizim gerekli tüm hizmetleri ilçeye getirebileceğimize inanmaya başladı. Vatandaşlarımıza, göreve geldiğimiz anda rozetimizi yakamızdan çıkaracağımızı söylüyorum. Biz tüm seçmenlere hizmet edeceğiz. Herkese eşit şekilde hizmet edeceğiz. Bundan dolayı halkımız, Çeşmeliler, artık hizmet istiyorlar. Dolayısıyla inanıyorum bu seçimde başarılı olacağız. Sorunları çözecek Cumhur İttifakı adayı Esat Tanık’ı belediye başkanlığına getirecektir.”

VATANDAŞIN BANA ULAŞAMAMA GİBİ SORUNU OLMAYACAK
Cumhur İttifakı’nın MHP’li Çeşme Belediye Başkan adayı Esat Tanık, nasıl bir belediye başkanı olacağını anlattı:

“Başkanlığım sürecinde vatandaşlarla her zaman birlikte olacağım. Muhtarlarımızla dirsek temasında olacağım. Sorunları gidermek için herkesle, tüm kurumlarla iyi ilişkiler kuracağız. Belediyemizin tüm çalışanlarıyla kucaklaşacağız. Hepsine, daha mutlu olacakları çalışma ortamları hazırlayacağız. Tüm çalışanlarımızla omuz omuza vererek Çeşme halkına hizmet edeceğiz. Şunun sözünü veriyorum; vatandaşın bana ulaşamama gibi sorunu olmayacak, çünkü ben hep halkın arasında olacağım. Çeşme’ye hizmet için can atıyorum. Çeşme, hizmete ‘Tanık’ olacak.”

CHP’DEKİ İÇ KARIŞIKLIĞI BİZİ İLGİLENDİRMİYOR
CHP’li Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’ın bağımsız aday olması, CHP’nin aday gösterdiği Lal Denizli’ye karşı verilen tepkinin, kendisine avantaj sağlayıp sağlamayacağıyla ilgili soruya Esat Tanık’tan şu yanıt geldi:

“CHP’nin kendi içinde yaşadığı sorunları, biz kendimiz açısından avantaj veya dezavantaj olarak değerlendirmiyoruz. Bağımsız aday olmak, herkesin demokratik hakkıdır. Burada kimse kimseye karışamaz. Bağımsız adaylara da bol şans diliyorum. Partilerin iç karışıklıkları bizi ilgilendirmiyor. Bizim önümüzde bir ajanda var ve o ajandada Çeşme’ye yapacağımız hizmetler var. Biz, bu şehir için neler yapacağız, noktasındayız. Matematiksel olarak baktığımızda, CHP’li başkanın bağımsız aday olması, bizim kazanma şansımızı artırır. Biz zaten oylarımızı artıracak hamleler yapıyoruz, hizmet siyasetini öne çıkarıyoruz. Karşı tarafta neler oluyor, hiç bakmıyoruz. Geçmişten günümüze Çeşme’de taş üstüne taş koymuş tüm başkanlarımıza teşekkür ediyorum. 400 sayfalık iki tane anketimiz var. Bu anketlerde memnuniyetsizlik, yani belediye hizmetlerinden mutsuzluk çok fazla. Altyapı ve kanalizasyon, yollar, kaldırımlar, en çok şikayet edilen konular. Konut sıkıntısı ve pahalılıktan şikayet edenler var. Çevre temizliği büyük sorun. Ulaşım, toplu ulaşım sorunu üst düzeyde. Doğalgazın olmaması ve otopark sorunu da önümüzde duruyor. Memnuniyet ve sorunlarla ilgili yaptırdığımız ankette ortaya çıkan sorunları değerlendirdik. Tanınırlık anlamında bir sıkıntım yok.”

1 NİSAN SABAHI O PROJELER İÇİN DÜĞMEYE BASACAĞIM
MHP’li Belediye Başkan adayı Esat Tanık, Çeşme için projelerini anlattı:

“Çeşme’de hizmeti üçe ayırmamız lazım. 365 gün Çeşme’de yaşayan yurttaşlarımız, ikincisi yazlıkçılarımız ve üçüncüsü de günübirlik tatilcilerimiz. Önceliğimiz, dört mevsim yaşanan ve dört mevsim yaşanan Çeşme’yi inşa etmek olacak. Onlar için önceliğimiz doğalgaz olacak. 1 Nisan sabahı, Çeşme’ye doğalgaz getirmek için düğmeye basacağım. Yazlık evi olanları kış aylarında da Çeşme’ye getirebilmek için doğalgazı getirmemiz şart. Çeşme, 70 bin konutu olan bir ilçe. Kış aylarında 25 bin civarında insan burada ikamet ediyor. İzmir genelinde 82 bin fosseptik varken, Çeşme’de bu sayı 22 bindir. Bu çok ciddi bir rakamdır. İnsanlar artık fosseptik kokusundan bıktı. Her yağmur yağışında ilçeyi sel götürüyor. Artık bıçak kemiğe dayandı. Bu problem, 30 yıldır birikmiş ve bıçak kemiğe dayanmış. Acilen bu sorunu çözeceğim. Daha sonra, elektrik kesintilerinden şikayet inanılmaz boyutlarda. Yaz kış elektrikler kesiliyor. Göreve geldiğimiz gün itibariyle 25 mahallemizin altyapısını ve trafolarını güçlendirme ve yenileme sözü veriyorum. 100 binlerce insan aynı anda elektrik kullanabilecek, klimalarını açabilecek kapasiteye sahip trafolar yerleştirilecek. Evimiz ısındı, kanalizasyon sorunu halledildi, elektrik kesintileri giderildi, sırada ne var? Yollar var! Araç sahipleri bozuk yollardan illallah diyor. Altyapı çalışmalarından sonra yollarımızın kaymak gibi olacağının sözünü veriyorum. İzmir Çeşme arasındaki ulaşımı da geliştireceğiz. Otoparklar yapacağız.”

5 BİN DAİRELİK SOSYAL KONUT PROJESİNİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ
Çeşme’de konut kiralarının çok yüksek olması nedeniyle ilçeye atanan memurların, burada çalışmak zorunda olan insanların ciddi bir barınma sorunu olduğuna dikkat çeken Esat Tanık, “Sosyal konut projemiz var. Çeşme’de konut kiraları çok yüksek seviyede. Bu nedenle Çeşme’ye tayin olan memurlar için ilçemizin bir sürgün yeri olduğunu söylemiştim. Hakikaten de öyle. İnsanlarımız maaşlarının tamamını bile verse, ev kiralayamıyor. Memurlar, kiralık ev sorunu yüzünden inanılmaz sıkıntılar yaşıyorlar ve bir an önce başka yere tayin olmak için başvuruda bulunuyorlar. Hamza Dağ başkanımla birlikte, Çeşme’de 5 bin dairelik sosyal konut projesini hayata geçireceğiz. Sosyal konutlarımızdan memurlarımız yararlanacak. Ya makul kira bedeli karşılığında oturacaklar, ya da makul fiyata satın alacaklar. Ayrıca Çeşme’de doğmuş büyümüş, yüksek kiralar nedeniyle evlenemeyen çiftlerimiz de yararlanacak sosyal konut projesinden. Bu proje sayesinde hastanemize gelen doktorlarımız, sağlık çalışanlarımız, emniyet güçleri, jandarmamız, öğretmenlerimiz, bir an önce Çeşme’den kaçmak için değil, burada yaşamak için kafa yoracaklar. Bu büyük projeyle, dört mevsim yaşanan Çeşme’yi inşa etmiş olacağız. Çeşmeli vatandaşlarımızın da ev sahibi olmalarının yolunu açmış olacağız. Cumhur İttifakımızın bir adayı olarak, devletimizin belli mekanizmalarını harekete geçireceğimizin bilinmesini isterim. O mekanizmalar devreye girdiğinde, sorunlar hızla ortadan kalkacak. Bir kültür sarayı yapacağız. Kütüphanenin olduğu, tiyatro oyunlarını oynanacağı, kış turizmine ev sahipliği yapacak kongre merkezinin olduğu, kültürel ve sanatsal faaliyetlerin sergileneceği bir büyük tesis inşa edeceğiz.  Aynı zamanda, sanata gitmeyen çocuklarımızı spora yönlendireceğiz. Göreve geldiğimiz zaman butona basacağız” dedi.

ÇEŞME’NİN KALKINMASI İÇİN MAJOR PROJELERE İHTİYAÇ VAR
Çeşme Turizm Projesi ile ilgili görüşlerini de açıklayan Esat Tanık, “Daha birkaç gün önce, arabalarımız yarıya kadar suyun içinde kaldı. Bir saat yağmur yağdı, yollar dereye dönüştü. 50 bin turisti kış turizmi kapsamında Çeşme’ye getirmiş olsaydık, turistler, biz Venedik’e mi geldik, diye alay ederdi. Bizim turisti çekip turizmi 12 aya yayabilmek için, dört mevsim yaşayan Çeşme’yi bir kere inşa etmemiz gerekir. Çeşme’de 365 gün yaşayan insanlarımızın refah, huzur, güven seviyesini yükseltmeden, başka projelere girişirsek ciddi sorunlar yaşarız. Fakat Çeşme’nin kalkınması için belli başlı major projelere ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

12 AY TURİZM PEKALA MÜMKÜN
Esat Tanık, Çeşme’de 12 ay turizm hayalini gerçekleştirmenin pekala mümkün olduğunu söyledi:

“Çeşme’de 12 ay turizm, kademe kademe mümkündür. Dört unsurla bunu başarabiliriz. Spor turizmi, kültür sanat turizmi, tarım, hayvancılık, balıkçılık ve gastronomi turizmi ve sağlık turizmi… Üretken belediyecilik için katılımcı belediyeciliği ön planda tutacağız. Mesela spor turizmini ele alalım. Diyelim ki Çeşme’nin yaz sezonu 15 Haziran’da başlıyorsa, 15 Mayıs ile 15 Haziran arasında Çeşme Spor Festivali yapabiliriz. Sörf yarışları, futbol, plaj voleybolu, tenis yarışmaları başta olmak üzere pek çok dalda sportif yarışmalar olacak. Uluslararası bir boyut kazandıracağız. Kongre merkezini açtığımızda kış aylarında ilçemizde büyük kongreler yapılabilir. Aralık, Ocak, Şubat aylarında termal turizmi canlandırırız. Kültür ve Sanat Festivali adı altında Çeşme’ye yakışan etkinlikler yapacağız. Gastronomi turizmi, tarım ve balıkçılık turizmine ağırlık vereceğiz. Sonuçta belli bir sürenin sonunda 12 ay turizmin yaşandığı bir İlçe haline geleceğiz.”