GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
27 Eylül 2023 Çarşamba 14:58

Başkan Özgener 'projede imzalar atıldı' dedi... Bir ilçenin kaderi değişecek!

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, kur korumalı mevduat sisteminin sonlanmasına dikkat çekerken, "Kur Korumalı Mevduat’dan çıkışların dövize mi yoksa TL’ye mi geçeceği konusundaki sonucun faiz kararlarına ve ekonomi politikalarına yön vereceğini görüyoruz" dedi. Özgener, İzmir'in Kınık ilçesinde imar planları onaylanan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin hayata geçmesi için yapım ihalesinin yapıldığını belirtti.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Odası Eylül ayı olağan meclis oturumu gerçekleştirildi.

Meclis Başkanı Selami Özpoyrazlar idaresinde gerçekleştirilen oturumda açıklamalarda bulunan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, ekonomi ile ilgili dikkat çeken uyarılarda bulundu.

REEL SEKTÖRÜMÜZE YOL GÖSTERECEĞİNE İNANIYORUZ
Krediye ulaşımın önemine vurgu yapan Özgener, “Bu ay ekonomi gündeminin odağını, 2024-2026 Orta Vadeli Programı oluşturdu. Orta Vadeli Programda, Odamız tarafından da sıkça önerilen öngörülebilirlik, tutarlılık, bütünsellik, işlevsellik gibi temel kavramların ele almasından memnuniyet duyduk.  Temel kavramların yanı sıra enflasyonla mücadele, yeşil-dijital dönüşüm, girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi gibi konuların da, ilk sıralarda yer bulması iş dünyamıza umut ve moral aşıladı.  Özellikle, yeşil ve dijital dönüşüm ileSera OSB’lere yönelik yatırımların OVP kapsamına alınması, mevcut çalışmalarımızın hızlandırılması konusunda bizleri teşvik etti. OVP’nin açıklanmasının hemen ardından ay içerisinde Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız ve Sayın Ticaret Bakanımız ile yaptığımız toplantılarda da, OVP ve önümüzdeki dönemin ekonomi politikaları hakkında detaylı bilgi edinme imkanı bulduk.  OVP’nin reel sektörümüze yol göstereceğine inanıyoruz. Büyümenin kompozisyonunun ihracat odaklı olarak tasarlanmasından da memnuniyet duyuyoruz. Diğer yandan, enflasyonun OVP’de hedeflenen büyüme oranlarıyla nasıl düşeceğine dair detayların ve hedeflenen yüksek ihracat rakamlarının sağlanmasına ilişkin planlamaların da net olarak paylaşılması gerektiği konusundaki talebimizi dile getirdik. OVP ile ilgili görüşlerimize ilave olarak, tasarruflar, finansmana erişim, teşvik sistemi, vergiler ve işgücü piyasası ilgili olarak toplantılarda birlikte dile getirdiğimiz ve Cumhurbaşkanı Yardımcımız başta olmak üzere Bakan, Bakan Yardımcılarımız ve üst düzey bürokratlar tarafından yapılan açıklamalar doğrultusunda önemli bulduğum noktaları da paylaşmak istiyorum” dedi.

YAKINDAN TAKİP ETMELİYİZ
Konut satışının artışı için gündemde olan teşvikleri değerlendiren Özgener, “Önümüzdeki dönemde enflasyonla mücadelenin tavizsiz uygulanmasının  öncelikli hedef olduğunu, tasarrufların artırılması için de aktif politikalar izleneceğini anlıyoruz. Bunun için de TL cinsinden varlıkların reel getirisinin pozitif olmasının önemli olacağı kanaatindeyiz.  Konut piyasasında ilk konut sahipliğinin desteklenmesi de belirtilen önemli noktalar arasında yer alıyor. Fakat ikinci ve daha fazla konut sahipliği hususunda, kredi kullandırılmasının özendirilmeyeceğini anlıyoruz.Bu bağlamda, İzmir’de konut piyasasındaki fiyat artışları son yıllarda çok yüksek olduğu için, izlenecek politikaları dikkatli takip etmemiz gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Finansmana erişim, yeni dönemde de gündemimizde olmaya devam edecek.  Seçici kredi politikalarına uygun olarak yatırım, üretim ve ihracatın desteklenmeye devam edileceği görülüyor. Bu kapsamda, uluslararası finansmana erişim imkânlarının arttırılması ve Merkez Bankası regülasyonları ile iş dünyasına daha fazla kredi verilmesi de hükümetimizin öncelikleri arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.

FAİZ ORANLARI YETERLİ SEVİYEYE ULAŞAMIYOR
Kur korumalı mevduat sisteminin sonlanması sonrası yapılacak tercihin önemini belirten Özgener, “OVP ile paralel olarak; Merkez Bankamız,21 Eylül’de gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısında politika faiz oranını 500 baz puan artırdı ve yüzde 30 seviyesine yükseltti. Böylece son dört toplantıda politika faiz oranı, toplam 21,5 puan artmış oldu. Yeni Ekonomi Yönetimi tarafından bugüne kadar atılan adımların ve niyetin doğru yönde olduğunu düşünüyorum. Kur Korumalı Mevduat(KKM)’dan çıkışların dövize mi yoksa TL’ye mi geçeceği konusundaki sonucun faiz kararlarına ve ekonomi politikalarına yön vereceğini görüyoruz. Bankalar, Kur Korumalı Mevduat’ın Türk Lirası’na çevrilmesine daha yüksek faiz veriyorlar. Ancak yüzde 40 ila yüzde 50 arası faiz getirisinin bile, yıl sonu döviz kurları beklentisinin altında kalmasından dolayı yatırımcıların beklentilerini tam olarak karşılamadığını gözlemliyoruz.Son olarak; Kur Korumalı Mevduat’tan çıkışı hızlandırmak amacıyla 25 Eylül itibariyle asgari faiz zorunluluğu kaldırılmış durumda.  KKM’den şu an itibariyle bir parça çıkış olsa da, Döviz Tevdiat Hesaplarındaki artış, esas hedef olan TL mevduatın artırılmasında istenilen durumu yaratmıyor. Mevcut seviyede,TL mevduat faiz oranları yeterli seviyeye ulaşmıyor.  Bu durum, politika faizlerinin enflasyon beklentisiyle uyumlu hale gelmesi gerektiğini bize gösteriyor” dedi.

VAKİT GEÇMEDEN ÇALIŞMALARA BAŞLADIK
Kınık Tarıma Dayalı İhtisas OSB ile ilgili de bilgi veren Özgener, “Ülkemizin ve bölgemizin zengin bitki florasını daha katma değerli hale getirmek amacıyla kurduğumuz Kınık Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin faaliyete geçmesini sağlayacak 1/25.000’lik imar planları onayı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden geldi.  Bugün yapılan Kınık OSB Müteşebbis Heyet Toplantısı’nın ardından dünyada tıbbi ve aromatik bilgiler, tohum, fide alanında ilk OSB olma özelliğine sahip Kınık OSB’nin yapım ihalesi için imzaların atıldığı haberini de paylaşmak istiyorum. Sağlıktan kozmetiğe, gıda sanayinden kimyaya kadar birçok endüstriye hammadde sağlamasını öngördüğümüz projemizin markalaşma, yerelleşme, yüksek katma değerli üretim ve ihracat hedeflerimizde önemli rol oynayacağına inanıyoruz.  Bu projemizden yola çıkarak İzmir Ticaret Borsası ve  Ege İhracatçı Birlikleri ortaklığında tasarladığımız Tıbbi ve Aromatik Bitkiler URGE’miz de geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanlığı tarafından onaylandı.Kurumlarımızla işbirliği halinde vakit kaybetmeden çalışmalara başladık. Projemiz sayesinde kümelenme anlayışını pekiştirerek, üretilen değerli ürünlerin yurtdışı pazarlarla buluşmasını sağlamayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.