GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
26 Eylül 2023 Salı 17:10

Başkan Öztürk rakamlarla açıkladı... Ekonomik kriz limanları vurdu!

Eylül ayı meclis toplantısında konuşan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, “Ekonomideki daralma eğilimi limanlarımıza yansımış durumda. Denizcilik Genel Müdürlüğü verilerine göre ilk sekiz ayda dökme yük yüzde 4,3 azaldı. Konteyner trafiğinin ise son aylardaki toparlanma ile geçen yılın çok az üstüne çıkması bekleniyor. İzmir ve Aliağa Limanları’nda elleçlenen konteynerin ise yıl sonunda yaklaşık 1,9 milyon TEU ile 2022 yılının bir miktar üstünde gerçekleşmesi öngörülüyor“ dedi

Diren ÇELİK / EGEDESONSÖZ- İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Eylül ayı olağan meclis toplantısı, İzmir Şubesi Meclis Başkan Vekili Ümit Yılmaz idaresinde, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk ve yönetim kurulunun katılımıyla gerçekleştirildi.

DÖKME YÜKTE AZALMA
Toplantıda konuşan Başkan Öztürk, ekonomik daralmanın İzmir Limanlarını etkilediğini kaydederek, “Ekonomideki daralma eğilimi limanlarımıza yansımış durumda. Denizcilik Genel Müdürlüğü verilerine göre ilk sekiz ayda dökme yük yüzde 4,3 azaldı. Konteyner trafiğinin ise son aylardaki toparlanma ile geçen yılın çok az üstüne çıkması bekleniyor. İzmir ve Aliağa Limanları’nda elleçlenen konteynerin ise yıl sonunda yaklaşık 1,9 milyon TEU ile 2022 yılının bir miktar üstünde gerçekleşmesi öngörülüyor” dedi

İZMİR’İN CAZİBESİ ARTACAKTIR
Başkan Öztürk, İzmir Limanının daha verimli hale getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Hükümetin 2024-2026 Yatırım Programı’nda yer aldığı üzere Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nın hayata geçmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. İzmir Limanı’nın verimli hale getirilmesi, Kemalpaşa Lojistik Merkezi’nin hizmete alınması, limanların demiryolu-karayolu bağlantısının güçlendirilmesi gibi yatırımlar da İzmir’in cazibesini artıracaktır” dedi

İHRACATI DARALAN SEKTÖRLER ARTIYOR
“Öztürk, hükümet tarafından açıklanan Orta Vadeli Programı değerlendirerek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası geçen hafta gösterge faizini 5 puan artırarak yüzde 30’e çıkarttı. Artan faizler ile iç talebin yavaşlatılarak fiyat istikrarının sağlanması hedefleniyor. Diğer yandan ihracatı daralan sektörlerimiz sürekli artıyor. Ekonomiyi rahatlatacak dış kaynak arayışı devam ediyor. Açıklanan Orta Vadeli Program hedeflerinin yeni yatırımlar için önemli bir çıpa olmasını temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.

HEPİMİZ İÇİN VERİMLİ GEÇMESİNİ DİLERİZ
Öztürk yarın gerçekleştirilecek lojistik fuarı programı hakkında şu ifadeleri kullandı:
Geçen yıl İZFAŞ tarafından ilki düzenlenen lojistik ve sektörünün İzmir buluşması olan Logistech Fuarı yarın açılıyor. Fuar katılımcılar, toplantılar ve çeşitli etkinlikler ile dolu dolu tasarlandı. İlk gün benim moderatörlüğümde saat 14.00-15.00 arasında Başkanlar Oturumu yapılacak. Diğer oturum başlıkları ise Denizcilik ve Lojistikte Yeni Trendler, Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri Ticaret Bakanlığı Destekleri, Limanlar Oturumu, Marsilya Port Oturumu, Lojistikte Gençlik, Teknoloji ve Güvenlik Vizyonları. Fuarın kısa sürede büyümesine katkı veren denizcilik ve lojistik sektörünün temsilcilerine, UTİKAD, TÜRKLİM, İzmir Deniz Nakliyecileri Derneği, DEFMED başta olmak üzere kardeş kuruluşlarımıza teşekkür eder, Logistech’in hepimiz için verimli geçmesini dileriz.

Öztürk açıklamalarının devamında küresel ticaret ve sektörel gelişmelere ilişkin şöyle konuştu:
Yılın son çeyreğine girmek üzere olduğumuz bir dönemde, gerek küresel ekonomide gerekse ülkemiz ekonomisinde durgunluk işaretleri artıyor. Avrupa Merkez Bankası faiz artırmaya devam ederken, ABD Merkez Bankası faizi sabit bıraksa da bir faiz artışı mesajı daha verdi. Ülkeler, yüksek enflasyonun kalıcılaşmasını önlemek için radikal adımlar atıyorlar. Ancak bu durumda ekonomiler ciddi oranda yavaşlıyor. Varili 90 doların üstüne çıkan petrol fiyatları da durgunluğu besliyor.

Küresel ticaretteki yavaşlamaya rağmen geçtiğimiz hafta dökme yük navlunlarında sezon kaynaklı yükselişler yaşanıyor. Baltık Kuruyük Endeksi, 1000 puan seviyelerinden 1600 puanın üzerine çıktı. Konteyner navlunları ise yeni bir dip yaptı. 21 Eylül haftasında Drewry Dünya Konteyner Endeksi yüzde 5,2 azaldı.

Şangay/Rotterdam hattında 40’lık bir konteynerin spot navlunu 1,172 dolara geriledi. Bu rakam geçen yılın yüzde 81 altında. Konteyner operatörleri sefer iptalleri ile navlunlardaki düşüşü durdurmaya çalışıyor. Geçen hafta planlanmış seferlerde iptal oranı yüzde 16’ya kadar yükseldi. Diğer yandan Panama Kanalı’nda gemilere uygulanan geçiş sınırlamasının yakın gelecekte navlunlarda bir düzeltmeye yol açması bekleniyor. Nitekim El Nino’nun etkisiyle suları azalan Panama Kanalı’nda bir geminin geçiş ücreti için 2,4 milyon dolar ödediği haberini okuduk.

Denizcilik sektörünün 2050 Net Sıfır Karbon hedefi doğrultusunda yeşil metonol ile çalışan ilk gemi, bu ay seferine başladı. Çevreci yatırımların maliyetinin de navlun fiyatlarında bir yükselmeye neden olması bekleniyor.

Gemi Acenteleri Yeni Hizmet Ücret Tarifesi Yönetmeliği, 19 Eylül’de Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu yönetmelik 19 Ekim’den sonra yürürlüğe girecek. Denizcilik sektörünün tüm tarafları 2008’den beri bu yeni ücret tarifesini bekliyordu. 15 yıldır ihtiyacı duyulan bu tarife, konteyner ve dökme yük acenteleri, armatörler ve sektörün tüm tarafların görüş ve talepleri doğrultusunda hazırlandı. Sadeleştirilip basitleştirilen tarife ile Türk Bayraklı gemilere yüzde 50 indirimin tüm sektörce uygulanması zorunluluğu getirildi.

Bu ay gündeme gelen en önemli konulardan biri de küresel ulaşım koridorları oldu. Gıda tedariki için çok önemli olan ve geçen ay kapanan Tahıl Koridoru’nda yeni bir gelişme olmadığı gibi, bölgedeki limanlar ve depolar sürekli askeri hedef haline geldi. Diğer koridor projelerine baktığımızda, Kuşak ve Yol Projesi’nin Türkiye üzerinden geçen demiryolu ayağı olan Orta Koridor; ülkemizi İran Körfezi’ne bağlayacak Orta Doğu Koridoru bizi doğrudan ilgilendiriyor. Diğer yandan Batı’nın, Çin’i ekonomik ve ticari yönden sınırlandırmak için öne attığı Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru ve Çin’in devam eden Kuşak-Yol Projesi, ticaret savaşlarını denizyolu ve limanlar üzerinde yoğunlaştırıyor. Ayrıca Avrupa ile Uzakdoğu, Şangay ile Kuzey Amerika arasında karbon emisyonunu azaltacak yeşil ulaşım koridorları kuruluyor.

Bize göre Türkiye Asya ile Avrupa arasında doğal bir köprü olarak bu koridorların hiçbirinin dışında kalamaz. Özellikle İzmir, 16 limanı ve iskelesi, 220 limana doğrudan bağlantısı, 5 milyon TEU’ya yakın kapasiteye sahip konteyner limanları ve yıllık 80 milyon tondan fazla yük elleçleyen limanları ile bu koridorların liman ayağında mutlaka yer almalıdır. Bu dileklerimizi dün Şangay’dan gelen bir ticaret heyetine de aktarma fırsatı bulduk. 

Sonbahar mevsimine girmemize rağmen turizm sektöründen güzel haberler almaya devam ediyoruz. Ülkemize gelen turist sayısı sekiz ayda 36 milyonu geçti. Turizm sezonunun uzaması da sevindirici bir gelişme. Ancak yüksek maliyetler Türkiye’nin rekabetçiliğini olumsuz etkiliyor. Ocak-Ağustos döneminde limanlarımıza 719 yolcu gemisi ve 906 bin yolcu geldi. 25 Eylül Pazartesi günü Egeport Kuşadası Limanı 7 gemiyi birden ağırladı. Celestyal Cruises firması da Kuşadası çıkışlı yeni Doğu Akdeniz seferlerini başladı. Gelecek yılın bu yıldan daha iyi olacağını tahmin ediyoruz. Çin’in pandemi sonrası uluslararası kruvaziyer pazarına dönmesinin etkilerini ise yeni sezonda yaşayacağız.