GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
5 Mayıs 2022 Perşembe 20:08

Başkan İduğ’dan UKOME'ye ‘görüş’ tepkisi!

Bornova Belediye Meclisi Mayıs ayı olağan meclis toplantısı Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ’un başkanlığında gerçekleştirildi. Mecliste AK Parti Grubu’nun verdiği önergelerin meclis gündemine alınmaması tartışmalara sebep oldu. AK Parti tarafından verilen yol çalışmalarına dair önerge için konuşan İduğ, UKOME'ye tepki gösterdi. Başkan İduğ, Bornova’da yapılan trafik değişiklerinden dolayı UKOME’nin kendilerine görüş sormaması sebebiyle rahatsız olduğunu dile getirdi.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Bornova Belediyesi Mayıs ayı olağan meclis toplantısının ilk oturumu Bornova Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclise Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ başkanlık etti.

Meclis toplantısı başlamadan önce, belediyenin Nisan ayında yaptığı faaliyetlere dair sinevizyon gösterisi meclis üyelerine sunuldu.

AK Parti grubu tarafından mecliste görüşülmesi üzerine verilen önerge meclis salonunda tartışmalara yol açtı. AK Partili meclis üyesi Cesim Çelik, ilçe sınırları içerisinde bulunan 6 sokaktaki çift şeritli yolun tek yönlü bir hale getirilmesi sebebiyle çevrede bulunan esnafın yaşadığı mağduriyet için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte UKOME ile görüşülerek yaşanan mağduriyetin çözülmesine dair meclise önerge sundu.

Önergeye dair CHP Grup sözcüsü Bahar Gürsul, ilgili müdürlüklerin o bölgeyi takibe alabileceğini söyleyerek gündeme alınmasına gerek olmadığını belirtti.

‘MECLİSİMİZ PASİFİZE EDİLİYOR’
Gürsul’un ifadeleri sonrasında AK Partili meclis üyesi Fatih Taştan, AK Parti’nin verdiği önergelerin dilek temenniye alınması sebebiyle meclisin pasifive edildiğini iddia ederek, “Verilen önergelerimiz CHP Grubu tarafından dilek temenniye atılması sebebiyle meclisimiz pasifivize ediliyor. Konuyla ilgili esnafa gidilmiş ve bu anlamda katkı koymak istemiş. Bürokrat madem yapacaktı neden yapmamış? Böyle bir defans hissetmeye başladık. Buradan sizin başkanlığınız altında çalışmak isteyenler var” dedi.

Taştan’ın ardından söz alan CHP Meclis Üyesi ve Meclis Birinci Başkan Vekili Hüseyin Ünal, “Daha önceden iletilmişti biz de UKOME ile yerinde inceledik. Bazı iyileştirmeler yapıldı. Tekrar düzenleme yapılacağı söylendi o yüzden komisyona gitmesine gerek yok” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN İDUĞ: UKOME'NİN BİZİMLE KONUŞUP KARAR ALMASI LAZIM
Konuyla ilgili söz alan Başkan İduğ, ilçe sınırları içerisinde yapılan yol değişikliklerinin UKOMEnin kendilerine danışması gerektiğini söyledi. Öncelikli olarak bunun düzeltilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan İduğ, bölgeyi yakından takip ettiğini anlatarak, “Benim daha büyük rahatsız olduğum bir şey var başkan olarak, Bornova’da yapılacak olan herhangi bir trafik değişikliğinin önce bize sorulması lazım. Büyükşehir Belediyemizin bu konuda önce bizimle konuşup ondan sonra karar alması lazım. Öncelikle bunu düzeltmemiz lazım. Bornova’da yapılacak herhangi bir sorun için bizimle iletişime geçilmesi gerekiyor. Ben orayı yakından takip ediyorum. Ek önergeye gerek yok. UKOME’den bu kararı çıkartacağım. Esnaf orada perişan durumda. Gerçekten olması gereken bir çalışma varsa hep birlikte hareket ederiz. Önergeye gerek yok. Bu konu benim takibimde” diye konuştu.

Verilen önerge oy çokluğuyla reddedildi.

Bornovalı çiftçilere ürün yetiştiriciliği ve çiftçiliği konusunda eğitim ve tohum desteğinde bulunulması için destekte bulunulması üzerine AK Partili Çelik, meclise önerge sundu. 

Taştan’ın ‘önergelerimizi reddediyorlar’ iddiaları üzerine söz alan Gürsu, “Kendileri tarafından önergeleri sürekli biz reddetmiyoruz. Bu haksızlık olur. AK Parti grubu tarafından verilen nice önergeler komisyonumuz tarafından görüşüldü. Belediyemizde tarımsal Hizmetler Müdürlüğü iyi çalışan bir müdürlük. Biz bu sebeple bu önergenin gündeme alınmasını gerek görmüyoruz” diyerek yeni verilen önergeyi de reddedeceklerini açıkladı.



TAŞTAN: O ZAMAN BU KOMİSYONLARI İPTAL EDELİM
AK Partili Taştan bu durumlarla sürekli karşılaşılması durumunda komisyonların iptal edilmesi gerektiğini söyleyerek, “Geçtiğimiz ay burada komisyonlar belirlendi. AK Parti ve CHP Grubu da ulaşım ve tarım komisyonuna üye verdi. UKOME ile yapılan çalışmaların hepsini dinledik. Ulaşım komisyonuna biz neden üye verdik? Tarım konusunda müdürlüğümüz iyi çalışıyorsa biz neden komisyona üye verdik? Komisyon bir şeyler yapmak ve katkı koymak istemiş. Önergeler bir kapı açar ve sinerji oluşturur. Bu sayede çalışmalar yapar. Önergelerimiz bir ufuk açmaktır. Çalışmaya bir başlangıçtır. Tamamında böyle durumlarla karşılaşacaksak bu komisyonların da iptalini talep edelim” dedi.

Eleştirilere cevaben Başkan İduğ, hali hazırda çalışmaların güzel bir şekilde sürdüğünü belirterek, “Biz hali hazırda güzel çalışmalarımızla bunu sürdürüyoruz. Komisyonlar farklı şekilde çalışmalarını sürdürebilir. Bu yapılan bir şey. Ulaşımla ilgili konuda ben birebir üstlendim. Tarımla ilgili çalışmamızı daha da geliştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Verilen önergenin gündeme alınması oy çokluğuyla reddedildi.

ENCÜMEN KARARLARININ YAYINLANMAMASI TARTIŞMAYA SEBEP OLDU
Meclisin dilek ve temenniler bölümünde yayınlanmayan encümen kararları tartışmalara sebep oldu. Söz alan AK Parti meclis üyesi Sait Tatlı, encümen kararlarının yayınlanmaması üzerine çalışma yapılıp yapılmadığını dile getirdi.

Başkan İduğ, encümen kararlarının kişisel verilerin korunması kapsamında gizli kalması gerektiğini belirterek konuyla ilgili bakanlığa görüş sorduklarını dile getirdi. İduğ, “Encümenle ilgili olarak; biz burada meclis kararlarını canlı yayın olarak veriyoruz. Encümen kararlarının biraz gizli kalması gerekiyor. Yasal olmasıyla ilgili bakanlığa soru sorduk. Kişisel olarak KVKK’ya bağlı olarak bakıldığında gizli olması gerektiğini düşünüyorum. Kaçak yapıyı gizli tutmak gerekir” ifadelerini kullandı.

‘GÖRÜŞ GELSE DAHİ BAĞLAYICILIĞI YOK’
AK Partili Taştan, görüş gelse dahi yasalarda olduğu için herhangi bağlayıcılığı olmadığını iddia ederek, “Yasada çok net bir şekilde aksine bir görüş dahi gelse hukuki olarak bir bağlayıcılığı yoktur. Encümen gizlidir kararlar alenidir der yasalar. Bundan önce de yapılıyordu bundan sonra da yapılması gerekiyor. Meclis üyelerine de ulaştırılması gerekir diye talepte bulunmuştuk” dedi.

Söz alan Gürsu, encümen kararlarının kamuyu ilgilendiren bir tarafı olmadığı için gizli olması gerektiğini söyleyerek, “Bazı kararlar düzenleniyor, bir karar aleniyse kamuyu ilgilendirdiği içindir. Encümen kararlarının kamuyu ilgilendiren bir taraf yok. İlgili cezalar ilgilisine tebliğ ediliyor. Aleni olmasını gerektirecek bir durum yok. Kişisel verilerin korunması gerekiyor, bu anlamda yayınlanması doğru değil” ifadelerini kullandı.

TAŞTAN: BORNOVA’DA YASA BİR ACAYİP ÇALIŞIYOR
AK Partili Taştan, Büyükşehir’de ve diğer ilçelerde bu kararların açık bir şekilde yayınlandığını söyleyerek, “Bornova’da yasa bir acayip çalışıyor. Büyükşehirde bu kararlar açık yayınlanıyor. Bornova’ya gelince kişisel veriler çıkıyor karşımıza. Bakanlık bile taklit ürünleri açıklıyor. Mahkeme kararları keza aleni durumda. Kaldı ki encümen kararlarını neden cezaya indirgiyoruz? Kişisel verilerin kanunu var da bilgi edinme kanunu yok mu?” dedi.

‘HİÇBİR ŞEYİ SAKLAMIYORUZ’
Eleştiriler üzerine Başkan İduğ, “Encümen kararlarıyla ilgili çok kısa bir süre yayınlanmış daha sonra vazgeçilmiş. Mevzuatta encümen kararlarıyla ilgili herhangi bir ifade yoktur yazıyor. Biz hiçbir şeyi saklamıyoruz. Şeffaf bir belediyeyiz. Bakanlık görüşünü bekliyoruz” cevabını verdi.