GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
5 Mayıs 2022 Perşembe 18:11

Konak’ta Necip Fazıl tartışması... Meclisten 'siyasi' veto!

AK Partili meclis üyelerinin Konak’ta herhangi bir bulvar ya da kültür merkezine ‘Necip Fazıl Kısakürek’ isminin verilmesi ile ilgili önerisi tartışmalara neden oldu. CHP’li meclis üyeleri Kısakürek’in siyasi kimliğinden ötürü öneriyi ilk olarak komisyonlarda sonra da mecliste reddetti.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Konak Belediyesi Mayıs olağan meclis toplantısının ilk oturumu Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nden Başkan Abdül Batur’un yönetiminde toplandı. Mecliste ilçe açısından pek çok önemli karar imza atıldı. Meclisin açılışında Başkan Batur, belediyenin son 1 aylık süreçte çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Meclis üyelerinin önerisiyle ‘Sokak Hayvanlarını Koruma Komisyonu’ kuruldu. Komisyona Cumhur Ter, Nurten Serhatbeyi, Sibel Hür, Nazlı Kurt ve Ahmet Yeniçırak seçildi. Komisyon ilk olarak iş olarak, Çocuk Hakları Komisyonu ve Eğitim Komisyonu ile birlikte çocuklardaki hayvan korkusu ve sokakta yaşayan hayvanların hakları ile ilgili bilinçlendirme için çalışması yapacak.

Mecliste, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan gelen yönetmelik de gündeme alındı. “Bağımsız Sıfır Atık Toplayıcıları”na ilişkin yönetmelikte belirtilenlerin Konak Belediyesi’nce bir süredir uygulanıyor olduğuna dikkat çeken Başkan Batur, ilgili komisyonların Konak Belediyesi’nin çevre ve geri dönüşüm ile geri dönüşüme sahada çalışanların hakları konusunda ne kadar öngörülü bir belediye olduklarının ortaya çıktığını ifade etti.

ANLAMLI GÜNLERE ÖZEL AÇILIŞLAR
Meclis açışında konuşan Başkan Batur, 23 Nisan ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Çınarlı Rekreasyon alanı içinde yer alan Sancar Maruflu Bilim Merkezi’nin açılışını yaparak çocuklarla buluşturduklarını hatırlattı. Konak’taki tüm çocukların merkezden yararlanması için çalıştıklarını ifade eden Başkan Batur, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda ise Çınartepe Aydın Erten Rekreasyon Alanı ve Macera Parkı’nı Konak halkıyla buluşturacaklarını müjdeledi. Belediyenin Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan, harabe haldeyken devralarak yeniden düzenlediği,  bir de Macera Parkı ekleyerek yenilediği, İzmir’e nefes aldıran noktalardan Çınartepe’deki alan, 19 Mayıs’ta yapılacak törenle halkın kullanımına açılacak.

AVRUPA ŞEREF BAYRAĞI KONAK'TA
Başkan Batur, Avrupa Konseyi’nce 150’ye yakın belediye arasında beş başarılı belediyeye verilen Avrupa Diploması ödülünü Konak Belediyesi’nin aldığını ve Avrupa Şeref Bayrağı’nın Konak’a verildiğini ifade etti.

KADIN FUTBOL TAKIMINDAN PLAY-OFF MÜJDESİ
Öte yandan Başkan Batur, Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi B grubunda mücadele eden Konak Belediyesi Kadın Futbol Takımının play-off’a kalmayı garantilediğinin de müjdesini vererek takım oyuncularını ve teknik ekibi kutladı.

BALKAN MASASI OLUŞTURULDU
Başkan Batur, belediyede bir Balkan Masası oluşturduklarını ve meclis üyesi Birol Özkardeşler’in gönüllü olarak Balkan Masasında görev aldığını söyledi. Batur, Balkan Masasının, Balkan kökenli vatandaşların belediyeyle olan iletişimlerinin sağlanmasında büyük rol üstleneceğini ifade etti.

ATIK YÖNETİMİNDE ÖNGÖRÜLÜ BELEDİYE
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünün hazırladığı “Bağımsız Sıfır Atık Toplayıcıları”na ilişkin usul ve esaslar hakkındaki ek önerge gündeme alındı. Çevre ve hukuk komisyonlarına havale edilen önerge hakkında bilgi veren Başkan Batur, Konak Belediyesi’nin İzmir Sokak Toplayıcıları Geri Dönüşüm İşletme Kooperatifi (İzgekoop) ile başlamış olduğu projeyi hatırlattı. Atık toplayıcılarını tek bir çatı altında toplayan ve daha disiplinli bir çalışma yapılmasına olanak veren protokolü bir süredir uyguladıklarını vurgulayan Başkan Batur, bakanlıktan gelen yönetmeliği öngörmüş olduklarının altını çizerek şöyle konuştu:

“Aylardır sürdürdüğümüz çalışma neticesinde kooperatif ve geri dönüşüm firmasıyla protokol imzaladık. Önemli bir çalışma yürüttük ve sokaktaki ambalaj atığı toplayan kardeşlerimizin yaptığı işin, hem disiplin altına alınması hem de alanda çalışanların haklarının korunması noktasında önemli bir çalışmayı başlattık. Şu anda bakanlık bir yönetmelik çıkardı. Biz uyguladığımız bu çalışmada gördük ki zaten yönetmelikte ne yazıyorsa onu yapmışız. Takip ederek sürdürülebilirliğini sağlayacağımız bir çalışma yapıyoruz. Emeği geçen tüm arkadaşlarımızı kutluyorum. Komisyondaki arkadaşlarımız da yapacakları incelemelerde bu çalışmayı öngörmüş bir belediye olduğumuzu tespit etmiş olacak.”

MÜLTECİLER GÜNÜ ETKİNLİK KARARI
Dünya Mülteci Günü kapsamında kentte yaşayan mültecilerle ilgili çalışmalar yapılması ile ilgili meclis üyelerinin önergesi de kabul edildi. Önerge, İnsan Hakları ve Kent Konseyi Komisyonu’na gönderildi.  Parkların ve oyun alanlarının bütün çocukların erişebileceği hale getirilmesi ve engelli çocukların da gelişimi açısından özel oyun alanlarının hazırlanması ilgili meclis üyelerinin önerisi de Engelsiz Yaşam, Çevre ve Sağlık komisyonlarında görüşülecek.

ZORLU YENİDEN KONAK'TA
Geçmiş meclis oturumlarında Konak Belediyesi Meclisi’ne gelen Zorlu Konak Projesi ile ilgili itirazlar karara bağlanmamış ve Konak Meclisi daha önce vermiş olduğu ‘134 metrelik’ ruhsatın kazanılmış bir hak doğurduğu belirterek son kararı İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’ne bırakmıştı ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu da karar yetkisinin Konak Belediyesi’nde olduğunu ifade ederek itirazları yeniden Konak Belediyesi’ne gönderdi. Önerge İmar ve Hukuk Komisyonu’na gönderildi.

Ayrıca Konak Belediyesi’nin İzmir Kadın Dayanışma Derneği, Balkan ve Ada Türkleri Derneği işbirliği sözleşmesi imzalaması ile ilgili önerileri de Hukuk Komisyonu’na gönderildi.

NECİP FAZIL İSMİ ‘SİYASİ’  TARTIŞMASI
AK Partili meclis üyelerinin Konak ilçesi sınırlarındaki bir bulvar ya da kültür merkezine Necip Fazıl Kısakürek isminin verilmesi önerisi de mecliste tartışmalara neden oldu. Gündem maddesinin görüşüldüğü Hukuk – Çevre - Spor ve Eğitim - Tarihsel ve Kültürel Değerleri Koruma komisyonlarında öneri ‘Necip Fazıl Kısakürek’ isminin ‘siyasi’ olduğu gerekçesiyle kabul görmedi.

‘NAZIM HİKMET NE KADAR SİYASİ İSE NECİP FAZIL DA O KADAR SİYASİDİR’
Gündem maddesi ile igili söz alan AK Partili Meclis üyesi Hıdır Alptekin şimdiye kadar isim önerilerini ‘siyasi’ olarak bakmadıklarını belirterek  “Bütün önerileri geçirdik. Necip Fazıl Kısakürek isminin siyasi olduğu gerekçesiyle ret edildiğini komisyonlardaki arkdaşlardan öğrendim. Nazım Hikmet ismi ne kadar siyasi ise Necip fazıl ismi de o kadar siyasidir. Bu önergenin tekrar komisyonlarda gündeme alınmasını öneriyorum.” dedi.

NECİP FAZIL’IN SÖZÜ HATIRLATILDI
CHP’li meclis üyesi Ulvi Puğ da Necip Fazıl Kısakürek’in şairlik kısmı ile ilgili bir itirazlarının olmadığını belirterek neden reddettiklerini açıkladı. Puğ “Atatürk’ün ‘Egemenlik kayıtsız şartsız Türk Milleti’ne aittir’ sözüne karşı ‘Hakimiyet hakkındır kayıtsız, şartsız’ yazılmasını öneren birisini ben siyasi olarak kabul görürüm ve bu isim önerisini kabul edemem. Benim kararım siyasidir. Komisyonun kararına saygı duyulmasını öneriyoruz.” diye konuştu.

BİZ DE BUNDAN SONRA KARARLARI GÖZDEN GEÇİRECEĞİZ
AK Partili Meclis üyesi İsmail Özen de grup olarak bundan sonra benzer şekilde tavır alacaklarını belirterek şunları söyledi:

 “Biz de bundan sonra benzer bir şekilde tavır alırız. Biz önerilen ismin siyasi kimliğinden ziyade, sanatçı, şair ya da sporcu oluşu yönünden karar alıyoruz.  Karar alınırken bunların göz önüne alınmasının daha uygun olduğunu düşünüyorum. Biz de bundan sonraki kararları gözden geçireceğiz”.

Necip Fazıl Kısakürek isminin herhangi bir bulvar ya da kültür merkezine verilmemesi ile ilgili önerge mecliste oy çokluğu ile kabul edildi.

Diğer gündem maddeleri de oybirliği ile mecliste kabul edildi.