GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
1 Haziran 2018 Cuma 21:34

Başkan Çalkaya’dan AVM çıkışı: Engel değil destek olmak lazım

Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya Üçkuyular’da yapımı devam eden İstinyepark AVM Projesi’nin durdurulmasının söz konusu olmadığını söyledi. Çalkaya, “Projede kanun ve imar planlarına aykırı bir şey yok. Yatırıma engel değil destek olmak lazım” dedi.

EGEDESONSÖZ-  Doğuş ve Orjin Grup’un İzmir’de yaptığı İstinyepark Projesi’nin planlarıyla ilgili başlayan tartışma sürüyor. İzmir İdare Mahkemesi, projenin bulunduğu alanda daha önce yer alan Vergi Dairesi’nin Karabağlar sınırları içinde bulunan yolun karşısındaki Maliye Meslek Lisesi’nin bahçesine taşınmasını içeren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı planlarını iptal etmişti. İzmir’e Sahip Çık Platformu başta olmak üzere bası isimler, “Proje durdurulsun, inşaata nokta konulsun” açıklamasında bulundu.

- KARABAĞLAR’DAN O AVM İÇİN AÇIKLAMA: MUHATABI DEĞİLİZ!

İstinyepark İzmir’in inşaatını üstlenen Orjin Grup Yönetim Kurulu Eşbaşkanları Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım yaptığı açıklamayla projenin devam edeceğini belirtti. Mahkeme kararının, AVM inşaatının alanını değil Karabağlar sınırlarındaki okul-vergi dairesi planlarıyla ilgili olduğu dile getirildi. Kurşun ve Yıldırım, ortak açıklamada, “Yatırımının durdurulması söz konusu değildir. İzmir’e yapılan bu proje bölgeye değer katacaktır. Bunu engellemek isteyenler ve yanlış algı yaratanlar da başaramayacakladır" ifadelerini kullandı.

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nun, “Planlar iptal edildi ama okul ve vergi dairesi inşaatı tamamlandığı için kazanılmış hakları var. Biz belediye olarak oturma ve yapı kullanma izin belgelerini verdik. Oradaki binalar yıkılamaz” açıklamasından sonra bir değerlendirme de Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’dan geldi. Çalkaya, belediyenin Üçkuyular’daki AVM inşaatını durdurmasının söz konusu olmadığını belirtti.

PLAN YENİ DEĞİL YILLAR ÖNCE YAPILDI
Egedesonsöz’e konuşan Başkan Çalkaya, “Mahkeme kararı olarak kamuoyuna sunulan şey Balçova sınırlarındaki İstinyepark Projesiyle ilgili değildir. Şirket, burasını satıl almış, almamış bu bizi ilgilendirmiyor. Ama ilgilendiren şey şudur. Buranın planları 1998 yılında yapılmış. Balçova Belediyesi’nin meclisinden de aynı yılın Ağustos ayında kabul edilmiş. Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura bu bölgeyi planlamış, uygulamış. Şimdi birilerinin çıkıp da ‘imar verildi, ayrıcalık yapıldı’ demesi doğru değil. Şirketin kazanılmış hakkı yıllar öncesine dayanıyor.” dedi.

HER ŞEYİ YASAL!
Başkan Çalkaya, İstinyepark’ın projesinin yasa ve yönetmelikleri uygun olduğu için belediyeye de vergisini ödediğini belirtirken eleştirenlerin ve “yık” çağrısında bulunanların öncelikli olarak Karayolları’na ait Balçova’da bulunan Selway Outlet’e bakmasını istedi. Çalkaya, “Ne yazık ki oradaki işyerlerinin hiçbirisinin ruhsatı yok. Nasıl yapıldı, hangi şartlarda yapıldı bilmiyoruz. Sürekli dükkan ve işyeri olarak bilinen yapılar artıyor. Kimsenin bize belediye olarak bir şey sorduğu da yok. Bu AVM için çağrıda bulunanlar öncelikli olarak oraya da baksınlar. Bizim yerel yönetimler olarak yapmamız gereken şeyler yatırımcının önünü açmaktır. Kazanılmış hakkı engellemek, yatırımı durdurmak işimiz değildir. Bir AVM zincirinin mantar gibi çarşıya, pazara market açmasına izin vermedim. Ama bu zincir mahkeme kararıyla süreçten galip çıktı. Yargılandım ve ceza almaktan son anda kurtuldum. Bir belediye başkanı kendi başına ‘yıkarım, yaptırmam’ diyemez. Biz de belediye olarak demeyeceğiz. Şu anda muhattap Çevre ve Şehitcilik Bakanlığı ve mahkeme yeni yapılan Vergi Dairesi Alanı için karar vermiş. Ancak yarın başka bir Mahkeme orayla ilgili bir karar verirse biz gereğini yaparız. İnşaatın devam ettiği alan ile ilgili bir mahkeme  kararı  çıkarsa uygulamak  görevimiz” diye konuştu.