GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
31 Temmuz 2023 Pazartesi 13:47

Araştırmacı Yaldız, CHP’li vekilleri hedef aldı: Sessiz kalanlar ‘Soyer gitsin’ diyor!

İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü, Gazeteci Ümit Yaldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in mezarlık ve katı atık tesisi konusunda yazdığı mektup konusunu yorumladı. Yaldız, Başkan Soyer’in İzmir’in temel sorunlarını gündeme taşımasına rağmen siyaset alanından beklenen desteği alamadığını belirterek, “İzmir’in en temel sorunları ile ilgili CHP’li belediye başkanına destek olmayacaklarsa bu vekiller ne zaman olacaklar? ‘Soyer gitsin’ diyorlar demek ki. Aralarında kendilerinden biri büyükşehir belediye başkanı olmak istiyor olabilir. Sonuç bu çıkıyor" dedi.

EGEDESONSÖZ- İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü, Gazeteci Ümit Yaldız, SonSöz TV’de yayınlanan programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı. Programın gündeminde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yazdığı mektup vardı.

MEZARLIK DAHA ÇOK ÖNCELİKLİ AMA ÇÖP DE ÖNEMLİ…
Harmandalı Çöplüğü’nün kullanım dışı bırakılması ile ilgili mahkeme kararının çıkması ve mezarlık yeri alanlarının daralması konusunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazmasını yorumlayan Ümit Yaldız, “İzmir’in seçilmiş belediye başkanı Sayın Tunç Soyer, bu kentin temel meseleleriyle ilgili önemli açıklamalar yapıyor. Kentin şu an bir çöp sorunu var. Harmandalı’da ömrünü tamamlamış bir alan var. Alternatif alan bulunasıya kadar değerlendirilmesi gerekiyor. Çöp koyacak yer bulunması gerekiyor. Bununla ilgili açıklama yapıyor, cumhurbaşkanına mektup yazıyor. Bir diğer konu da mezar yeri ile ilgili… Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘ölülerimizi gömeceğimiz yer yok, hazine bize yer vermiyor’ diyor. Mezarlık daha çok öncelikli ama çöp de önemli… Çöpü koyacak yer bulamazsanız salgın hastalık olur. Ödemiş ve Bergama’ya tesisler yapıldı ancak çöpü oraya götürmenin maliyeti var. İzmir’de çöp konusu çözülemedi” dedi.

YA ADAY OLACAKLAR YADA KENTLE ALAKALARI YOK!
Konuyla ilgili CHP siyasetinin atıl kaldığını söyleyen Gazeteci Yaldız, Soyer’in yalnız bırakıldığını belirterek, “‘Ölülerimizi gömecek yer bulamıyoruz’ diyor sayın Soyer. Hazine İzmirlilere de ait olan bir yer vermiyorsa Büyükşehir Belediye Başkanı bunu köpürtür. CHP’den sayın Rıfat Nalbantoğlu’nun bir açıklaması vardı konuyla ilgili. Kendisinden istifade de ettim. Peki İzmir’in en temel sorunları ile ilgili CHP’li belediye başkanına destek olmayacaklarsa bu vekiller ne zaman olacaklar? ‘Soyer gitsin’ diyorlar demek ki. Aralarında kendilerinden biri büyükşehir belediye başkanı olmak istiyor olabilir. Sonuç bu çıkıyor. Ya da bir adayınız var Soyer dışında… Soyer’in bir kamuoyu yaratmasını istemiyorsunuz, içinizden gelmiyor demek ki. Retweet yap, soru önergesi ver. Mezarlık konusuyla, çöp konusuyla ilgilenemeyeceklerse neyle ilgilenecekler? Çuvalla para alıyorsunuz. Bu sorunları gündeme almamalarını Soyer’in koynu gündeme getirmesine bağlıyorum. 3-5 ay sonra adaylar çıkacak, aday var demek ki yada bu kentle alakaları yok. Kent gündemine hiç bu kadar duyarsız bir dönem olunmamıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kocaoğlu döneminde geçmişte hazineden yer satın almıştı. İşçiler bugün grevde… Pandemi, ekonomik kriz gibi sebeplerden dolayı İzmir’in de belediyelerinde ekonomik sorunlar baş gösteriyor. Kasası müsait olsa hazineden yer alacak. Mesela Sayın Kocaoğlu bu kentin meselelerini gündeme getirdiğinde en az 3 vekil omuz atardı. Soyer’in bu önemli açıklamalarını es geçmelerini anlamıyorum. Sayın Soyer sonuçta bir siyasetçi… Yine yakın gelecekte seçim var. İzmir halkının seçmenin ruh hali ortada. Değişim diye bir açıklama yaptı. Felsefi olarak doğru bulsam da fazla felsefi buldum. Türkiye’de işler böyle yürümüyor, lider odaklı yaklaşım var, gelen lider felsefi değişimi yapsın istiyor. Diğer yandan Sayın Soyer görevini devam etmek istiyor. Kent seçmeninde bir kırılma var, öfke var genel seçimden kaynaklı. Bu havanın değişmesi lazım… Soyer’in önüne iktidar muz orta yapmış, rövaşata çakmasın mı? Bence vurdu, gol oldu. Çöp tesisin ortadan kalkmış, çöp koyacak yer kalmamış. İstemişsin mahkemelik olmuş, engellenmiş ve senin katı atık tesisin kalmamış. Böyle bir açıklama önüne getirilmiş. İktidar partisinin temsilcilerinin Soyer’in önüne bu ortaları yaptırmaması gerekirdi. Mezarlık, Allah gecinden versin her an hepimize lazım olabilecek bir şey. Şu an 100 km öteye gömü var. Böyle bir ihtiyacın varlığı siyasal bir sorundur. Hazinenin yüzlerce dönüm arazisi var. Bu sorunu görmezden gelmemeleri gerekirdi ve Soyer kendisini topluma mal etmemesi için iktidar gollük pas vermemeliydi. Çünkü İzmir temel sorunlar konusunda cezalandırılıyor algısını taşıyor. AK Parti seçmeni bile hükümetin yeteri kadar hizmet getirmediğine inanıyor” şeklinde konuştu.

AK PARTİLİ VEKİLLERİN REFLEKSLERİ ZAYIFLAMIŞ GİBİ
‘Halk, Soyer’in ardından gider mi?’ sorusuna yanıt veren Yaldız, “Eğer bu kent, bu halk kendi sorunlarını çözme konusunda elinde gelenin yaptığını görürse ardından gider. Geçmişte yaşanan arsenik olayı bir örnektir. ‘Suya arsenik karıştı’ denilerek yapılan manipülasyonun sonucunda ‘arseniki sek içeriz, oy da vermeyiz’ noktasına geldi halk. 2009 seçimlerinde AK Parti, Bayındır dışında sonuç alamadı. Ki o dönem 8 ilçeleri vardı. Bunlar önemli sorunlar, temel sorunlar. Başta Hamza Dağ olmak üzere, İzmir’in vekillerinin, Atilla Bey’in kentin sorunlarına duyarlılıkları var. Ben olsaydım mesela mezarlık meselesini bu noktaya getirtmezdim. Siyasetten refleksleri zayıflamış gibi görünüyor. İzmir’den kimseyi kabineye almıyor Sayın Erdoğan, burayı gözden çıkarmış gibi…” ifadelerini kullandı.