GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
1 Kasım 2021 Pazartesi 13:22

Akaryakıta zam gelince, taksiciler fiyatta revize istedi

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası artan maliyetler nedeniyle taksi tarifelerinde zam kararı alırken UKOME kararı sonrası yeniden zam gelince düzenleme istedi. Oda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yazdığı yazıda yüzde 15 zam oranını yüzde 22 seviyesine çıkarttı. Oda Başkanı Celil Anık, “Yüzde 30’un üzerinde bir maliyet artışı var. Düzenleme sadece kilometre gidiş rakamlarını revize edecek” dedi.

EGEDESONSÖZ - Akaryakıta ardı ardına gelen zamlar taksi ve dolmuşçuları zor durumda bırakırken fiyatlarda revizyon kararı alındı. İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası belirlediği yeni tarifede yüzde 15 oranında bir zam yaparak kararı UKOME’de onaylattı. 15 Ekim’de kabul edilen tarifenin hemen ardından 18 Ekim’de mazot, benzin ve LPG’ye yüksek oranda zam geldi. Bunun üzerine fiyatın ikinci kez güncellenmesinin önüne geçmek ilgili kurumlara yazı yazıldı. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği üzerinden UKOME’ye gönderilen yazıda işlemlerin durdurulması istendi.

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası yeni güncel planlamaya göre zam oranını yüzde 22 seviyesine çıkarttı. Tarifeye göre, indi bindi fiyatı olarak gösterilen kısa mesafe 10 TL kalacak. Taksimetre açılış fiyatı da eskisi gibi 4,20 TL’de sabitlenecek. Sadece kilometre başına alınan 4,30 TL’ye zam yapılacak.

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Celil Anık akaryakıta gelen zam oranlarıyla birlikte maliyetlerin yüzde 30’u aştığını söylerken İzmirlilere mümkün olan en az oranı yansıttıklarını söyledi. Anık, “İkinci defa bir düzenleme yapmamak için bu kararı aldık.  Yasal olarak 3 ay sonra revize edebilirdik ama bunu tekrarlamak istemedik. Mümkün olan en iyi koşullarda mutabık kalarak karar kıldık” dedi.

Yeni uygulamanın 15 gün içinde taksimetreler ayarlandıktan sonra hayata geçeceğini söyleyen Başkan Anık, “Bu karar UKOME’den onaylandığında sadece metropol eski ilçeleri değil dış ilçelerimizi de kapsayacağı için bağlayıcı olacaktır” diye konuştu.