GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
1 Kasım 2021 Pazartesi 09:38

Kasaptaki ete her hafta zam!

Kıyma, kuşbaşı, biftek, bonfile gibi ürünlere her hafta 2-3 lira zam gelince, vatandaşın evine götürdüğü et de azaldı. Kasap Cumali Barak, “Karkas et, bir ayda 45 liradan 52 liraya yükseldi. Eskiden haftada yarım kilo kıyma alan vatandaş, artık 250 gram alabiliyor. 100 gram kıyma isteyen bile var. Bonfileyi ancak parası olan yiyebiliyor” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Hayat pahalılığı her geçen gün kendini daha fazla hissettirirken, kırmızı et fiyatlarındaki artış da durdurulamıyor. Her hafta 2-3 lira civarında artan et fiyatları, insanları kırmızı et tüketiminden uzaklaştırmaya başladı.

SATIŞLAR YÜZDE 40 ORANINDA AZALDI
Mahalle kasabı olarak yıllardır müşterilerine hizmet veren Cumali Barak, kesimlik hayvan sıkıntısı nedeniyle piyasaya et sürümünün azaldığına işaret etti, bu nedenle de tüccarın rakamları yükselttiğine dikkat çekti.  Karkas etin bir ayda 45 liradan 52 liraya çıktığını belirten Barak, “Ete zam gelmeyen hafta görmez olduk. Bu işten biz de mustaribiz. Çünkü satışlarımız, yüzde 40 oranında düştü” dedi.

BÖYLE GİDERSE VATANDAŞ YİYECEK, BİZ SATACAK ET BULAMAYACAĞIZ
Kıymanın kilosunun bir haftada 80 liradan 82 liraya, kuşbaşının 90 liradan 92 liraya, bifteğin 102 liradan 105 liraya, bonfilenin 134 liradan 137 liraya, ciğerin 74 liradan 76 liraya çıktığını belirten kasap Cumali Barak, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Karkas et fiyatları sürekli artış gösteriyor. Bu da perakende satışlara küçük küçük yansıyor. Sonuçta vatandaşın alım gücünün üstünde rakamlar oluştu. Keşke eti vatandaşa çok ucuza satma imkanımız olsa. Eskiden evine haftada bir kilo kıyma alan müşterim, bir süre önce bunu 500 grama, geçen hafta da 250 grama düşürdü. Benden sırf yemekte et kokusu olsun diye 100 gram, 75 gram kıyma isteyenler var. Böyle durumlarla karşılaşınca çok üzülüyorum. Bifteğin, bonfilenin yanına yaklaşan yok. Ancak parası olanlar bunları yiyebiliyor. Hayvancılık, besicilik yeniden canlandırılmazsa, yakın bir zamanda vatandaş yiyecek, bizler de satacak et bulamayacağız.”