GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
26 Şubat 2016 Cuma 11:19

AVM düzenlemesi: Esnafa yüzde 5 kotası!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, AVM’ler için düzenleme yaptı. Yeni yönetmelikle bir işletmeye AVM ruhsatı verilebilmesi için en az 5 bin metrekare zorunluluğu getirilirken, esnaf ve sanatkarlar için de yüzde 5 kotası koyuldu.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, son dönemde sayıları giderek artan ve küçük esnafın isyan ettiği Alışveriş Merkezleri (AVM) hakkında düzenleme yaptı.

Bakanlık tarafından açıklanan alışveriş merkezleri hakkındaki yönetmelikte, AVM’nin tanımı, kapsamı, rekabet koşulları gibi birçok konuda düzenleme gerçekleştirildi.

EN AZ 5 BİN METREKARE 30 İŞYERİ
Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikte bir işletmenin AVM sayılabilmesi için en az 5 bin metrekare satış alanına sahip olma, içinde en az biri büyük mağaza niteliğini taşımak şartıyla beslenme, giyinme, eğlenme, dinlenme, kültürel ve benzeri ihtiyaçların bir kısmının veya tamamının karşılandığı en az on işyerine ya da büyük mağaza niteliği taşıyan işyeri bulunmasa dahi beslenme, giyinme, eğlenme, dinlenme, kültürel ve benzeri ihtiyaçların bir kısmının veya tamamının karşılandığı en az otuz işyeri bulunma zorunluluğu getirildi. 

İBADET YERİ, SAĞLIK ALANI, ÇOCUK OYUN ALANI ZORUNLULUĞU
AVM’lerde kullanımı ücretsiz olacak şekilde; sosyal ve kültürel etkinlik alanı, acil tıbbi müdahale ünitesi, ibadet yeri, bebek bakım odası, çocuk oyun alanı ve dinlenme alanları ile ortaklaşa kullanma, korunma veya faydalanma için zorunlu olan diğer alanlar oluşturulacak.

Engelliler ile yaşlı ve çocukların ihtiyaçları dikkate alınarak oluşturulacak ortak kullanım alanlarının Yönetmeliğe ve Türk Standartları Enstitüsünün ilgili standartlarına uygun olarak oluşturulmasından alışveriş merkezi maliki, amacına uygun olarak kullanılmasından, bu alanlarda oluşabilecek kazalara karşı gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmasından ve bu alanlara ilişkin diğer yükümlülüklerin yerine getirilmesinden alışveriş merkezi maliki ile yönetimi müştereken sorumlu olacak.

Bakanlık, belirtilen kriterlerin altında olan projelere Alışveriş Merkezi yapı ruhsatı vermeyecek.

ACİL TIBBİ MÜDAHALE ÜNİTESİ
Acil tıbbi durumlarda ilk müdahalenin yapılabilmesi ve ihtiyaç halinde en yakın hastaneye sevkin sağlanabilmesi amacıyla alışveriş merkezinin kolay ulaşılabilir bir yerinde en az 20 metrekare büyüklüğünde acil tıbbi müdahale ünitesi oluşturulacak.

Acil tıbbi müdahale ünitesinin girişinde Acil Tıbbi Müdahale Ünitesi yazısı ve işareti yer alacak. Acil tıbbi müdahale ünitesinin yeri yönlendirme levhalarıyla gösterilecek.

ESNAF VE SANATKARA YÜZDE 5 KOTASI
Yönetmelikte AVM’lerdeki artışa ve yaratılan ağır rekabet koşullarına isyan eden  esnaf için özel düzenleme getirildi. Alışveriş merkezinde; esnaf ve sanatkâr işletmecilerine rayiç bedel üzerinden kiraya verilmek üzere, toplam satış alanının en az yüzde beşi oranında, geleneksel, kültürel veya sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra edenlere, en fazla rayiç bedelinin dörtte biri tutarında kiraya verilmek üzere, toplam satış alanının en az binde üçü oranında yer tahsis edilecek.

Tahsis edilen işyerlerine ilişkin kiralama duyurusu, ilgili üst meslek kuruluşuna ve üyelerine duyurulmak üzere o ilin esnaf ve sanatkârlar odaları birliğine alışveriş merkezi yönetimince yazılı olarak gönderilecek. Başvuruları değerlendirmeye ve tahsis edilen işyerlerini kiraya vermeye alışveriş merkezi maliki yetkili olacak. Bu işyerleri, usulüne uygun başvuru yapan ve kiralama şartlarını kabul eden esnaf ve sanatkâr işletmecileri ile geleneksel, kültürel veya sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra edenlere kiralanacak.

İNDİRİMLİ SATIŞ DÜZENLEMESİ
Yönetmelikte indirimli satışlar için de düzenlemeye yer verildi.   Sürekli indirimli satış türünü gösterir ya da çağrıştırır ibarelerin alışveriş merkezince kullanımı, içindeki perakende işletmelerin her birinin sürekli indirimli satış yapmasına bağlı olacak. Bu ibarelere, alışveriş merkezinin ön cephesinde kolaylıkla görülebilir ve okunabilir bir şekilde yer verilecek. Beslenme, eğlenme, dinlenme, kültürel ve benzeri hizmetlerin ve hızlı tüketim mallarının satışını yapan lokanta, sinema, berber, terzi ve market gibi perakende işletmeler ile niteliği itibarıyla sürekli indirimli satış türüne uygun olmayan diğer perakende işletmeler söz konusu hükmün uygulanmasında dikkate alınmayacak.