GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
3 Mart 2022 Perşembe 18:54

'Şapkadan tavşan çıkarması beklenemez' Bayraklı'da zam gerginliği!

Bayraklı Belediyesi'nin Mart ayı olağan meclisinin ikinci oturumu tartışmalara neden oldu. Bazı müdürlüklerdeki ücretlere yüzde 36,20 zam yapılması talebi sonrası söz alan AK Partili isimler Bayraklı Belediyesi'ndeki borçların arttığı yönünde eleştirilerini yöneltirken, CHP'li isimler ise yatırımlara dikkat çekti. CHP sıralarından söz alan Grup Başkanvekili Cindi Can Polat ise yatırım eleştirilerine, " Bütün kamu kurum ve kuruluşlarının yatırımlarını durdurdukları, yeni yatırımlara girişmediği bir ortamda belediyede, Bayraklıda şapkadan tavşan çıkarması beklenemez" diye konuştu

Oktay GÜÇTEKİN /  EGEDESONSÖZ - Bayraklı Belediyesi'nin Mart ayı olağan meclisinin ikinci oturumu gerçekleştirildi. Bayraklı Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen oturuma Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal'ın yokluğunda Başkan Vekili İrfan Önal başkanlık yaptı.

Meclis oturumunda ise bazı müdürlüklerdeki işlemlere ilişkin ücretlerdeki fiyat tarifelerinin güncellenmesi konusu gündeme geldi. Öngörülen enflasyon ve mevcut artışların dikkate alınarak 2022 yılı yeniden değerleme oranı yüzde 36,20 olarak belirlenmesinin önerisi meclis gündemine geldi. Meclis üyelerine sunulan ilgili önergeler mecliste tartışmalara neden olurken, tüm maddeler oy birliği ile ilgili komisyonlara sevk edildi.

İlgili müdürlükler şu şekilde;

-Yapı Kontrol Müdürlüğü 2022 yılı bütçesi hazırlanırken müdürlükçe yürütülen iş ve işlemlere ilişkin ücretler mevcut ve öngörülen enflasyon tahminlerine göre,

-Park ve Bahçeler Müdürlüğü 2022 yılı bütçesi hazırlanırken müdürlükçe yürütülen iş ve işlemlere ilişkin ücretler mevcut ve öngörülen enflasyon tahminlerine göre,

-Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü 2022 yılı bütçesi hazırlanırken müdürlükçe yürütülen iş ve işlemlere ilişkin ücretler mevcut ve öngörülen enflasyon tahminlerine göre,

AKTAŞ: HİÇBİR ŞEY YAPMADAN BELEDİYEYİ NASIL 150 MİLYON BORÇLANDIRDINIZ
Gündem dışı konuşmalarda söz alan  AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş, yapılan reklamlara tepki gösterirken şu ifadeleri kullandı:

İki meclistir gündeme geliyor. Sanırım başka müdürlüğümüz kalmamıştır yüzde 36,20 oranında zam için. Sizler de biliyorsunuz uzun zamandır tartışıyoruz, reklam panolarında da gördük, sosyal medya hesaplarında da paylaşıldı. 251 milyon 520 bin borç ödendiğine dair reklamlar yapıldı. Biz de bununla ilgili geçmiş mecliste bilgilendirme istemiştik ve bunun sonuçları geldi. Buraya baktığımızda 2018 seçimlerinin sonunda yani Sayın Sandal'ın göreve başladığı güne göre 'batık bir belediye devralmış' ve geldiğinden beri borç ödemiş gibi bir tavır sergiledi. Ancak şu an belediyenin tüm hizmet birimlerinin toplatıldığı birçok şey bir önceki dönemde toplandı. 2019 yılında Serdar Bey tek bir yatırım yapmadan belediyeyi geldiği günden beri 150 milyon borçlandırmış. 2018'de belediye borcu 172 milyon iken, 2019 yılının sonunda 209 milyon TL'ye yükselmiş. Yaklaşık 50 milyon borçlanılmış. 2020'nin sonunda bizim tahminimizce belediye borcu 240 milyon TL. Vergi dairelerine verilen arsalardan dolayı bir düşme olmuş ve 176 milyona düşmüş 2021 sonunda. Geçen yılın son gününe göre belediye borcu 285 milyon TL. 251 milyon da borç ödenmiş. Devralındığı zaman belediyenin borcu bu kadar yokmuş. Yani borç ödememişsiniz, borçlandırmışsınız. Biz borçlanmaya karşı değiliz. Ancak vatandaşa verilen 24 vaatten hiçbirini gerçekleştiremediniz. Hiçbir şey yapmadan belediyeyi nasıl 150 milyon borçlandırdınız."

TOPTAŞ: PİYASAYA BORCU KALMAMIŞ BİR BELEDİYEYİZ
AK Partili Aktaş'ın iddialarına yanıt veren CHP'li Meclis Üyesi Mehmet Toptaş Bayraklı Belediyesi'nin bütçesinin oldukça iyi olduğunu belirtirken şu ifadeleri kullandı:

Bu, yüzde 36,20 zam nereden çıktı gibi serzenişte bulundu. Biz geçen sene bütçeyi yaparken yüzde 18 enflasyon olur diye değerlendirmiştik ancak hükümetimiz de yeniden değerlendirmeyi yüzde 36,20 oranında yaptı. Biz de bunu endeks haline getireceğiz. Bunu ayrı bir zam diye kimse düşünmesin. Biz bütçede planladığımız rakamı buna tamamlayacağız, ekstra bir zam olamayacak. Bankalara hiçbir borcu yok duruma gelmiş durumdayız. Piyasaya borcu kalmamış bir belediyeyiz. Tıkır tıkır çalışan birimlerimiz var. Bütçemizde bir açık falan bulunmuyor. Bizi kimse diğer belediyeler ile karşılaştırmasın. İzmir'de belki de finansal olarak en iyi 5 belediye arasındadır Bayraklı Belediyesi."

ŞAHİN: YAPILAN BİR ŞEY YOK
MHP sıralarından söz alan Muhammet Şahin ise yolların sorunlarına vurgu yaparken şunları dile getirdi:

"Belediyenin tabii ki borcu olur bunda sıkıntı yok. Ancak buradaki sıkıntı belediyenin borcu var ancak yaptığı bir iş yok. Başkanımız seçilirken, seçim döneminde vaat ettiği konuların bir tanesi bile henüz gerçekleşmedi. Buradan çıkalım Cengizhan, Alparslan Mahalleleri'ne yollar berbat halde. Kendi arabamızla giderken lastiğimiz nerede patlar diye hesap yapıyoruz. Borçlar karşılığında yapılan bir proje yok. Kitapçıkta fotoğraflar var ancak sadece fotoğrafta bunlar. Koskoca Bayraklı diyorsunuz, İzmir'in kalbi diyorsunuz ancak bir meydanı yok. Yapılan bir şey yok. Sadece sanal durumda var."

KESKİN: SOSYAL BELEDİYECİLİK YAPMA DURUMUMUZ ÖN PLANA ÇIKMIŞTIR
Eleştirilere yanıt veren CHP'li Meclis Üyesi Serap Keskin ise, "Biz 2019 yılında belediyeyi teslim aldığımızda dolar 5,26 idi şu an 16 civarında .Ekonomik koşullar, pandemi, deprem derken bizim mevcut durumumuzda planlamalar yapma ihtiyacı duymuştur. Günümüzde sosyal belediyecilik yapma durumumuz ön plana çıkmıştır. Biz de yatırım yapmak isteriz ancak öncelikler ekonomik koşullar çok yön değiştiriyor. Değerlendirme yaparken bu ekonomik koşulları göz önüne alarak değerlendirme yapmanızı öneririm" ifadelerini kullandı.

POLAT: YATIRIMLARI BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YAPIYOR
CHP Grup Başkanvekili Cindi Can Polat ise yatırımların beklenmesinin çok doğru olmadığını dile getirirken, "Çok ciddi bir ekonomik kriz var tüm dünyada. Türkiye de bundan etkileniyor. İzmir'de Bayraklı Belediyesi de bundan etkileniyor. Kara bir tablo var tüm dünyada. Başkanımız aday olduğunda vaatleri var. Kendisi mecliste olduğunda bununla ilgili gerekçeler sunacaktır. Bütün kamu kurum ve kuruluşlarının yatırımlarını durdurdukları, yeni yatırımlara girişmediği bir ortamda belediyede Bayraklı'da şapkadan tavşan çıkarması beklenemez. Bayraklı Belediyesi'nin de günlük yapması gereken işler var. Bunlar yürüyor. Şu anki sistem konusunda ilçe belediyelerinden yatırım beklemek çok doğru değil. Yatırımları Büyükşehir Belediyesi yapıyor" dedi.

ÖNAL: YATIRIMLARI BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YAPIYOR…
Başkan Vekili İrfan Önal ise son olarak söz alarak tüm eleştirilere ve iddialara yanıt verirken, yatırımların yapıldığını belirtti ve "Seçim dönemi ile ilgili başkanımız mecliste bilgi verir. İllaki geri kalmış olabiliriz ancak Bayraklı'nın yaşadıkları basit şeyler değil. Başkanımızın yüzlerce vaadinden onlarcası gerçekleşmiştir. Borçların ödenmesi ile ilgili reklam panolarındaki durum gerçeği belirtiyor. Burada ne sizlere dönük ne de başka kimseyi kandırmaya dönük bir şey yok. 250 milyon borcun nerelere ödendiğini siz de biliyorsunuz biz de. Borçlar yapılarak yatırım arttırabilirdi ancak bu başkanın tasarrufunda olan bir durum. Yüzde 20-30 faizlerini ödemek yerine bankalara olan borçlarımızı ödemeyi tercih ettik. Nüfusumuzun yüzde 60'ı depremden etkilenen mahallelerde. Buralara yapılan yatırımlar depremzedeler sayılmıyor mu? Görmek isteyenler için o kadar çok hizmet yapıldı ki… Borçların bir çoğu ödenmiştir. Borçların büyük bir bölümü kamuyadır" ifadelerine yer verdi.