GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
3 Mart 2022 Perşembe 18:00

'Yatırım' tartışmalarına Batur da dahil oldu… 'Yağmur yağsa bize branda çekecekler!'

Muhalefet partilerinin yönetimde bulunduğu belediyelere hükümet tarafından yeteri kadar destek verilmediğini söyleyen Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, "Muhalefetteki belediyelere ayrıcalıklı bir ödeme olmuyor. Cumhurbaşkanlığı'nın yerel yönetim yardım fonu var. Diğer bakanlıklarda da var. Bunların çoğunluğu iktidar partisi belediyelerine gidiyor. Bakanlıkların fonları var ancak biz bunlardan alamıyoruz. Neredeyse yukarıdan yağmur yağsa bize branda çekecekler" ifadelerini kullandı.

EGEDESONSÖZ - İzmir'de son dönemlerde yeniden alevlenen 'yatırım' ve 'ayrımcılık yapılıyor' tartışmaları hız kesmeden devam ediyor.

Muhalefette bulunan belediyeler hükümet tarafından yapılan yatırımların AK Partili Belediyelere aktarıldığını belirterek kendilerine karşı ayrımcılık yapıldığını sıklıkla dile getiriyor. AK Partili isimler ise iddiaları kesin bir dille yalanlarken, ayrımcılık gibi bir şeyin söz konusu olmadığını aksine bazı yerlerde muhalefete yönelik pozitif ayrımcılık yapıldığını belirtiyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirilen Buca Metrosu temel atma töreninde 'İzmir Türkiye'de değil mi?' diye sorarak tepki gösterirken Konak Belediye Başkanı Abdül Batur da Soyer'in isyanına destek verdi. SONSÖZ TV'ye konuk olan Batur, Türkiye Belediyeler Birliği'nden ve CHP'li belediyelerden örnekler vererek hükümete yüklendi.

100 ARAÇLA KONUTU KAPATALIM DEMİŞLER
Türkiye Belediyeler Birliği Encümen Üyeliği görevi bulunan Batur, denetleme haklarının kullandırılmadığını vurgulayarak, "4 CHP'li belediye başkanıyız encümenlikte, 15 belediye başkanı arasında... Biz 2019'dan bu yana 'Belediyelere ne kadar araç gereç yardımı yapıldı, bu araç gereç yardımları kaç adet yapıldı, fiyatı ve bütçesi nedir?' açıklayın diyoruz. Yurtdışına araç gereç gönderilmiş... Kime ve nereye gönderilmiş? Detayını bilmiyoruz. Biz bu 4 sorumuzu sorduk. 'Encümen Üyesi olarak denetleme hakkımızı kullanmak istiyoruz' dedik. Bize cevap geldi, CHP'li belediyelere yapılanlarla ilgili... 'Siz başkasını sormayın sizlere şunu yaptık' anlayışı bu. Türkiye'yi nasıl yönetiyorlarsa Belediyeler Birliğini de böyle yönetiyorlar. Biz buna dur deme ve süreci hukuka taşıma kararı aldık. Suç duyurusunda bulunduk savcılığa. İçişleri Başkanlığı'ndan müfettiş geldi inceliyor. Sayıştay'dan denetim var. 15 gün önce Fatma Hanım (Şahin) Seyit Bey'i (Torun) aramış 'Size 100 araç verelim kapatalım' demiş..." açıklamalarında bulundu.

BELEDİYELERİMİZİN HAKKINI SONUNA KADAR SAVUNACAĞIZ
Belediyeler Birliği'nin bütçesinin yüzde 53'ünü CHP'li belediyelerin oluşturduğunu vurgulayan Batur, yakın süreçte sorularına cevap geleceğini dile getirirken şunları söyledi:

"Biz önce 4 sorumuzun cevabını istiyoruz. Sonra da o 100 araç ile Anadolu'daki belde belediyelerinin ihtiyacını karşılama kararı aldık. Bununla ilgili yazılı soru önergemize cevap yazdıklarını belirttiler yarın öbür gün elimize gelir. Biz de bu cevaba göre yol haritamızı toplanıp, belirleyeceğiz. Biz Millet İttifakı belediyeleri olarak hakkımızı istiyoruz. Çünkü o bütçenin yüzde 53'ünü CHP'li belediyeler oluşturuyor. Bunun karşılığında yüzde 23'ünü aldık. Biz rakamları istiyoruz. Bir tarafa çöp kamyonu verirken diğer tarafa TIR verirsen o da haksızlık. Biz bu nedenle detayları istiyoruz. Biz şeffaf olarak yönetilmesini istiyoruz. Belediyelerimizin hakkını sonuna kadar savunacağız. Bisiklet konusu da ödül olarak herkese gönderiyorlar. Büyük belediyelere şu an herhangi bir şey yok. İlk olarak hiç yardım almamış belde belediyelerine öncelik vereceğiz. Bizim isteğimiz hakkımız yenmesin."

Cumhurbaşkanlığının ve bakanlıkların yerel yönetimlere yönelik yardım fonları olduğunu ancak bunun muhalefet belediyelerine yönelik kullanılmadığını da vurgulayan Batur, "Muhalefetteki belediyelere ayrıcalıklı bir ödeme olmuyor. Cumhurbaşkanlığı'nın yerel yönetim yardım fonu var. Diğer bakanlıklarda da var.  Bunların çoğunluğu iktidar partisi belediyelerine gidiyor. Bakanlıkların fonları var ancak biz bunlardan alamıyoruz. Neredeyse yukarıdan yağmur yağsa bize branda çekecekler" dedi.

İZMİR'DE SADECE CHP'LİLER YAŞAMIYOR
İzmir Büyükşehir Belediyesinin mezarlık yeri talebini hatırlatarak birlikte yürünmesi gerektiğini söyleyen Batur, "Deprem konutları ile ilgili bir kredi anlaşması yapılmıştı bir türlü onayı gelmedi. Bu iş sadece İzmir'in işi değil ki. İzmir'de sadece CHP'liler yaşamıyor. Yakında İzmir'de mezarlık yerleri sıkıntı olacak. Hazine'nin yerleri var, Büyükşehir Belediyesi'nin talebi var. AK Parti belediyeleri olsa 15 dakikada bunlar çözülür. Başkan serzenişinde sonuna kadar haklı. 40 verip 1 alıyoruz. Devletin kaynak aktaracağı hiçbir konudan faydalanamıyor İzmir'deki CHP'li belediyeler. Bakanlığa bir proje götürsek onay çıkacağına inanmıyorum. Hiçbir CHP'li belediyeye böyle bir şeyin çıkacağını düşünmüyorum. İzmir'in genelini ilgilendiren metro veya diğer türlü yatırımlar ile ilgili destek konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Projelere destek verilirse, birlikte yol yürünse kent açısından daha fazla iyi olurdu. Kendileri açısından da daha iyi olurdu. Binali Bey Ulaştırma Bakanı olduğu dönemde Aziz Başkan ile İZBAN hattı, Konak Tüneli'ni yaptı. Bunlar ortaklaşa çalışmalardı. Bunları masa başında çözmekte fayda var" diye konuştu.