GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
21 Ağustos 2019 Çarşamba 11:38

İzmir yandı, Kırkpınar gözyaşlarını tutamadı: Bunun hesabı sorulur!

Kentte 3 gün boyunca süren orman yangınlarının yaşandığı bölgeye giderek çalışmalara katılan İYİ Parti İzmir İl Başkanı Kırkpınar, gördüklerini anlatırken gözyaşlarını tutamadı. Kırkpınar ayrıca, “Sosyal olaylarda hükümeti eleştirdiğinizde ‘rant elde ediyorsunuz’ diyorlar. Bu işin rantı olur mu? 700 futbol sahası büyüklüğünde çam ormanları yandı. Konuşurken bile zorlanıyorum. Bunun hesabı mutlaka sorulur” dedi.

EGEDESONSÖZ- İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, Sonsöz TV’de yayınlanan Günaydın Ege Programına katıldı. Aslı Eren’in sorularını yanıtlayan İl Başkanı Kırkpınar gündeme dair çarpıcı açıklamalara imza attı.

İzmir’de 3 gün boyunca yaşanan orman yangınlarına değinen Başkan Kırkpınar üzüntüsünü paylaşırken duygu dolu anlar yaşadı ve gözyaşlarını tutamadı. Kırkpınar yer yer Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve yetkilileri hedef aldı.

Kırkpınar Diyarbakır, Van ve Mardin’de HDP’li büyükşehir belediye başkanlarının İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınması ve yerlerine kayyum atanmasıyla ilgili de konuştu.

YANGINLARDAN SÖZ EDERKEN GÖZYAŞLARINI TUTAMADI
Yangınların çıktığı alana giderek çalışmalara katıldığını ifade eden Kırkpınar, yetkililerin tutumuna karşı da açıklama yaptı. Kırkpınar, “1 helikopteri ben gördüm ikincisini görmedim. Yetkililer 4 helikopterin çalıştığını söylediler. Muhtarların çok gayretlerini gördük. Mahalle boşaltılmasında bir o yana bir bu yana koştular. İnsanların zekalarıyla alay etmesinler. Ne kadar teknik bir konu olsa da bizim gördüğümüz manzara oradaydı. Kurduğu cümlenin başıyla sonu birbirini tutmuyor. Uçakların havalanması için mesafe uygun değil diyor. Helikopterin daha işlevsel olduğunu söylüyor. Hangarda 3-5 uçak var, 1960 model uçak var diyor. 17 yıldır iktidardasınız niye önlemler alınmadı? İhaleyle ilgili toplumu aydınlatmanız lazım. İnsanlar ormanın cayır cayır yanmasını izliyor. 450 tane hayvanı olan insan ‘boşaltın, çıkıyoruz’ anonsuyla karşılaşıyor. Ben yetersizliği gözlerimle gördüm. ‘Bunun üzerinden siyasi rant elde etmeye çalışanlar var’ diyor. Bu nasıl bir düşüncedir? Sosyal olaylarda hükümeti eleştirdiğinizde ‘rant elde ediyorsunuz’ diyorlar. Bu işin rantı olur mu? 700 futbol sahası büyüklüğünde çam ormanları yandı. Konuşurken bile zorlanıyorum. Bunun hesabı mutlaka sorulur. Sayın bakan ‘bunu olağan bir yangın olarak görmüyorum’ diyor. Birleri yakmış olabilir anlamı çıkıyor burada. Siz cevap vermek zorundasınız. Birileri nasıl yakar? Rant vurgusu yaparak orada olayları gözleriyle gören insanları incitmeyin” dedi.

YARALARI KAŞIMADAN SÜRECİ TAMAMLAMAK GEREKİYOR
HDP’li 3 belediyeye kayyum atanmasıyla ilgili konuşan Kırkpınar, “Yerel yönetimlerin seçilmiş belediye başkanlarının büyükşehir, il ve ilçe görev yapıyor olabilir, görev ve sorumlulukları bellidir. Yasal olmayan, kanun dışı eylemlerle suçu sabit görülenler için İçişleri Bakanlığına görevden alma yetkisi verilir. Bu şekilde gelişti mi, bilmiyoruz! ‘Terör örgütüyle aralarına mesafe koyamıyor, gazi, şehit yakınını işten çıkardılar’ deniyor. Bu insanlar aday, aday adayı oldular. İlk başta bu uygulama normal gibi görünür ama içeriğini bilemiyoruz. Bunlar 5 aylık süreç için mutlaka yargı önüne çıkacaklardır. ‘Niye kayyum atandı, meclis kendi başkanını seçseydi’ diyenler oldu. İçişleri Bakanı buna benzer bir şey söyledi. ‘Hukuk gereğini yapacaktır, daha sonra meclis kendi başkanını seçecektir’ dedi. Yaraları kaşımadan süreci tamamlamak gerekiyor” ifadelerini kullandı.  

1 YIL İÇİNDE ERKEN SEÇİM OLACAK GİBİ GÖRÜNÜYOR
Türkiye’nin genel siyasi tablosu üzerinden konuşmasını sürdüren Kırkpınar, ‘Erken genel seçim olur mu?’ sorusunu yanıtladı. Kırkpınar, “14 ay önce genel seçim oldu. Ardından 31 Mart ve 23 Haziran’da yerel seçimler bitti. Bizim İYİ Parti olarak erken seçim talebimiz yok. Millet İttifakı’nın diğer kanadı CHP’nin de böyle bir talebi yok. İşler kötüye giderken hükümet seçime gitmez. Kötü durumlarda hükümete avans verilir. O süreçte hükümet finans, dış politika ve sosyal anlamda bir mesafe kat eder ve seçime öyle götürür. Ama hükümet girdiği çıkmazın içinden bir türlü çıkamıyor. Kamu bankalarıyla konut kredi faizlerini aşağıya çekti. Gelecekle ilgili ümitleri olmadığı için canlandırmalarla tekrar seçime gidilebilir diye düşünüyorum. Öyle olsa da olmasa da her partinin ben özellikle İYİ Parti’den bahsediyorum her an seçime gidilecek gibi canlı olması gerekiyor. 30 ilçemizin teşkilatları heyecanla yarın seçim olacakmış gibi çalışıyor. Erken seçim olacak demiyorum ama 1 yıl içinde seçim olacak gibi görünüyor” açıklamasını yaptı.

SİZ BU HAREKETİN 1-2 NUMARALI İSİMLERİYDİNİZ, YANLIŞLARA NİYE O ZAMAN KARŞI ÇIKMADINIZ?
Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski Bakan Ali Babacan’ın yeni parti kurma çalışmalarına ilişkin konuşan Kırkpınar, geçmiş yıllarda AK Parti’de önemli görevler üstlenmiş 3 isme eleştiriler yöneltti. Kırkpınar, “Temmuz-Ağustos’ta kuruyorlardı şimdi sonbahar diyorlar. İhtiyaç varsa millet parti kurdurur. Ama ihtiyaç yok gibi. Söylemleri yok ortada. Ali Babacan yeni ufka yelken açmış bir profil çiziyor ama ne teknenizden ne de hava durumundan bahsediyorsunuz. Biz yeni söylemiz, millet bizi öne çıkarıyor diyorlar. Milletin sizi öne çıkardığı falan yok. Siz bu hareketin 1-2 numaralı insanlarıydınız şimdi yol ayrımına gelmişsiniz. Kurulmamış partiye oy oranı söylemek doğmamış çocuğa don biçmek gibi olur. Bu bahsettiğiniz yanlışlara hükümete ortaklık ettiğiniz dönemde niye karşı çıkmadınız? Her yeni hareket önce bir parlar. Sonra o ışıkta sönmeler olur ve kapanır. Bu işi uzattıkça Ali Babacan, Abdullah Gül’ün millet nezdinde değerleri aşağıya doğru iniyor. Varsa öyle bir destek iniyor. İYİ Parti’nin kuruluş sürecini iyi değerlendirin. Bir referandum oldu genel başkanımızın partisi yokken, başka bir partinin içinde mücadele verirken 40 ilde meydanları doldurdu. Şimdi siz cami çıkışında sona konuşuruz diyerek geçiştiriyorsunuz. Olmaz öyle şey!” dedi.

SOYER DAHA İŞİN BAŞINDA, KENDİSİNDEN ÜMİTLİYİZ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in performansına dair konuşan Kırkpınar, “Bir şey söylemek için zamanın geçmesi lazım. Biz kendisinden ümitliyiz. Tunç Bey’in 3 cemre olarak yaptıkları toplantılara davet edildik, katıldık. Tunç Bey daha işin başında… İlk 100 gün değerlendirmesi bile gariptir. Bu sürede ne yapılabilir? Kendi kadronuzu kuracaksınız. Projelerinizin öncelikleri çok önemli...” ifadelerini kullandı.