GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tayfun MARO
YAZARLAR
6 Eylül 2024 Cuma

Sodom ve Gomore günleri

Zayıf karakterli, vicdanı yitik vasat insan, yeni hayatın kurucusu.Yeryüzü yaşamı tükeniyor. Ne doğusunda ne batısında bu tükenişi durduracak takat var. İnsanı yapay zekâ ile zapturapt altına alacaklar.

“Ahlaki çöküntü ve kötü davranışları nedeniyle cezalandırılan Sodom ve Gomore halkı yok edilecektir. Tanrının melekleri, bu iki şehri yok etmeden önce, Lut ve ailesini şehirden çıkarır. Şehri terk ederken, meleklerin uyarısına rağmen, Lut’un karısı dönüp şehre son bir kez bakar ve tuz heykelciğine dönüşür.”

Eski Ahit, toplumun ahlaki çöküşüne tanrısal tepkiyi böyle anlatıyor.

Bu trajik öykü zaman zaman aklıma geliyor. Nedenine gelince, toplumu ayakta tutan bütün değerler hızla yok oluyor. Ahlaksızlık sıradanlaştı. Suç işlemek olağanlaştı. Yalan, kendini ifade biçimi oldu. Vicdan sükût etti. Ve bütün alametler bir gerçeği işaret ediyor;Tükeniş çağının laneti üstümüzde.

Modern insanın tükenişi, hayatın her alanında…Mesela, Fransa’da bir açılış… Epey izlendikten sonra anlaşıldı, olimpiyat oyunlarının açılışı olduğu.

Göz kamaştıran gösterinin mesajının sporla ilgisi yok. Mahşerin dört atlısıyla Dünya tehdit ediliyor.İsa’nın Son Akşam Yemeği’inde dragqueen’ler... Ve benzeri göndermeler…Altı milyar kadar yoksula, açlık çeken bir milyar kadar insana absürd mesajlar…

Kapitalist sistemi ayakta tutan tüketim toplumu, tüketim kültürünün yol açtığı dejenerasyonu “saçma” kavramıyla buluşturmak suretiyle çağın bunaltısına mazeret üretiyor. Absürd kalabalığın standartları yarma hareketi oldukça satıh.

Acı gerçek;bütün ahlaki normların yerle bir olduğu koşullarda, vasatlık her derde deva oluyor.

Acı bilgi; vasatta zekâ seviyesi ve karakter teşekkülü sorunlu.

(Bu durumu tam olarak kavramak için saçını banknotla saran Polatgilleri izlemek yararlı olabilir.)

İnsanın değeri nedir? Bu sorunun cevabını verecek aklın çökmesi, sonun başlangıcı oldu

Dünya ahvali, Sodom ve Gomore’ye son bakışı hatırlatıyor.