GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ender ALDANMAZ
YAZARLAR
23 Temmuz 2024 Salı

İzmir’de yeniden merkez sağ: Maya tutar mı?

İzmir’de son 25 yılda yapılan tüm seçimleri CHP kazandı. Bu durum pek tabi İzmir’in CHP’nin kalesi olduğu yönünde yakıştırmalar yapılmasına yol açıyor.

Diğer yandan bu kentin geçmişinde Adalet Partisi, Demokrat Parti, ANAP gibi merkez sağ partilerinde başarı sağladı. Merkez sağ oyları ise uzunca bir süre AK Parti bünyesinde toplandı. 2017 Referandumu’ndan sonra başkanlık sistemine geçilmesi sonrası artan “tek adam” eleştirileri siyasette yeni arayışları da beraberinde getirdi.

İlk keşfedilen siyasal argüman ise merkez sağı yeniden diriltmekti. Bu gömleği Meral Akşener, İYİ Parti’yi kurarak diriltmeye çalıştı. Şimdi ise bu görev İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu’nun…

Diğer yandan varlığını bir biçimde sürdüren Demokrat Parti var.

Bu iki partinin başarı için hedef belledikleri kentlerin başında İzmir geliyor.

Müsavat Bey, genel başkan ve İzmir Milletvekili… Ümit Özlale, partide genel başkan yardımcılığı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı yapan bir isim… Önemli bir ekonomist.

Diğer yanda ise Demokrat Parti’nin İzmir Milletvekili Salih Uzun… Meclis konuşmalarını takip edenler var ise dikkat çeken bir hatipliği var ve ciddi bir politik alt yapıya sahip… ANAP’ın son genel başkanı…

İki partinin İzmir’den toplam milletvekili sayısı 5…

2023 Seçimleri’nde İzmirliler İYİ Parti’ye ciddi bir teveccüh gösterdi ve vekil sayısı 3’e çıktı. Ancak parti içi çatışmalar sebebiyle 2024 Seçimleri’nde Özlale adeta yalnız kaldı ve büyük bir hezimet yaşandı. Sonrasında Akşener gitti ve kongre süreci sonucu Müsavat Bey partinin başına geçti.

İYİ Parti, parti içi çekişmeden ağır yaralı çıktı ve ne kadar toparlanıp toparlanamayacağını izleyerek göreceğiz.

Benim parantez açmak istediğim nokta ise Demokrat Parti…

2024 Seçimleri’nin ardından ‘Kırat’ sessiz, sedasız bir toparlanma için girmiş durumda… Toparlanmanın ana merkez noktası ise Küçük Menderes Havzası…

Yerel Seçimler’de Ödemiş’te Demokrat Parti adayı olan ve partinin yüzde 1’lik oyunu yüzde 20 gibi bir orana yükselten Dilek Acar Güleç’i ilçesinde ziyaret etme şansı buldum.

Partinin içi vızır vızır. Köyünden, tarlasından çıkıp parti binasına gelen vatandaşlar seçim yenilgisi yaşamamışçasına çalışıyor.

Partinin ilçede 2 tane de belediye meclis üyesi bulunuyor. İlçede Dilek Hanım öncülüğünde bir muhalefet şekillenmiş durumda…

Dilek Hanım ise seçim sonrası partinin Küçük Menderes Havzası Koordinatörlüğü’ne atanmış. Güleç, seçimi kaybetmesinin nedenini “kazandıktan sonra başka partiye geçecek” dedikodusundan kaynaklandığını ve oyların bu sebeple istenen ölçüde bölünemediğini söylüyor. Partiden hiçbir şekilde ayrılmayacağını belirterek Küçük Menderes Havzası’ndaki ilçelerde teşkilatlanmayı Eylül ayına kadar tamamlayacaklarını belirtiyor.

Güleç, aldıkları seçim sonucunun ve bölgedeki örgütlenmenin Demokrat Parti için bir model olacağını ve bu modeli ülke çapına yaymak için genel merkez düzeyinde çalışılmaya başlanacağının da altını çizerek şu mesajı veriyor:

“Demokrat Parti kutuplaştırılmış siyasetin dışında ve alternatif bulamadıkları için yönünü belirleyemeyenlerin, özellikle gençlerin tercih etme noktasında birleştirici güçlü bir parti konumuna gelecektir”

Peki merkez sağ siyaseti bu kentte tutar mı?

İki kutuplu siyaset hattının (AK Parti-CHP) bittiği gün tutar.

İzmir’de Atatürkçü, milliyetçi, merkez sağ siyasetini benimsemiş partilere geçmişte de bugün de bir ilgisi bulunuyor.

Şunun altını çizmek gerekiyor;

Sağdan ya da soldan iktidar olmayı hedefe oturtmuş partiler kutuplaşma siyasetinin bittiği döneme kadar teşkilatlarını diri tutar ve kuvvetlendirirlerse bir alternatife dönüşebilirler.