GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dr. Berna BRIDGE
YAZARLAR
25 Nisan 2021 Pazar

Urla’nın güzel yürekli gönüllüleri

URLA DOSTLUK DERNEĞİ, uluslararası kültür alışverişini gerçekleştirmek ve hiçbir ayrımcılığa yer vermeden dünya insanları ile dostluk kurmak amacıyla etkinlikler içindeyken, yolu 2012 yılında "GÜNDOĞDU ÇAĞDAŞ TOPLUM GÖNÜLLÜLERİ”  Derneği ile kesişiyor ve Urla Evimiz 4 kuruluyor. Urla Evimiz 4 için motivasyonla çalışan ve ayrıca çalışan her gönüllüyü motive eden “Evimiz” proje sorumlusu Emekli Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Meltem DÜZBASTILAR “Evimiz” projesinde başardıklarını şöyle anlatıyor: 

Ülkeye, insanlığa ve çevreye hizmet etmek, sosyal dayanışmayı arttırmak amacı ile Anadolu'nun her yöresinden göçle gelmiş, kültürel farklılıklar ve ekonomik nedenlerle uyum sorunu olan ailelerin ve gençlerin bulundukları yere adaptasyonları için Gündoğdu Derneği’nin başlattığı “Evimiz” Projesi ile 2012 de tanıştık.

Bizler de Urla’ya göçle gelmiş, kültürel farklılıklar ve ekonomik nedenlerle uyum sorunu olan gençler ve aileleri ile birlikte olmak onlara her yönden destek olmak istedik. Urla Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenen göçle gelmiş çok çocuklu ve yoksul 185 Aileyi ziyaretimiz sonrası seçtiğimiz dokuz aile ve sonrası katılan Ailelerimizle 2021 yılına pandeminin de etkisiyle 25 Aile ile birlikte girdik.

Bu Ailelerin ilkokuldan üniversiteye kadar her sınıftan 51 çocuğuna Cumartesi günleri açık olan “Evimiz”de gönüllü öğretmenlerimiz ile çocuklarımızın okul derslerine yardımcı olduk.12 Mart 2020’den beri ise çocuklarımızın uzaktan eğitim yapabilmeleri için internet dâhil telefon, tablet ve bilgisayar donanımlarını gönüllülerimizin desteği ile tamamladık. 

İyi bireyler olarak yetişmeleri için kültürümüz ve değerlerimizle Türkiye Devletinin kurucusu Atatürk ve Kurtuluş Savaşını tüm detayı ile çocuklarımıza özenle öğretiyor ve çocuklarımızın bize geri dönüşlerini gururla izliyoruz. Milli Bayramlarımızı ve önemli günlerimizi çevremizin katılımıyla “Evimiz”de kutluyoruz. Çocuklarımızı kendilerini denemeleri için, özel okulların burs sınavlarına sokuyoruz. Değişik okullar için görev alan gönüllülerimizle çocuklarımızın dersleri hakkında okuldaki öğretmen görüşmelerine katılıyoruz. 

Çocuklarımızın kişisel gelişimleri için, Yaz Döneminde üç gün açık olan “Evimiz ”de; gönüllü uzmanlarca yürütülen uygulamalı eğitim veriyoruz. (Dans, Müzik, Ritmik Hareketler, Resim, Mandala, Görsel Tasarım, Yaratıcı Drama, Masal Dünyası, Hayal Dünyası, THK Maket Uçak yapımı, Seramik, Kâğıt katlama, Çini, İleri Dönüşüm, Şiir Dinletileri, Kitap sevgisi, Fotoğrafçılık, Değerlerimiz, Kültürümüz, Çevre Bilinci, Çocuk hakları, Yazı Atölyesi, Spor, vb.).  

Sağlık ve Sağlıklı Beslenme için “Evimiz”in açık olduğu günler özenle öğle yemeği hazırlıyoruz, bazı çocukların okulda çıkan yemek ücretini ödüyoruz, evlerimize gıda yardımı yapıyoruz. Sağlık sorunlarıyla ilgileniyor ve gerekli kontrollerine yardımcı oluyoruz. Gerektiğinde maddi destek sağlıyoruz. Hastane ulaşımlarına yardımcı oluyoruz Sağlık Danışmanı gibi çözümler yaratıyoruz. 

Geçim sıkıntıları için, her ay Gündoğdu Derneği tarafından 19 çocuğumuza burs (50TL) veriliyor. Ayrıca, çeşitli vakıf ve kişisel yardımla sağladığımız burslarla (Orta ve Lise 150 TL, Üniversite 300TL) çocuklarımızı destekliyoruz. Üniversite ve Lise sınavları için kurs ücretlerini karşılıyoruz, Anadolu Liselerine gidenlerin yol parasını veriyoruz. Test kitapları ve yardımcı ders araçlarını ödüyoruz. Okul formaları dâhil giyimlerini karşılıyoruz. 

Kuruluşumuzdan bu yana Urla Kaymakamlığımız ve Urla Belediyemiz başta olmak üzere; Kızılay Derneği, Rotary, Lions, İnner Wheel Kulüpleri, Soroptomist Derneği, BAL92 mezunları, Bal Vakfı, UREV (Urla Eğitim Vakfı), bazı özel şirketler ve her geçen gün artan öğretmenlerimiz ve gönüllülerimizin desteklerinin her zaman bizimle birlikte olduğunu minnetle görüyoruz.  

Annelerimizin; gerek “Evimiz”de gerekse Urla Belediyesinde gerekse Sivil Toplum kuruluşlarınca açılan kurslara ve seminerlere (Dikiş, Keçe, Ahşap boyama, Seramik, Baskı, Kuaför, Girişimcilik, Pastacılık, Aşçılık, Hijyen, Sağlıklı Beslenme, Kadın Sağlığı) katılmalarını ve sertifika almalarını sağlıyoruz. 

Hazırladığımız “Resimli Broşür” ve "Kermesler" ile kurslarda geliştirdikleri becerilerini Urla’daki çevremize önerdiğimiz Annelerin "Aile bütçesi"ne gerçek anlamda destek olduklarını izliyoruz. Ayrıca okullara kaldıkları yerden devamını da teşvik ettiğimiz annelerin birbirine model olmasıyla gururlanıyoruz. Yavaş da olsa babalar ile de iletişimi arttırmaya çalışıyor, aile düzenlerine müdahil olabiliyor, iş bulmalarında yardımcı oluyoruz.  

Evimizde anneler tarafından üretilen reçeller, tarhana, turşu, salça, erişte, mantı, salamura yaprak vb. geleneksel ürünleri, üyelerimiz ve annelerimizle yürütülen “Dikiş” atölyesinde hazır veya siparişle yapılan ürünleri, "Keçe" ve "Baskı" kurslarında üretilen ürünleri, “Kermes” ve “ikinci el" pazarlarında satarak “Evimiz”e gelir elde ediyoruz. 

“Evimiz”e destek olmak için gelen grupların ağırlandığı kahvaltı ve yemek davetleri ile üyelerimizin kendi Evlerinde yaptığı Yemek Davetlerinde toplanan bağışlarla annelerimize gelir sağıyoruz.  

Annelerin becerilerini devamlı kazanca dönüştürerek meslek sahibi olmaları için hazırladığımız ve 14 Mart 2021 tarihinde başlayan “Elimizden Sofranıza” Projesinin aşamaları olan “Annelere Meslek Edindirme Eğitimi”, her annenin üretim programı, “Evimiz” Mutfağının endüstriyel mutfağına alet tedariki, ürün tanıtımı sürerken projemiz için destek arayışlarımıza devam ediyoruz. 

Çeşitli sanat etkinlikleri, Atatürk etkinlikleri, yerel etkinliklere (Tohum Takas, Enginar Festivali, Çevre günü vb.)  katılım ile öğrencilerimizde değerlerimize sahip çıkma bilincini geliştiriyoruz. Eğitmenimiz Şeyda Şişman liderliğinde “Göbeklitepe Projesi”nde Orta Eğitimdeki 10 Çocuğumuzla yedi ay süren, ayrıca Göbeklitepe ziyaretini de içine alan bir proje de yaptık. ”Değişim programı” kapsamında dünyanın birçok ülkesinden gelen 30 gençle evimiz çocuklarını buluştururken, iki gencimizi aynı kapsamda “Yurt Dışı”na yolladık. 

Urla’ya “Aş ve İş bulmak” için gelmiş, evsiz- barksız, ürkek anneler şimdi “Girişimci Kadın” olma yolunda ilerliyorlar. Çocuklarımızın yeteneklerini geliştirmesine özen gösteriyoruz. Üniversiteyi bitiren çocuklarımız boş saatlerinde “Evimiz”e gelip kardeşlerine derslerinde yardımcı oluyorlar. “Evimiz” ailesi olarak yarınlara umutla bakıyoruz.

Urla Dostluk Derneği tarafından yürütülen, Gündoğdu Çağdaş Gönüllüleri Derneği, Urla Evimiz 4 Projesine destek veren Öğretmenlerimize, Gönüllülerimize, Üyelerimize tüm güzel gönüllere teşekkürlerimizle, sizleri de bu güzel derneğe katılmaya, yardım yapmaya bekliyoruz... 

Ben de bu güzel çalışmalara liderlik eden, planlayan, delege eden, sürekli takip içinde herkesi motive eden Dr Meltem Düzbastılar’ı ve ekibini kutluyorum. Ülkemiz ne güzel yüreklerle dolu…