GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tayfun MARO
YAZARLAR
8 Mayıs 2024 Çarşamba

Netameli bir tür

İnsandan söz ediyorum. Cennetten kovulduğunu, yeryüzüne sürüldüğünü düşünen“günahkâr” insandan… Kendisini, “ilk günah” ile daha doğarken mahkûm eden insandan…

İnsan kusurlu bir yaratık. Ama onu asıl kusurlu yapan, kendisiyle barışık olmamasıdır. Kusuruyla yaşamayı öğrenmek yerine inkâr yoluna gitmesidir.

Ve inkarın ikiyüzlü kıldığı insanın karakteri sorunludur.

İnsanın kurduğu uygarlık, binlerce yıldır öldürerek varlığını geliştiriyor. Savaşmayı meşru kılan insanın kötülüğü… Bilim, ilerleme, gelişme, dinler, keşifler ve icatlar, bütün zamanlarda, insan kötülüğünün cilası olagelmiş.

İnsanı insana düşman etmek ve insanı insandan korumak üzerine inşa edilen sosyalleşme politikalarıyla muktedirlerin önünde diz çöken insanlık, kötüye biat ettiğini aslında biliyor.

Öldürmenin karşı koyulamaz çekiciliğini tarih yazarak ölümsüzleştiren insan, ötekinin ölüsünü lanetliyor, kendi ölüsünü yüceltiyor. Öldürmenin mazereti böylece meşruiyet kazanıyor.

Yeryüzü tekin değil. Gücü ele geçiren öldürüyor. Öldürme hakkı tarif edilmiş devletten başlayan ve tepesinde patlayan bombayla ölen insanda tamamlanan dehşet dengesi, insanlığı sindiriyor.

Ve öldürmenin işe yaradığını gören sokaktaki insan, bu durumdan görev çıkarıyor. Kas gücünü veya belindeki silahı kullanarak kendisine iktidar alanı açabileceğini düşünmeğe başlıyor. Bunu deniyor da…Tabii ki burada kalmıyor, en zayıf karakterli olanlar da kadınları öldürüyor.

Yeryüzünde her gün açlıktan ölen insan sayısı, 20 binin üzerinde. Bir milyar insan aç. Ama muktedir, Gazze’de öldürdüğü 34 bin insanla bu hesabı kapatmak istiyor.

Sormak lazım, her gün, aç bırakılarak öldürülen ve sayısı 20 bini aşan insanın katili kim? Her gün, 20 bin insan… Her gün, ziyafet sofralarında zıkkımlanan aşağılığın da aşağılığı yaratıklara sormak lazım; Katil kim?

Yeryüzü, cinayetlerin yücelttiği ve muktedir kıldığı insan türüyle lanetlenmiş. İnsanlık, meselelerini birbirini öldürerek çözüyor. Ve ne meseleler bitiyor neöldürmenin dayanılmaz çekiciliği…

Netameli türün sürgün hikayeleri… Bakalım, yeryüzünden ne zaman kovulacağız!