GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
14 Aralık 2020 Pazartesi

Kalıcı barış için hepimize görev!

Dünyanın her yerinin ama her yerinin kalıcı barışa ihtiyaç duyduğu günlerden geçiyoruz. Geçen 20. Yüzyıl büyük savaşlara ve yıkımlara sahne olmasına karşın, aynı zamanda insanlık için dev adımların atıldığı tarihsel bir çağı başlatmıştır. Bilimsel-teknolojik gelişmeler, insanlığın yaşam düzeyinin yükseltilmesinde yeni ufuklar açmış, insan haklarına, temel hak ve özgürlüklere saygı, uluslararası toplumun ortak değeri durumuna gelmeye başlamıştır. 

Ancak, bu olumlu gelişmeler, başta yoksulluk ve gelir dağılımındaki dengesizlikler olmak üzere birçok sorunun henüz çözülmemiş olduğu gerçeğinin gözden kaçırılmasına yol açmamalı. Terörizm, çevre kirliliği, uyuşturucu kaçakçılığı, örgütlü suç ve yolsuzluklar, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı, ahlaksal-kültürel çöküntü ve bağnazlık gibi birçok yeni sorun tüm insanlığı ve uygarlık değerlerini tehdit ediyor. Böyle bir ortamda, uygarlığın kalıcılığının, ancak kalıcı barış yoluyla sağlanabileceğinin tüm uluslar ve kurumlar tarafından anlaşılması gerektiği günlerden geçiyoruz.

Kalıcı barış için içinde olduğumuz sivil toplum güçlerine de önemli görevler düşüyor. 2020-21 döneminde Bölge Federasyon Başkanlığını Gaye Binark Guvernörümüzün yaptığı Uluslararası Rotary 2420 Bölgemiz olağan üstü bir organizasyona imza attı geçen hafta sonu…

“Rotary International- Pozitif Barışı İnşa Etmek ve Korumak Siber Konferansı” izleyenler için önemli “fırsatlar sundu”… Yazımın sonundaki linklerden isterseniz sizler de izleyebilirsiniz.

Konferans Başkanı, Geçmiş Dönem Guvernörümüz Müfit Ülke açılış konuşmasında, “Birçok insan bana sordu. Neden bir barış konferansı, neden şimdi, neden bizim bölgemizde?” diye sordu ve cevabını da verdi. Bu güzel cevabı virgülüne dokunmadan aktarıyorum:

“Türkiye bizim güzel ülkemiz. Avrupa’nın doğusunda, Asya’nın batısında, Balkanlar’da ve Ortadoğu’da konumlanmıştır. Dünyada savaş ve siyasi gerilim açısından hiçbir zaman kıtlık yaşamayan bölgeler… Bu bölgede sürekli barışa çok ihtiyaç vardır. Ancak, birçok insan, uzun süreli barışı sağlamanın siyasetçilerin, kamu kurumlarının ve siyasete yön verenlerin sorumluluğu olduğunu düşünür.

Barış sadece çatışmanın olmaması ya da silahların susması değildir. Barış aynı zamanda cinsiyet ayrımının olmaması, dini veya ırki ayrımcılığın olmaması, yerel şiddetsizlik, fırsat eşitliği, herkes için adalet, doğru bilgiye ulaşım, teknoloji, eğitim ve sağlık hizmetlerine ulaşabilmeyle ilgilidir.

Barış aynı zamanda yolsuzluğun bulaşmadığı etik iş pratikleriyle ilgilidir. Doğanın korunması, eşitlik, çeşitlilik, kapsayıcılık ama hepsinin üzerinde, gerçekleşmesi gereken bir hayaldir barış…

Kalıcı barışa ulaşma yolunda yapabileceğimiz çok şey var. Rotary’nin benimsediği pozitif barış yaklaşımı bunların hepsini destekler. Bu bölgede bu konferansın yapılmasının sebebi uzmanlarla tartışma ve çalışma fırsatını yaratmaktır ki böylece her bireyin dünya barışına katkı sağlamasının önü açılsın.”

***

Müfit Ülke’nin dediği gibi bu konferansın bir başka hedefi de gençleri bugünün ve geleceğin barış olmaları için harekete geçirmekti. Rotaraktörleri konuşmacı olarak görmek başlı başına bir sevinç oldu; interaktörlerimizi kendileri için düzenlenen workshoplarda görmenin sevinci gibi. Bu katılımcı gençler yeni barış projelerini geliştirecek yeni nesillerin tohumlarını atacaklarına bizi ikna ettiler.

2020 – 2021 Uluslararası Rotary Başkanı Holger Knaack, Almanya’da yaşadığı kasabadan seslendi dünyanın 60’dan fazla ülkesinden insanın katıldığı bu büyük konferansta… Knaack; dünyanın içinden geçtiği pandemi sürecine vurgu yaptı. Şu sözlerinin altını çizdim: Bir salgınla karşı karşıyayken birbirimize gösterdiğimiz özen, daha iyi ve daha barışçıl bir dünyaya giden yolu ateşlemeye yardımcı olabilir. Bu fırsatlara kuvvetle inanıyorum, ama riskler olduğunu da biliyorum. Zaten dünya çapında daha fazla hoşgörüsüzlüğe giden bir yoldayız ve salgınlar genellikle yabancı düşmanlığını günah keçisi yapmayı alevlendirerek şeytanlaştırmaya, izolasyona ve şiddete yol açar.

Knaack’ın şu sözleri de hem Rotaryenlere ve herkese ders niteliğindeydi: Rotary’nin temel değerlerini düşündüğümüzde kendimize sürekli dünyada pozitif barışı büyütmek için yeterli çaba gösteriyor muyuz diye sormalıyız. Çeşitliliği savunuyor muyum? Hoşgörüsüzlüğe karşı mıyım? İnsanları bir araya getirmeye, iyi niyet ve dostluğu yaymaya yardım ediyor muyum

***

Gelecek dönem (2021-22) Dünya Başkanı Shekhar Mehta’nın önemli mesajlar verdiği 1. Gün son oturumunun başkanı Geçmiş Dönem Direktörümüz Şafak Alpay’ın tanımını da not ettim ve hiç unutmayacağım:

Rotary, insanların bir araya geldiği ve kalıcı bir değişim yaratmak için harekete geçtiği bir dünya inşa etmeye çalışan küresel bir ağ olarak, çeşitliliğe değer verir ve yaşlarına, etkenliklerine, ırklarına, renklerine, yeteneklerine, dinlerine, sosyoekonomiklerine bakılmaksızın tüm insanların katkılarını önemser... Statü, kültür, cinsiyet, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı yapmaz... Rotary, yeterince temsil edilmeyen gruplardan insanların üye ve lider olarak katılmak için daha büyük fırsatlara sahip olduğu çeşitli, eşitlikçi ve kapsayıcı bir kültür geliştirecektir.

Yeni kaybettiğimiz Geçmiş Dönem Direktörlerimizden Örsçelik Balkan’ı da UR2440 Bölgemizin Akdeniz Barış Senfonisi Konserleri sunumları içinde anmış olduk. Saygı ile hatırladık kendisini…

***

İki gün boyunca yaklaşık 8.5 saat süren konferans, katılımcıları önemli konularda bilgilendirdi. Başlıkları şöyle sıralayayım: Bireyler daha barışçıl bir dünya yaratmak için ne yapabilir? Çatışmaları ve anlaşmazlıkları şiddete başvurmadan nasıl çözebiliriz? Evlerimizde ve hayatlarımızda barış dilini nasıl kurabiliriz? Pozitif barış kavramı nedir ve negatif barıştan nasıl ayrılır? Türkiye’deki barış eğitimi örneklerinin koşulları. Rotary’nin barış için çalışan genç insanlara katkısı. Rotary’nin kadınların rollerine olan katkıları. Rotary Barış Merkezleri ve barış gönüllülerinin işleri. Rotary Barış İçin Eylem Grubu’nun işleri. Rotary içindeki barış projeleri, atölyeler ve panellerle kurumlar, akademisyenler, barış gönüllüleri ve diğerleriyle etkileşim kurma fırsatı.

Bunlar içinde benim için en ilginci EŞİK grubunu tanımak oldu. Bu grubun işlerini size başka bir yazıda uzun uzun anlatacağım. Biz de arkadaşlarımızla 2021-22 Döneminde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği- Kadın ve Çocuk Hakları başlıklı bir komite için çalışıyoruz aylardır.

Teknik alt yapısı 2440 Bölgemizin geçmiş dönem guvernörlerinden Güneş Ertaş’ın büyük emeği ile kurulan ve kusursuzca yürüyen bu konferanstaki tüm konuşmacıların isimlerini yazmaya kalksam sayfalar yetmez. Finalde Müfit Ülke’nin teşekkür listesi bile o kadar kalabalıktı ki, gururlandık. Emek veren herkese kalıcı dünya barışı için teşekkür borcumuz var. Umarım gelecek dönemde biz de kendi bölgemizde böyle bir işe imza atabiliriz.

Konferansta birkaç kez dile getirildiği gibi burası Atatürk’ün Türkiye’si ve büyük Atatürk’ün en güzel sözlerinden biri: Yurtta Barış- Dünyada Barış!

LİNKLER : https://www.youtube.com/watch?v=jAW8K0PamUk

https://www.youtube.com/watch?v=lF671FtqDpE