GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
9 Aralık 2020 Çarşamba

Irkçılık, onursuz insanların kendini ifade etme biçimidir

Paris'te dün gece bir skandal yaşandı ve bir devrim oldu! 4. hakemin ırkçılığına karşı Başakşehir ve PSG sessiz kalmadı ve sahayı terk ettiler.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin birinci maddesi “bütün insanlar özgür ve hak ve onur açısından eşit olarak doğar” der.

***

Hatırlatalım: Uluslararası Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Günü her yıl 21 Mart’ta kutlanıyor. 1960’ta aynı gün polis Güney Afrika'nın Saharpville kentinde ırk ayrımcı yasaların kaldırılması için barışçı gösteriler yapan halkın üzerine ateş açarak 69 kişiyi öldürmüştü. BM Genel Kurulu, 1966’da 21 Mart’ı ırk ayrımcılığının önlenmesi günü ilan ederek uluslararası camiayı her tür ırk ayrımcılığının ortadan kaldırılması için çabalarını iki katına çıkarmaya çağırmıştı.

O tarihten bu yana Güney Afrika'daki ırk ayrımcılığı sistemi son buldu. Birçok ülkede ırkçı yasa ve uygulamalar ortadan kaldırıldı ve Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Uluslararası Antlaşması’nın yol göstericiliğinde uluslararası bir çerçeve oluşturuldu. Antlaşma neredeyse bütün ülkeler tarafından onaylanmanın eşiğinde olsa da hemen hemen her yerde çok sayıda insan, topluluk ve toplum adaletsizlik ve ırkçılığın getirdiği yaftalamalardan acı çekiyor.

***

Samimi olarak şu sorularıma cevap versin futbol tayfası:

Evet spor ve ırkçılık asla yan yana gelmemeli. Romanyalı Hakem Coltescu, çirkin bir ırkçılık örneği sergilemiştir ama bu adam Türkiye’de futbol maçlarında ve sosyal medya özellikle de twitter üzerinden yapılan ırkçı söylemlerden farklı bir iş yapmamıştır. Bu memlekette hâlâ itibarlı adam muamelesi gören bir futbolcu eskisinin ırkçılık yaptığı için adli yargıdan ceza aldığını, futbol federasyonunun ise onu cezalandırmadığını unutmayalım. Şimdi de en büyük kulüplerden birinde önemli sportif direktör.  Yıllarca futbol tribünlerinden ırkçılık yapan faşistler bazı futbolculara renklerinden ötürü muz gösterip siz aslında maymunsunuz demediler mi?

Futbol tribünleri ırkçı faşistlerin buluştuğu yer değil midir?

Marketlerde “negro” diye püskevit satılmıyor mu? Bu bisküvileri sporculara gösterenler faşist değil mi?

Evet Türkiye’deki faşistler ve sosyal faşistler çok daha ağır ırkçı söylemlerle her gün karşımıza çıkıyorlar çeşitli yerlerde.

***

Geçen Haziran ayında köle tüccarlarının heykellerinin nasıl parçalandığının tanığı olduk. Bugün dünyanın en gelişmiş ülkesi olan ABD’de halen ırkçılık en üst düzeyde devam etmektedir. Seçimi kaybeden başkanın ırkçı söylemlerini unutmadık.

“Ben sadece iyi insanlara inanıyorum ve insanların ırk fark etmeksizin sadece insan oldukları için saygı görmesi gerektiğini düşünüyorum, ırkçılık ayrımcılık ve ayrıştırmanın her biçimine karşıyım” diyenlerin öldürüldüğü ülkedir ABD.

Irkçılıkla mücadele etmek sadece tepki göstermekle olmaz, neden ırkçılık yapılmaması gerektiğini sağlam temellerle savunmayı da gerektirir.İnsanın rengi olmaz, renk insandır.Irkçılık hastalık falan değildir. ırkçılık politik bir tercihtir, ahlaksızlıktır, alçaklıktır, insanlık suçudur.