GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
5 Haziran 2024 Çarşamba

İzmir-İN

Yahya Kemal bir yazısında, şair Tevfik Fikret ile Ziya Gökalp’i karşılaştırıyor ve şöyle diyor.

“… Tevfik Fikret, çalkalanan Fransız şiir akımlarının derin ve yüksek yanlarını, yani Baudelaire’den symbolist’lere kadar uzanan önemli yanını hiç anlamazdı. Bizim eski şiirimiz hakkındaki bilgisi de geniş değildi. Kısacası yarım yamalak Fransızca şiir anlayışına, eski şiirimiz hakkında çok basit bir bilgisi olmasına rağmen, şiirimizde gözleri kamaştıran bir yenilik başarmıştır. Ziya Gökalp ise şiirin ne olduğunu, Avrupa felsefesinin ışıklarıyla iyi bildiği, bizim heceli ve aruzlu bütün milli şiirimizi Fikret’ten çok daha iyi anladığı halde, ne kendi bir yenilik yaratabildi, ne de hayranlarının bir şey yapmasını sağlayabildi. Çünkü Ziya Gökalp şiirin dışında yaşayan bir bilim adamıydı, Tevfik Fikret ise şiirimizin içindendi.”

 (Turgut Özakman- “Oyun ve Senaryo Yazma Tekniği” kitabından alıntı.)

7. Antalya Caz Festivali hız kesmeden devam ediyorken (12 Haziran’a kadar devam edecek), hatta cazın yanında Latin, rock, funk, soul, pop ve elektronik performanslar da yer alıyorken, 52. İstanbul Müzik Festivali Borusan sponsorluğunda #ilknotadanberidestekçisiyiz hashtag’i ile dünya yıldızlarını ağırlamaya devam ediyorken (12 Haziran’a kadar devam edecek) ve İş Sanat Kibele Sanat Galerisi de ülkemizin önde gelen karikatüristlerinden Latif Demirci’nin neredeyse yarım asırlık sanat hayatını ziyaretçiyle buluşturmak adına düzenlediği sergiyle maalesef aramızda olmayan sanatçıya selam gönderiyorken… (sergi 30 Haziran’a kadar devam edecek)

İzmir yine en sevdiğim festivallerden biri olan Uluslararası İzmir Festivali’ne bu yıl 37. kez ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 7 Haziran- 26 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek festivalin detaylı programına İKSEV’in web sayfasından bakmanızı çok ama çok tavsiye ederim. Dünyaca ünlü sanatçıların konserlerini Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Tarihi Agora, Çeşme Kalesi ve bu yıl ilk kez Bergama Asklepion’da izleyebileceğiz. Açılış konseri 7 Haziran’da AASSM’de  olacak ve Türk-Macar 100. Yıl Dostluk Konseri- Franz Liszt Chamber Orchestra ile birlikte Gülsin Onay konseri olacak.  

Çok emek harcanarak hazırlanan bir festival Uluslararası İzmir Festivali. Aslında İKSEV’in gerçekleştirdiği bütün festivaller böyle.

Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum ve bu şehirde yaşayan biri olarak İKSEV’e kocaman teşekkür ve sevgilerimi iletiyorum.

İyi ki varsın İKSEV!

Bu arada!

Bu yıl 7. kez düzenlenecek Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali 29 Haziran’da açılacak ve 13 Temmuz’a kadar devam edecek.

Festival kapsamında “Kuğu Gölü” balesi, “Figaro’nun Düğünü” operası ve “Hisseli Harikalar Kumpanyası”nın olduğunu önemle paylaşmak isterim.

Biletler www.biletinial.com adresinde. 

Çeşme’de sezon açılıyor ve özellikle de konserler bölümünde bolca seçenekleri görebilirsiniz.

İçlerinde öne çıkan bir konser var ki, Latin müziğin efsane grubu Buena Vista All Stars 22 Haziran’da Çeşme Açıkhava Tiyatrosu’nda.

Loreena McKennitt de bir kez daha İzmir’e geliyor!

Efsane sanatçı 30 Haziran’da Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda.

Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nde Haziran ayı boyunca her Perşembe saat 17:00’de ücretsiz etkinlikler düzenlenecek. Misal; “Arşın Mal Alan “Opereti (2 Perde Müzikli Komedi) 13 Haziran’da sahnelenecek.

Lazy Sunday Festivali de 9 Haziran’da Arena’da.

Bayramınızı da şimdiden kutlarım.

Ve “güç seninle olsun İzmir” (Unutulmaz bir Star Wars cümlesidir)

Gelelim etkinlik listemize!

Konserler

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi

8/14 Haziran Uluslararası Piyano Yarışması Mozart Akademi

8 Haziran Once Müzikali

25 Haziran Çoksesli Koro Konseri- İZBB Çoksesli Çocuk Korosu ve İZBB Çoksesli Korosu  

26 Haziran AASSO Yaza Merhaba Konseri “Müzikaller”- Şef İbrahim Yazıcı- Solistler Selen Öztürk ve Tuğrul Tülek

30 Haziran Agora Senfoni Orkestrası Hayvanlar Karnavalı- Şef Murak Ömür Tuncer- Solistler Buğra Yüksel (Piyano) ve İlya Bakhtin

Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu

5 Haziran İmany

8 Haziran Koray Avcı

11 Haziran Buray

13 Haziran Sıla

14 Haziran Berkay

16 Haziran Melek Mosso

17 Haziran Dolu Kadehi Ters Tut

18 Haziran Sertab Erener

19 Haziran Ajda Pekkan

20 Haziran Nilüfer

22 Haziran İlkay Akaya- Grup Abdal- Cem Erdost

21 Haziran Levent Yüksel 30. Yıl Senfonik

23 Haziran Erol Evgin

26 Haziran Tan Taşçı

27 Haziran Redd Senfoni

29 Haziran Teoman

30 Haziran Loreena McKennitt

Hayal Kahvesi İzmir

5 Haziran Ayna

8 Haziran Dedublüman

9 Haziran Son Feci Bisiklet

14 Haziran İlyas Yalçıntaş

BonVivant

5 Haziran BonVivant Dünya Müzik Gecesi

6:45 Kordon Pub

7 Haziran Cenk Taner

9 Haziran Jale

Ooze Venue

7 Haziran Retrobüs

Sold Out Performance Hall

7 Haziran Gökhan Türkmen

Bornova Ayfer Feray Açıkhava Tiyatrosu

7 Haziran Bayhan

Cliff Venue

7 Haziran TNK Lansman Konseri

Arena

9 Haziran Lazy Sunday Festivali kapsamında Mabel Matiz-Can Ozan ve Soft Analog Konserleri

Bostanlı Suat Taşer Tiyatrosu

13 Haziran Erkan Oğur- İsmail Hakkı Demircioğlu

Hayal Kahvesi Alaçatı

15 Haziran Hey! Douglas

16 Haziran Gökhan Türkmen

17-29 Haziran İrem Derici

19 Haziran Dedublüman

21 Haziran Ercan Saatçi

22 Haziran Evrencan Gündüz

OM Paparazzi

15 Haziran Alya

17 Haziran Yaşar

19 Haziran Bülent Ortaçgil

Şirince Kayserkaya Dağ Evleri

16 Haziran Cesar & Vibetribe Musical 

17 Haziran Quovadis

19 Haziran Maya Perest- Erentuğ

20 Haziran 20 Murat Yılmazyıldırım Konseri

22 Haziran Ali Deniz Kardelen- Ahmet Ali Arslan

Uma Beach Alaçatı

16 Haziran Simge

17 Haziran Köfn

18 Haziran Bengü

Stage On The Beach

18 Haziran Nico Ruiz

29 Haziran Gülşen

Mono Del Sol

18 Haziran Wade

19 Haziran Deborah De Luca

Urladam

19 Haziran Teyfik Rodos 45’lik Şarkılar

Bornova Aşık Veysel Açıkhava Tiyatrosu

20 Haziran Yıldız Tilbe

Çeşme Açıkhava Tiyatrosu

22 Haziran Buena Vista All Stars

28 Haziran Yıldız Tilbe

Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası

22 Haziran Mahmut Orhan

30 Haziran Motive

The Guru Urla

28 Haziran Can Gox

 Babil Bira Bahçesi

29 Haziran Ogün Şanlısoy Akustik

Sergiler

Şenol Tilki’nin “Uzaklar” isimli Retrospektif Sergisi 11 Ağustos’a kadar Kültürpark Atlas Pavyonu’nda ziyarete açık olacak. Sergi, sanatçının daha önceki dönemlerde açtığı sergilerindeki seçme eserlerden ve son dönem işlerinden oluşuyor.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde Mert Rüstem Koleksiyonu- “Osmanlı Hoşgörüsünde Kudüs” Fotoğraf Sergisi’ni 23 Haziran’a kadar, cam altı boyama ve cam mozaik eserlerden oluşan “Levanten Köşklerimiz ve Kültürel Mirasımız” isimli Minyatür Sergisi’ni 8 Haziran’a kadar, Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesi’nin Yıl Sonu Sergisi’ni 7 Haziran’a kadar, Laure Daviron Resim Sergisi’ni 13 Temmuz’a kadar ve “Köklerden Yükselen Hikâyeler” Projesi Sergisi’ni de 30 Haziran’a kadar ziyaret edebilirsiniz.

Bu zamana kadar dünyanın pek çok yerinde hem eserleri hem de kumaş dokumaları sergilenmiş, Tayland Kraliçesi’ne doğum günü vesilesiyle özel kumaş dokumak üzere Tayland’a, Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Thani’ye sanat eseri dokumak üzere Katar’a davet alan, Kraliçe Elizabet’in portresini dokuyarak kendisine hediye eden, Lozan Bienali’ne davet alan, New York Fashion Week’de hazır giyim koleksiyonunu tanıtan ve bygün eserleri New York C24 Galeri tarafından temsil edilen Fırat Neziroğlu eserleri ile 9 Haziran- 11 Temmuz tarihleri arsında Galeri Kırmızı’ya konuk olacak.

Sanatçı Cem Demirel’in üç yıldır üzerinde çalışıp emek verdiği sergisi “Başka” 5-12 Haziran tarihleri arasında Galeri A’da. Sanatçı bu sergisini “Kendiliğin Manifestosu: Tam Olma Yolunda İçsel Özgürlük” başlığıyla tanımlıyor ve “Kimlik ve Bütünlük, İçsel Özgürlüğün Önemi, Güvenli Alan Arayışı, Parçalanma ve Yeniden Doğuş ve Sonuç” ismini verdiği başlıklar halinde topluyor.

Buket Kuzucuoğlu’nun “User” isimli Kişisel Heykel Sergisi 5 Haziran’a kadar Turgut Pura Vakfı’nda.      

Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesi’nin 24. Yıl Sonu Sergisi 8 Hazirana kadar Konak Metro Galerisi’nde.

İzmir Fransız Kültür Merkezi ekolojik alana geçişle ilgili birçok konuda farkındalık oluşturmak adına Jean Marc Jancovici ve Christophe Blain’in Le Monde isimli çizgi romanını temel alan, birçok dile çevrilip 2022’de 800.000’den fazla kopya satmış kitabın satışına dayanan bir sergi hazırladı. “Sonu Olmayan Dünya”  isimli bu sergi, enerji dönüşümü gibi herkesi ilgilendiren karbon, gıda, şehircilik, ekonomik, ulaşım gibi konuları eğlenceli bir şekilde inceleyip, somut çözümler öneriyor ve 30 Haziran’a kadar da ziyarete açık olacak.

Sanatçılar Ayhan Taşkıran ve Nuri Abaç’ın Anadolu’nun ruhu ve efsanelerinden, mitoloji rüzgârından, kendin olabilme cesaretinden esinlenerek oluşturdukları ve beğenilme kaygısından uzak eserleri 14 Haziran’a kadar ECN Atölye’de sergilenecek.

Küratör Emin Araç’ın 1988’den bu yana topladığı özel albüm ve tekli plaklar arasından özenle seçtikleri “Dinlemekten Öte: İkonik ve Nadir Plak Kapakları Sergisi” adıyla 14 Haziran’a kadar UrlaDam’da ziyarete açık olacak.

Çatı Bostanlı’daki “Cumhuriyet 100 Yaşında- Bir Millet Uyanıyor” Sergisi yoğun istek üzerine 14 Haziran’a kadar uzatıldı.

Çetin Erokay’ın Çağdaş Yorumlar Resim Sergisi 8-30 Haziran tarihleri arasında Pintura Urla Sanat Galerisi’nde.

Bornova Belediyesi’nin Hobi ve Beceri Edindirme Kursları Yıl Sonu Sergisi 10-14 Haziran’da Bornova Belediyesi Bornova Kent Arşivi ve Müzesi Dramalılar Köşkü’nde.

Çukurova’da başlayıp, “BAYETAV Bir Arada Yaşarız Destek Programı” kapsamında İzmir’de devam eden “Mahsul Projesi”nin uzantısı olan ve projenin araştırma ve programlarının da Dilşad Aladağ tarafından hazırlandığı “Mahsûl Vakaları” Sergisi 22 Eylül’e kadar Bayetav Sanat’ta.

İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği’nde “Mekânsal Portre Atölyesi” Sergisi 12 Haziran’a kadar ziyarete açık olacak.

Fotoğraf sanatına ışıkla boyama tekniğini kullanarak farklı bir bakış açısı getiren sanatçı Aynur Kaynak’ın “Işıkla Macera” isimli Fotoğraf Sergisi 7-11 Haziran tarihleri arasında İzmir Kültür Sanat Fabrikası’nda.

Fotoğrafçı İnanç Avadit’in Kemeraltı, Basmane, İzmir ve ülkemizdeki sokak köpeklerine (can dostlarımıza) “selam vermek” adına düzenlediği “bütün aşklar agora’da başlar” Fotoğraf Sergisi 7-22 Haziran’da Ayzeradant Art Gallery’de.

Proje Koordinatörlüğü Sinan Kılıç’a ait ve fotoğrafçılar Ahmet Ayber Çimen, Benal Berke, Büşra Nur Yorulmaz, Ersin Kil, Fatma Akın, Gülsel Şeker, Hatice Özlem Korkmaz, Hicran Akalp, İdil Lara Bıcıl, Kerem Can ve Serpil Gönüllü’nün de aralarında yer aldığı “Rota” Proje Sergisi 5-20 Haziran tarihlerinde Hayy Open Space’de.

Doç. Dr. Serap Işıkhan’ın “Dönüşüm: Geleneğin İzinde Zamansız Yaklaşımlar” isimli sergisi 6 Haziran’dan itibaren ve Prof. Dr. Halil Yoleri öncülüğünde hazırlanan Lisansüstü Öğrencileri Seramik-Heykel Sergisi de 27 Haziran’dan itibaren Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nde.

Tiyatro

Bostanlı Suat Taşer

5 Haziran “Otelde”

8 Haziran “Herkes Kocama Benziyor”

25 Haziran Plastik “Aşklar”

26 Haziran “Ahududu”

27 Haziran Kaan Sekban Stand Up

28 Haziran “Alevli Günler”

29 Haziran Doğu Demirkol Stand Up

30 Haziran “Meksika Açmazı”

İzmir Şehir Tiyatroları

5 Haziran “3 Nalla 1 At”

7 Haziran “Deli Dumrul”

9 Haziran “Robinson Dans Öğreniyor”

11 Haziran “Benim Naçiz Vücudum”

13 Haziran “Bahar Noktası”

Nazım Hikmet Kültür Merkezi

5 Haziran “Seçme”

6-30 Haziran “Kaç Baba Kaç”

7 Haziran “Sizi Tanıyorum”

8 Haziran “Maslak Mahkemesi Organ Tayfası”

9-15 Haziran “Bir Yaz Gecesi Rüyası”

10 Haziran “Tartuffizm”

12 Haziran “Kuş Operasyonu”

13 Haziran “Amca Size İnsan Diyebilir miyim?

14 Haziran “Bir Delinin Hatıra Defteri”

16 Haziran “Tartuffe”

22 Haziran Tiyatro We

23 Haziran Nazım Hikmet Kültür Merkezi Kursiyer Oyunu

25 Haziran “Ne Kadar Ayıp?”

26 Haziran “Yasak Yasak!”

27 Haziran “Kasap”

28 Haziran “Eyvah, Oyun Karıştı”

29 Haziran “Göz Kap Vaz Yap”

Hikmet Şimşek Sanat Merkezi

5 Haziran Kozmoz Opera Halkası İzmir Turnesi

26 Haziran Okan Çabalar Stand Up

28 Haziran Tahsin Hasoğlu Stand Up

6:45 İzmir

5 Haziran Stand Up Gecesi Falan

13 Haziran Alpay Erdem- Stand Up

Sardunya Alsancak

5-21 Haziran Tezat Talk Show

6 Haziran Kirpi Stand Up

7 Haziran Aldante Stand Up

8-22 Haziran Alsancak Kafası Stand Up

11-25 Haziran One Night Stand Up

12 Haziran Ne Anlatıyorsun Sen? Teyze Stand Up

13-21-27 Haziran Falan Stand Up

20 Haziran Altın Sanat Tiyatro

23-28 Haziran Bizim Komedi Kulübü Stand Up

26 Haziran “Benzemezler” Tiyatro

29 Haziran Bu Çocukta Her Yol Var Stand Up

Maske Sanat Tiyatrosu

5-12 Haziran Burak Candan Doğaçlama Ekibi

7 Haziran “Zümrüd-ü Anka”

8-28 Haziran “Prometheus”

13 Haziran Gazoz Kapağı- Polat Oktay

14 Haziran “Sev,Sev,Sevme”

15 Haziran Egemen Şimşek- Aykırı Düşünceler Stand Up

Akıl Fikir Kumpanyası

5 Haziran “Sevgili Doktor”

Boyoz Akdemi Sanat Merkezi

5 Haziran “Tanrı Misafiri”

5 Haziran “Tavşan Fifi’nin Maceraları”

8 Haziran “Şeker Kraliçe”

8 Haziran “Kaybolan Minyon”

9 Haziran “Örümcek Adam Karlar Ülkesinde”

30 Haziran “Fidye”

Tiyatrolog Akademi

5 Haziran “Hayal Et Sevgilim”

İstinye Art

5 Haziran Melikşah Altuntaş-Bunu Kendime Neden Yapıyorum? Stand Up

8 Haziran Özgür Turhan “Aynısı” Stand Up

Tiyatro Durağı

6 Haziran “Kusursuz”

13 Haziran “Benzemezler”

Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu

6-7 Haziran Güldür Güldür Show

24 Haziran “Aşık Shakespeare”

Bi’nevi Sahne

6 Haziran Arkadaş Aramıyorum Stand Up

7-28 Haziran Bi’nevi Açık Mikrofon Stand Up

8-29 Haziran Bi’nevi Doğaçlama

10 Haziran Doğaçlama Atölyesi “Long Form” Doğaçlama Oyunu

11-13 Haziran Oyun Çıkarma Atölyesi “Oyun Sonu”

12 Haziran Utku Alpaslan Stand Up

14 Haziran Emirhan Çalışkan- Göklerden Gelen Bir Emir Vardır Stand Up

20 Haziran Yunus Emre Gündüz Stand Up

21-26 Haziran “Pisikoz 4.48”

22 Haziran “Kozalar”

27 Haziran Mustafa Sağır Stand Up

Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi

6 Haziran “Cemile Abla Ben Beyaz Sevmiyorum”

21 Haziran “İte Kaka”

27 Haziran Cihat Tamer ve Zihni Göktay ile Bir Varmış Bir Yokmuş   

Güzelbahçe Atatürk Kültür Merkezi

7 Haziran İte Kaka”

13 Haziran Ceyhun Yılmaz Stand Up

Tiyatro Kök35

7-22 Haziran “Hiç Kimsenin Öyküsü”

8-25 Haziran “Matruşka”

9-23 Haziran “Dedektif Pamuk”

13 Haziran “Gong”

30 Haziran “Oz Büyücüsü”

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi

8 Haziran “Once Müzikali”

Batı Sahne

9 Haziran Karma Doğaçlama Tiyatrosu

Han Tiyatrosu- Ünal Gürel Sahnesi

8 Haziran “Sihirli Kitap”

9 Haziran “Dev Lolipop”

9 Haziran Gençlik Kabare

14 Haziran “Deliler ve Üşengeçler”

23 Haziran “Gözlerimi Kaparım, Vazifemi Yaparım”

İzmir Sanat

8-26 Haziran 3 Sap Doğaçlama

11 Haziran “Aşkta Galip Yoktur”

İzmir Performance Hall

12 Haziran Özkan Çelik- Stand Up

30 Haziran Kemal Ayça Stand Up

Bornova Aşık Veysel Açıkhava Tiyatrosu

14 Haziran “Aladdin’in Büyüsü”

Ayfer Feray Açıkhava Tiyatrosu

24 Haziran Cihat Tamer ve Zihni Göktay ile Bir Varmış Bir Yokmuş

24 Haziran “Anton Çehov Gecesi 1 (Ayı ve Bir Evlenme Teklifi)”

29 Haziran “Seviyorsan Git Ayrıl Bence”

Siz de İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz aylin.ege@hotmail.com adresine gönderebilirsiniz.