GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
16 Aralık 2023 Cumartesi

Hoş Geldin İzKF!

Sanatla ilgili en etkilendiğim hikâyelerden biri de; Pablo Picasso’ya bir sergisinde bir Alman Generali “Bu resmi siz mi yaptınız?” diye sorunca, Picasso’da “Hayır, siz yaptınız.” der. Söz konusu eser de Guernica’dır.

Konumuz elbette ki söz konusu eserin bir okumasını yapıp, eserin neyi anlattığını yazmak değil. Konumuz İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin dün yapmış olduğu ve benim de davetli olduğum basın toplantısıyla sunumu yapılan İzmir Kültür Fonu Projesi.

Çünkü bu proje bizi anlatıyor, çünkü bu projeyi biz yapıyoruz. “Biz”den kastım elbette ki İzmir.

Bu şehirde uzun zamandır (yaklaşık 7 yıl) kültür/sanat editörü olarak görev yapan biri olarak bu proje için çok heyecanlandığımı söylemek isterim. Şöyle ki; İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen,  açık çağrı ilkesiyle, şeffaf kriterlerle, bağımsız bir değerlendirme komisyonu tarafından değerlendirilecek bütüncül bir Kültür ve Sanat Destek Projesi İzmir Kültür Fonu Projesi.

Kentimizde var olan kültür/sanat kapasitesini artırmak, bütün vatandaşların haklarını gözeterek kültürel eşitsizliklerin ortadan kaldırılması, kültüre erişimin kolaylaştırılması, kültürün, kentteki hayatın canlılığına ve İzmirlilerin esenliğine katkıda bulunacak kültür/sanat projelerinin hayata geçmesine destek vermek amacıyla hayata geçiyor bu proje.

“İZMİR’DE KÜLTÜRÜ TÜKETEN DEĞİL, ÜRETEN OLMAK İSTİYORUZ.”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer de şöyle tanımlıyor bu projeyi: “Biz İzmir’in demokrasiye yaklaşımından yola çıkarak geniş katılımlı bir fon oluşturduk. Bu şehirde, kültürü tüketen değil, üreten olmak istiyoruz ve içinde sadece İzmirliler olsun istiyoruz. Hatta insanları bu fonun içine dahil etmek için bu formu oluşturduk.”

Yine bu toplantıda öğreniyorum ki, geçtiğimiz Kasım ayında projeye başvurular başlamış ve yeni yılın ilk yarısında başvurular arasından seçilen projeler de açıklanacakmış. Üstelik kazandıkları ödüllerle birlikte. Anlaşılan o ki, ilk kez gerçekleşen projenin ilk kazananlarını öğrendikten sonra bu projeni devamı da gelecek ve zamanla daha da yayılacak, bilinecek, başvuran sayısı çoğalacak, kazanan projelerin hayata geçmesiyle birlikte İzmir’de kültür/sanata dair ne varsa büyüyecek, büyüyecek, büyüyecek…

İzmir tarihi, dayanışma, geri dönüşüm, eğitim, sağlık ve ekoloji gibi alanları kapsayan ve 8 sinema, 6 tiyatro, 5 müzik, 5 disiplinler arası sanat, 5 grafik/resim, 1 edebiyat ve 1 seramik gibi başvurulardan oluşan projenin sonuçlarını gerçekten çok merak ediyorum ve gerçekten çok heyecanlıyım.

Bir hayal kuruyorum, içinde İzmir var…